Debian 9 ”Stretch” utgiven

18 juni , 2017

Efter 26 månaders utveckling presenterar Debian-projektet stolt en ny stabil utgåva 9 (med kodnamnet Stretch), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet mellan Debians säkerhetsgrupp och gruppen för Debians Långtidsstöd.

Debian logo

Det har varit en frebil aktivitet på Debians Twitterkonto, under gårdagen och natten. Med hashtagen #releasingstretch har Debian projektet live-twittrat om hur projektet framskidit under de sista timmarna fram till släppet.

Debian 9 ”Stretch” tillägnas Debians grundare Ian Murdock. Ian Murdock avled den 28 december 2015, Ian murdock blev 42 år.

Ett par av nyheterna i Debian 9 är att Firefox och Thunderbird är tillbaka som webbläsare och epost-klient efter 10 års frånvaro. Dessa ersätter Iceweasel och Icedove.

Tack vare projektet Reproducible Builds, kommer mer än 90% av källkodspaketen som inkluderas i Debian 9 bygga bit-för-bit identiska binära paket. Detta är en viktig verifieringsfunktion som skyddar användare från illasinnade försök att manipulera kompilatorer och byggnätverk. Framtida Debianutgåvor kommer att inkludera verktyg och metadata så att slutanvändare kan validera pakets ursprung i arkivet.

Debian har alltid namngett sina utgåvor efter en karaktär i Disneyfilmerna Toy Story. Den här gången är inget undantag. Namnet kommer från karakären ”Stretch” som är med i filme Toy Story 3. Stretch är en lila bläckfisk och är en av antagonisterna i filmen. Rösten till Stretch i orginal versionen görs av Whoopi Goldberg.

Hämta Debian 9 ”Stretch”

Källa: Debian — Nyheter — Debian 9 ”Stretch” utgiven

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: