Barcelona ersätter Microsoft med Linux och Öppen källkod

13 januari , 2018

Den spanska tidningen El País rapporterar att den spanska staden Barcelona är på väg att ersätta Microsoft och alla sina program till Linux och öppen källkods alternativ.

Tidningen rapporterar att börjar migreringen med sina olika program enda tills bara  operativsystemet kvarstår då planerar det att byta till Linux och valet föll på Ubuntu. Till skillnad från hur München gjorde så väljer Barcelona att använda sig av en redan etablerad distribution i stället för att skapa en egen som redan vid första anblicken var föråldrad och inte kunde uppdateras.

Våren 2019

Migrationen ska vara klar till våren 2019 och Barcelona planerar att 70% av deras IT-budget kommer att användas till öppne källkod. Migrationen kommer att ge jobb till mindre lokala IT-företag som de i skrivande stund sitter ner och förhandlar avtal med. Barcelona kommer att anställa 65 nya utvecklare för att utveckla nya specialprogram som kommunen behöver.

Ubuntu och LibreOffice

Eftersom de redan har valt Ubuntu som operativsystem har de även påbörjat ett pilprojektil med 1000 datorer. Förutom att ersätta datorerna med Ubuntu kommer de även att ersätta  Exchange-plattformen med Outlook i spetsen till Open-Xchange och då troligtvis kommer Evolution att bli klienten de väljer för e-post, kalender och uppgifter. Firefox, kommer att ersätta Internet Exporer och LibreOffice kommer att ersätta Microsoft Office.

Allmänhetens pengar, allmänhetens kod

Kommer ni ihåg när vi skrev om initiativet som FSFE gjorde om att skattepengar bra skulle finansiera öppen kod? Barcelona är den första kommunen i världen att ansluta sig till projektet.

 

Brief: Barcelona city administration has prepared the roadmap to migrate its existing system from Microsoft and proprietary software to Linux and Open Source software.A Spanish newspaper, El País, has reported that the City of Barcelona is in the process of migrating its computer system to Open Sour…

Källa: City of Barcelona Kicks Out Microsoft in Favor of Linux and Open Source

Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: