Datorer Vs Smartphones

11 mars , 2017

Det finns en sak som jag har gått och irriterat mig på en längre tid och det är det här att våra telefoner blir mer och mer lika de datorer som vi till vardags använder. Det är faktiskt så att det finns många där ute i den riktiga världen som till och med endast använder sin telefon eller i bästa fall en surfplatta för allt som har med internet och kommunikation att göra.
Men, Det är inte det som irriterar mig, eller jo, lite, men det var inte huvudsyftet till denna tes utan det är faktiskt tillverkarna av dessa enheter som jag är irriterad på.

För det första. Jag har en Nexus 6. Det är idag inte min dagliga enhet men ändå en enhet jag använder ofta. Den är inte på något sätt ändrad på. Ingen upplåst bootloader, ingen root access, helt orginal. Nu har Google meddelat att enheten ska få den senaste uppdateringe av Android, Nougat 7.1.1, i början av januari men vi börjar närma oss mitten av januari och jag har inte sett en skymt av den nya uppdateringen.

Faktiskt är det så att min Nexus 6 har inte fått en uppdatering sedan den 5 oktober i skrivande stund (14 januari). Det här är en enhets som Google själva ansvarar för att uppdatera och inte nog med det, Google gick ut med det officiellt redan 2015 att de just skulle börja säkerhets uppdatera sina Nexus enheter varje månad och min enhet har inte fått en uppdatering på över 3 månader. Bara det är en skandal i sig kan tyckas, men nu var det säkerhetsuppdateringar det var tal om, utan uppdateringar i allmänhet. Visst jag kan om jag vill börja fippla med att ladda ner och installera uppdateringen via min dator, men det är faktiskt inte så våra enheter är uppbyggda idag. Det är faktiskt meningen att vi ska få dem till enheten Over the Air, som det heter. För att göra det hela mer komplicerat så är det lättare att uppdatera en rootad enhet än en orootad enehet, och det är svårare att roota en enhet än att få uppdateringarna via luften.

På våra datorer kommer det en strid ström av uppdateringar, nu menar jag inte till de program och appar vi använder, utan till systemet i sig. Det spelar ingen roll om du, som vi, använder en Linuxdistribution, MacOS eller Windows, du får hela tiden tillgång till det senaste inom operativsystemet. Inte nog med det, du kan själv välja vilket operativsystem du vill använda. De som har det bäst förspänt i sammanhanget är faktiskt Mac-användarna då de utan större problem har alla tre dessa alternativen att välja på medans PC-användarna “bara” har två. Hur många alternativ har du till din telefon? Eller din fickdator?

För det är just vad det är nu mera en dator i fickan som du kan ringa med. Den apparaten du har i din ficka, och då talar vi inte om det där andra, utan din telefon är faktiskt så mycket kraftfullare än de datorer som jag använde och började installera Linux på i början av 2000-talet. Nu pratar vi alltså om en enhet som du inte själv har varit inte och låst upp starthanterare och rootat, utan en enhet som du mer eller mindre plockat direkt ur sin kartong. Du har det som tillverkaren installerat och det är sedan dem du får förlita dig på OM och när du får tillgång till den senaste mjukvaran, säkerhetsuppdateringar och annat. Det här är en kvarleva från de första mobiltelefonerna när tillverkarna hade sina egna operativsystem på telefonerna och de själva syrde över mjukvaran helt och hållet. Det här är kvarlevan från en tid då mobiltelefoner inte var i var man hand. Det här är en kvarleva fån en tid då virus och säkerhetshål inte var en fråga, för det här var en tid då ingen brydde sig om att ha hela sitt liv på en enhet som någon annan mer eller mindre bestämde över.

Som sagt min Nexus 6 har inte fått en säkerhetsuppdatering sedan 5 oktober 2016, nästan tre och en halv månader sedan, min dator som jag sitter och skriver det här på uppdaterade jag precis innan jag började skriva det här stycket. I mars kommer en ny utgåva av Ubuntu 17.04, den kan jag installera direkt på min dator om jag vill, samma dag. Min surfplatta har jag rootat, den kör den senaste android versionen Nougat 7.1.1, båda dessa enheter är det JAG som bestämmer över. Varför kan JAG inte få bestämma över den enhet som används mest, varför behandlar inte tillverkarna enheten för det de egentligen är en dator i fickformat? Varför ska tillverkaren bestämma vilken version jag ska ha? Jag vill kanske ha det senaste, låt mig då ha det. Bara för att jag kanske gilla speciell tillverkare prylar betyder automatiskt inte att jag gillar deras “operativsystem”.

Nu har jag inte i det här inte i den här texten nämn Apple och deras iPhone specifikt, och det är av den enkla anledningen är att de faktiskt är dem enda som sköter sig i det här sammanhanget. Apple andra saker de behöver att göra, som att öppna upp sitt operativsystem mer för tredjeparts tillverkare, men när det kommer till uppdateringar av systemet så finns där faktiskt inget att klaga på. De släpper en ny version och ALLA får tillgång till den direkt, precis som det ska vara.

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: