GGS-Data Style-Note P641RF

1 mars , 2017

Det är det sexiga namnet på den dator jag sitter vid nu och skriver denna recension. Det är en laptop som i grunden kommer från en kinesisk tillverkare vid namn Clevo men är sedan modifierad av GGS-Data i Göteborg, där av namnet GGS-Data Style-Note.

I ett av de första avsnitten av Linuxpodden pratade vi om just GGS-Data och att de var en av få som levererade datorer med linux förinstallerat, så jag gjorde helt enkelt sonika att jag skicka dem ett mail och bad dem om att få låna en dator så jag skulle kunna recensera den här i vår lilla podd. Och efter ett par vändor med e-posten så sitter jag nu här och skriver på en dator från just GGS-Data.

Hur har jag då utfört mina tester. Det är ganska enket, jag har använt datorn som en dator ska användas, jag sitter och skriver denna recension på datorn för att ta reda på hur bekvämt tangentbordet är. Jag ser på bilder, film och lyssnar på musik för att se hur bra skärmen och högtalarna är, och jag tar med den ut i verkligheten för att se hur den är att jobba med på fältet. Ja, med andra ord det du skulle göra om du hade en laptop.

Vill man ha stress -och benchmarktester så finns det tusen på dussinet bara man gör en lite sökning på intrawebben så det kommer vi inte att göra här, vi kommer att fokusera på användandet.

Nedan kommer du att hitta specifikationer på datorn och det är vad du får om du beställer den från GGS-Data, men den dator jag har fått låna är faktiskt en sanning med modifikation. Den datorn jag sitter vid är något klenare. Inte prestandamässigt utan minnes och lagringsmässigt. Den dator som jag har fått låna är endast utrustad med 8 GB minne och en SSD på 110 GB. Det kommer inte att vara något som avgör i det tester som jag ska utsätta datorn för. För som jag tidigare nämt så har jag inte tänker stresstesta datorn för att verkligen se om man kan klämma minsta möjliga byte. Jag kommer faktist inte stessa datorn mer en någon annan. För vad man än säger, när det kommer till benchmarks och siffror så är det faktist hur och vad man använder datorn till som i slutändan spelar någon roll.

Fösta intryck

Mitt första intryck av datorn när jag såg den vara bara, WOW! Lite futuristisk design med sina kanter. För datorn är inte helt fyrkating utan den är något kantig fram till, man skulle kunna säga att det ser ut som om någon kapat hörnerna på datorn, vilket som sagt ger datorn ett lite futuristiskt utryck.

Utseendet

Själva datorhöljet är av plast medans locket, och därmed skärmens baksida och kanter är av metall. Det första testet som datorn utsätts för är det jag vill kalla för ”Macbook testet”. Det går helt enkelt ut på att se om man som på en Macbook kan öppna locket med en hand utan att datorn flyttar på sig och i fall datorn står kvar på underlaget. Style-Note klarar det faktiskt, inte perfekt och inte heller bra men den klar det så på den punkten får datorn med nöd och näppe godkänt.

Starten

Själva starten av datorn är snabb. Faktist så snabb att jag vid den första starten inte hinner se om och/eller vad som rullar förbi på skärmen fören Ubuntu-temat på Lightdm lyser upp och ber om att jag ska färdigställa installationen. För det är ju faktiskt så, att köper du en dator med Ubuntu förinstallerat så är det precis som på vilken anna dator som helst, du får själv färdigställa installationen med användarnamn, lösenord, tidzon och allt sådant. Pesonligen var det första gången för mig, att färdigställa en förinstallerad linuxdator och det gick precis så smidigt som det ska gå och det tog kansen inte mere än en minut eller så.

Väl inne i min profil och hem-mapp så är det välkänt ubuntu unity-skrivbord som möter mig. Förutom de vanliga programen som LibreOffice, Firefox, Thunderbird med flera, så finns där även ett litet program från GGS-Data, GGS-Data Media Setup. Eller ja, program och program. Det är är ett skript för att installera de vanligaste propiretära mediabiblioteken, som flash och java, till exempel. Väldigt smidigt om man vill ha allt på en gång.

Hur är då datorn att använda?

Att datorn är väldigt trevlig är väl det mest spontana jag kan säga om den upplevelsen.

Skärmen

Skärmen är som sagt en fröjd att sitta och titta på. Ljusstark, krispig. Det engelska ordet vibrant poppar på uppmärksamhet när jag tänker på skärmen.

Tangentbordet

Det bakgrundsbelysta tangetbordet har en trevlig slagländ. Med det menar jag att det är ett distinkt tryck på knapparna när man skriver, man känner vad man gör. Du behöver inte slå med fingrarna för att skriva, vilket i sin tur innebär att du inte tröttar ut dig när du skriver. Du gör heller inga direkta misstag om du touchar tangenterna då det behövs ett ordentligt tryck för att göra en riktig tangentnedtryckning. Det är helt enkelt ett trevligt tangentbord att skriva på och man kan skriva länge utan att tötta ut fingrarna. Det här tangentbordet passar för den som skriver mycket, författare, kodare och bloggare är bra exempel. Det är inte ofta som jag trycker fel av misstag på det här tangentbordet. De flesta feltryckningarna som görs får jag skylla på mitt eget tillkortakommande, som dyslexi och sådant kraffs. Med andra ord, tangetbordet är riktigt Svensson, det är där och det gör vad den ska utan att vara i vägen.

Batteri

På GGS-Datas produktsida står det att batteriet har en uppskattad hållbarhet på 290 minuter eller ca 4,5 timmar. Eftersom det är en laptop så är det enligt mig en ganska avgörande sak det här med batteriet. När jag testade datorn fick jag inte ur mer än 2 timmar ur batteriet. Nu har det, kan det visa sig efter samtal med Gunne på GGS-Data, att det hela har attt göra med att det satt en nytt och väldigt kraftfullt grafikkort i datorn som är väldigt törstigt. Men eftersom jag bara kan utgå från det jag har och det jag har testat.

Att bara få ut 2 timmar ur ett batteri på en dator 2017 är enligt mig inte något som borde få ske. Att som i specifikationerna ha 4-4,5 timmars batteritid är helt ok. Det här gör tyvärr att helhetsbetyget på datorn dras ned, men för att vara helt ärlig så är det nog faktiskt det ända som är negativt med datorn.

En sak till jag vill nämna är inkopplandet av nätadapter. Placeringen av själva uttaget är inte som på de flesta datorer placerat på sidan av datorn utan uttaget är pacerat precis på mitten på baksidan av datorn. Lite ovanligt och lite mysko känsla innan man har vant sig. Men jag kan se fördelarna med att ha adapter och sladd ur vägen för portar och annat man kan tänka sig att ha vid sidan av sin dator, som obligatoriska kaffekoppar och sånt. Att adaptern kopplas in på baksidan av datorn gör faktiskt att känslan av frihet ökar en aning då sladden är mer eller mindre ur vägen.

Systemet

Som jag tidigare nämt så är datorn för konfigurerat med Ubuntu 16.04 LTS. Med det kommer och så allt som har med Ubuntu och Linux att göra. Det vill säga, förutom ett fullständigt system så har du redan från start en fullständig uppsättning program att jobba med, det vill säga officepaket och dylikt. Med andra ord så kan du direkt sätta dig ner och börjar arbeta. Eftersom jag inte har gjort några förändringar av systemt mer än att installera ett par program som för mig har varit nödvändiga så är systemet så gott som orginal, så att säga. Och om det beror på systemet eller om det bror på hårdvaran låter jag vara osagt,men jag har haft ett litet problem med wifi. Det lilla problemet jag har haft är att om jag lämnat datorn i vila och kommit tillbaka för att forsätta mitt arbete så har wifi legat nere och inte kunnat återansluta. Det enda sätte har varit en omstart av datorn. Inget stort probelm men det har varit irrterande. Även det här har jag tagit upp med Gunne på GGS vid återlämnandet av datorn. Han har inte kunnat återskapa probelmet efter ominstallation, så frågan är om det var just den konfigurationen som var när jag fick datorn.

Slutsats

Då var det dags att summera och komma till en slutsats av vad jag tycker om datorn. Helhets intrycket av datorn är att det är en riktigt trevlig maskin att arbeta vid.

Den krispiga skärmen i sällskap men det destinkta tangetbordet gör det hela till en riktig trevlig arbetskamrat. Det här är en dator du VILL sitta och arbeta vid. Tyvärr så gör batteritiden och wifi problemet jag hade att helhetsintrycket dras ner.

Skulle jag rekommendera ett köp? Ja,men, det beror på. Vad ska du använda datorn till? Hur ska du använda datorn?

Är du en som mestadels sitter på en och samma plats och arbetar och bara behöver ta med dig och köra datorn på batteri få, enstaka och korta stunder så och inte vill ha en stor och klumpig stationär dator så är svaret givet, det här är en dator för dig.

Är du däremot mer som mig, tar med dig datorn och kör mestadels på batteri. Om batteri är en avgöraden faktor så kanske du ska se dig om efter något annat.

Är datorn värd priset? 12985 svenska pengar är en hel del för en dator. Men är Style-Note P641RF vär dessa pengarna? Det korta svaret är, ja. Det du får för pengarna mer än en bra maskin är faktiskt support av ett företag som kan mer om din dator än du kan tänka dig. GGS-Data är inget dussinföretag som har anställda som bara läser ur ett manus för att utröna ett problem. GGS-Data har genuin kunskap om datorer och de delar och komponenter som sitter i deras datorer och kan med säkerhet hjälpa dig om du stöter på problem.

Produkt-specifikationer
Teknik CPU: Intel® Core™ i7-6700HQ 2,6 GHz, 6 MB Cache, ”Skylake-H” (45 W)
Processorkärnor: 4st (Quad-Core)
Klockhastighet: 2600 MHz
Max turbofrekvens: 3500 MHz
Direct Media Interface (DMI3): 8 GT/s
Cache: 6 MB Intel Smart Cache
Grundläggande logik: Intel® HM170 Express Chipset
Operativsystem Ubuntu.gif Ubuntu 16.04 LTS Desktop Edition (64-bit)
Alternativ: Windows operativsystem (pristillägg tillkommer beroende av önskad Windows-version)
Systemminne 16384 MB Kingston HyperX Impact Black DDR4 SODIMM 2133 MHz (2 x 8192 MB)
maximala expansionsmöjligheter: 32768 MB
teknik: DDR4 RAM 2133 MHz
Hårddisk 240GB Kingston SSDNow M.2 SATA Solid-State Drive
Plats för ytterligare 1st SATA SSD alternativt hårddisk
Skärm 14″ typ: Full HD (1920×1080) IPS färgskärm (NTSC 72%)
Grafikkort NVIDIA® Optimus™-teknik
NVIDIA® Corporation GeForce® GTX 965M – 2 GB GDDR5 RAM – (N16E-GR)
2 GB GDDR5 Video RAM, 128-bit minnesinterface
Stödjer PCI Express x16
Stödjer MS Directx®12, OpenGL 4.5
Stödjer NVIDIA® CUDA™ och NVIDIA® PhysX™
Stödjer HDCP
Stödjer HDMI 1.4
Stödjer NVIDIA® Optimus™ V1.2
Intel® HD Graphics 530
Högprestanda 3D/2D Video grafik-accelerator. Stödjer Dynamic Video Memory Technology (DVMT) upp till 1748MB dynamisk video minnes-allokering
Microsoft® DirectX® 12 kompatibel, OpenGL 4.4
Stödjer HDMI 1.4
Batteri Utbytbart 3-cells Smart Lithium-Ion batteri, 45 WH
Uppskattad batteridriftstid: upp till 290 minuter
Notering: Batteridriftstid kan variera beroende av applikationsanvändande och konfiguration.
Nätadapter 150W AC adapter – AC input 100~240V, 50~60Hz, DC output 19.5V, 7.7A
Gränssnitt Inbyggd 2.0 M-pixel HD Bison UVC-kompatibel videokamera
1 USB 3.1 port (Type-C)
3 USB 3.0 port
1 HDMI (High-Definition Multimedia Interface)
2 Mini Display port 1.2
1 Hörlur-anslutning
1 Mikrofon-anslutning
1 S/PDIF-ut-anslutning
1 RJ45-port för 10M/100M/1000MB FastEthernet
1 DC-In jack
Expansion Inbyggd Multi-in-1 minneskortläsare (MMC (MultiMedia Card)/RSMMC/SD (Secure Digital)/Mini SD/SDHC/SDXC kompatibla Realtek SemiconductorAdapter behövs med vissa typer av kort
Kabelansluten kommunikation Topologi: Gigabit Ethernet LAN
Hastighet: 10M/100M/1000MB Fast Ethernet
Trådlös kommunikation Trådlös teknik : Bluetooth™ integrerad v4.2
Trådlös teknik : Trådlöst nätverk
Överensstämmelse: Wi-Fi®
Intel® Dual Band Wireless-AC 8260 802.11ac/a/b/g/n 300/867 Mbps
Ljudsystem High Definition Audio-interface
2st inbyggda högtalare
Inbyggd mikrofon
Sound Blaster™ X-FI® MB5
ANSP™ 3D sound technology på hörlursutgång
Extern 5.1CH audio output stöds med hörlur, mikrofon och S/PDIF digital utgångsanslutning
Tangentbord A4-storlek tangentbord med vit bakgrundsbelysning, svenskt
Inbyggd styrplatta med scrollfunktion
Fysiska mått 349(W) x 247(D) x 25.4(H)mm vikt: 2.0 kg (inklusive batteri)
Pekdon Typ: Touch Pad
Medföljande maskinvara Nätadapter
Medföljande tillbehör Manual
Medföljande mjukvara Ubuntu.gif Ubuntu 16.04 LTS Desktop Edition Flash
Mjukvara avsedd att användas med Windows operativsystem:
– Clevo® Device Drivers & Utility DVD för Windows
Vänligen notera att innehållet på dessa cd är avsett att användas med Windows operativsystem och behövs ej användas med Ubuntu operativsystem
Säkerhetsfunktioner Kensington® Lock
TPM 2.0
Garanti 2 års garanti
Support & Service GGS-Data support & service
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: