Digitalt villebråd

31 mars , 2017

Hur kommer det sig att så fort det handlar om den digital tekniken så är vi helt plötsligt fritt villebråd?

Jag ska börja med att klargöra att jag är hel emot terrorister, brottslighet och all form av illvilja.

Som privatperson i dagens samhälle har du rätt till ett privatliv utan myndigheternas insyn. Ingen har rätt att komma in I ditt hem eller lyssna på dina telefonsamtal utan att först hade en rimlig misstanke om brott. Och framför allt, INGEN har rätt att ta sig in i din hjärna och ta reda på vad för tankar som rör sig där.

Men när det kommer till den digitala tekniken så verkar de fundamentala lagarna sluta att upphöra.
Det senaste jag läste var att den brittiska underrättelsetjänsten vill ha bakdörrar in krypterade appar som WhatsApp och Telegram.
Den svenska polisen har börjat grina i tv för att det blir svårare för den att hitta brottslingar efter att EU har förbjudit den svenska datalagringen. I tv har polisen även dragit pedofilerkortet medans det i själva verket är mest piratkopierare som åkt på en nit.

Fortfarande är jag emot all form av terrorism, brottslighet och illvilja.

Det finns inte en polis eller myndighet i den kända demokratiska världen som kan komma hem till dig, eller någon annan, kliva in och börja leta efter ”olämpligt material” utan någon som helst anledning. Faktist så är det så att de måste finnas en riktigt stark misstanke och domslut för att detta överhuvudtaget ska hända. Komma hem till dig för att leta efter bevis alltså.

Men när det kommer till våra datorer, sufplattor och mobiltelefoner så ska det minsann vara fritt fram. Amerikanska staten vill kolla vad du har för inlägg på sociala medier innan de ens släpper in dig i landet. Och nu vill den brittiska staten, som för övrigt är det mest välövervakade ladet i världen, komma åt dina krypterade meddelanden. En dansk advokatfirma försöker göra det som Spridningskollen misslyckades med, samla in information och debitera dig för ett möjligtvis brott. Allt detta och mycket mer utan ditt medgivande och samtycke.

-”Men jag har inget att dölja så vad är problemet?” Nej det kan hända att du, liksom jag inte har något att dölja, men det finns de som har det, både på gott och ont. För om du tänker på det så hör du ingenting från Kina eller Nordkorea som verkligen vill ha koll på sina medborgare skriker i kapp med västvärlden. Nej, de sitter tysta och gnuggar sina händer och bara bidar sin tid. För det är faktiskt så enkelt att får britter och amerikanare tillgång till social medier och krypterat innehåll så får även dessa länder tillgång till dem. Och de kommer inte använda informationen till att jaga terrorister, brottslingar och de som vill illvija. De kommer attt jaga dem som är oliktänkade och pratar illa om deras totalitära stat.

-”Men vi måste stoppa terorristerna och alla pedofiler” Ja, det är sant, det måste vi. Men det har vi behövt långt innan datorerna gjorde sitt intågande i våra liv och även då fick våra myndigheter inte komma hem till dig vind för våg för att kolla vad du hade i din bokhylla, fortfarande samma regler där.

Jag ska sticka ut hakan en bit här och påstå att av jordens sex billioner människor så är inte mer än en miljon terrorister, brottsningar eller någon som vill ställa till med illvilja. Jag har inga som helst belägg för den här siffran då jag plockade den rakt ur huvudet. Nu är jag ingen mattematiker heller men jag gissar att detta ger oss en procentsats på minder än 1 procent. Och det de som då ska diktera hur vi ska använda våra digitala tillgångar. Nej, jag anser inte att det är den rätta vägen att gå. Och fortfarande så är jag emot all form av terrorism, brottslighet och illvilja.

Är det inte på tiden vi, folket, ställer oss upp och säger att det är bra nu, att det får vara nog. Vi vill inte bli övervakde mer, vi vill inte att de som gör fel ska diktera villkoren för alla oss andra. Att vi faktiskt lever i ett fritt och demokratiskt land och att vi inte acceperar det här längre, vi vill inte vara digitala villebråd fria för stat, myndigheter och företag att skjuta på när det passar dem. Min information är min information vart jag än lagrar den, i min hjärna i min bokhylla, på min dator eller i molnet.

Om jag tänker, säger, skriver på ett papper eller skickar ett textmeddelande till min kompis om att jag tycker att kungen är bajs så är det min åsikt emellan oss och inget annat. Nej det är inget som jag behöver dölja, men jag vill ändå inte att någon kommer in i mitt hem och läser den lappen utan tillåtelse, precis lika lite vill jag att någon ska ha tilgång till att läsa det på min telefon. Och det är precis vad det handlar om. Rätten till vår information, utan insyn. Har mydgiheterna en rejäl misstanke så varsågod, jag kommer att frivillgit dela med mig av det jag har om du visar att du har rätt att se det, inga problem, för jag har inget att dölja.

Det är dags för oss att tala om för stat och myndighet att vår information är vår, ni ska inte vara där och snoka utan anledning och utan att be om lov först, precis som ni gör för att kolla min bokhylla ska ni gör för att kolla mitt moln. Även om jag inte har något att dölja så vill jag inte att någon ska se det utan min tillåtelse. Bara för att jag har det lagrat digitalt betyder det inte att det är offentligt, det är forfarande privat, det är därför jag har lagt det så det bara kan ses om man som jag har rätt lösenord. Mitt alltså.

Har förresten sagt att jag är emot allt som har med terrorism, brottslighet och illvilja att göra?

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: