Librem 5 crowdfunding avslutad

24 oktober , 2017

Två miljoner dollar!

Det är vad summan blev för Purisms crowdfunding-kampanj.

Det var väl egentligen ingen som riktigt trodde att Purism skulle nå målet på 1,5 miljoner dollar för att tillverka en mobiltelefon baserad på i stort sätt helt öppen hård -och mjukvara. Att de sedan avslutar sin kampanj med ytterliga pengar i fickan är mer eller mindre en sensation. 

Purism

Vem hade hört om Purism innan de drog igång sin kampanj? Inte jag. Så om inte det blir någon telefon i slutändan så får vi ändå gratulera till en lyckad reklamkampanj.

De stora hakar på

Med tanke på att bland annat GNOME, KDE, Matrix och Nextcloud har gått in och gett sitt stöd och kommer att utveckla för plattformen så kan det här faktiskt lyckas.

Librem5

Vad är då Librem5 för en telefon. Ja, det är det inge som riktigt vet, ännu. Purism har inte gått ut med så väldigt mycket information om vad för typ av hårdvara som Librem5 ska bestå av. Det de däremot har gått ut med är att det kommer att bli en säkerhetsfokuserad enhet med en 5″ skärm, fysiska knappar för att stänga av wifi, kamera, bluetooth, mikrofon och basbandet. Telefonen kommer att levereras med Purisms egna Linuxdistribution PureOS, och som sagt så har både GNOME och KDE sagt att de kommer att utveckla sina skrivbordsmiljöer för enheten.

Det bästa av allt. Du kommer att kunna köra valfri Linuxdistribution på enheten.

Det sämsta, enheten är inte planerad att släppas förrän i januari 2019

The device will ship early 2019 with PureOS Linux

Source: Librem 5 Privacy-Focused Linux Phone Crowdfunding Campaign Ends with $2 Million

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: