QOwnNotes, en värdig ersättare till Evernote

10 mars , 2017

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Evernote är ett sjunkande skepp. Jag vet inte hur lång tid Evernote har kvar men med tanke på deras senaste utspel så blir tiden allt mer knapp.

Nu är det nog dags att se över vart du placerar dina anteckningar, och se dig om efter ett alternativ. Visst Apple har sina Anteckningar som bara finns till Apples produkter. Microsoft har sin Onenote som visserligen funkar till både Android, iOS, Mac och Windows. Men du kanske är som jag, vill ha något som funkar på alla system, samtidigt.

Jag ska säga som det är. Den här texten började faktiskt som, nja, inte något helt annat men nästan. Jag var, som alltid, på jakt efter en trevlig textredigerare för distraktionsfritt skrivande. Anledningen är ganska enkel, jag har lämna mitt tidigare experiment att bara använda Apples produkter bakom mig och är nu på väg tillbaka till mitt “riktiga liv.” med det har jag bytt molnlagringtjänst, från iCloud till en egen lösning, Nextcloud. Och jag har flyttat min e-post från Googles Gsuite till egen server. Det har inneburit en del jobb men i slutändan så tror jag att det är värt det då jag har full kontroll på både tjänster och innehåll.

I vilket fall som helst så var jag inte direkt ute efter någon ersättare för Evernote när jag satte igång den här texten utan jag var mer intresserad av en en app/program att skriva distraktionsfritt samtidig som den hade stöd för att spara på min Nextcloud-lösning. Men så damp den här senaste nyheten om Evernote ner och allt tog en annan vändning.

För om jag ska vara ärlig så är QOwnNotes “way to comlicated”, som vi säger i Göteborg, för att använda som enbart en textredigerare för disktrationsfritt skrivande, men funktionen finns där så jag är, nja, nöjd är väl inte rätt ord, utan mer tillfälligt tillfredsställd.

Som det är just nu så kommer jag från Apples ekosystem och med det en av de bästa textredigerare jag använt, iA Writer. Jag ska inte säga att jag är proffsskribent på något sätt, men jag har satt ett och annat ord i tryck och jag älskar att skriva. Och det jag gör just nu är att jämföra allt med iA Write så jag är ganska kräsen. I det avseendet så är QOwnNotes i bäst fall okej och inte mer, men om vi nu ska jämföra QOwnNotes med Evernote, Microsoft Onenote och Apple Anteckninga så är det en helt annan sak.

För det första, QOwnNotes stödjer import av Evernote, det borde säga allt egentligen. Men om vi ska specificera lite så har QOwnNotes även stöd för Markdown, jag vet, jag tjatar jämt om det här markdown, men det är faktist så jag skriver nu, för det jag skriver skriver jag för webben och skriver man, och med man menar jag jag, i markdown så blir det mer flöde i själva skrivandet och när du läser texten. Du kan tagga dina anteckningar och du kan söka i bland dem precis som i någon av ovanstående tjänster. Den stora skillnaden är som sagt att du själv har kontroll över dina anteckningar och vart de sparas, i ditt privata moln. En funktion som är väldigt relevant i våra dagar är kryptering. Nu ska jag säga att jag inte har provat funktionen, ännu. Men det går att både kryptera, avkryptera och redigera krypterade anteckningar i QOwnNotes. För dig som programmerar finns det även möjlighet att köra skript i QOwnNotes. Själv klart kan du även lägga in bilder och annat i dina anteckningar. Precis som Evernote gjorde så finns det möjlighet att använda QOwnNotes som en att-göra-lista. Det som skiljer QOwnNotes från Evernote i det här fallet är att QOwnNotes använder dian redan existerande att-göra-listor på din Nextcloud/Owncloud lösning eller annan CalDav server. Nu är bara det här en bråkdel av det som QOwnNotes är kan och kommer att kunna, antagligen. För QOwnNote utvecklas i en faslig fart och det är inte ovanligt med en ny uppdatering varje dag.

QOwnNotes finns till Linux, MacOS och Windows och är licensierad under GPL. Vill du komma åt dina filer via din mobila plattform gör du det antingen via MyOwnNotes för Android eller CloudNotes för iOS. Båda dessa kostar en liten slant, nästa 8:- för Android och 20:- för iOS. Som “kompensation” så är QOwnNotes gratis att både använda och sprida.

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: