Wallabag, när du vill stå på egna ben.

15 januari , 2018

Nu när vi verkligen ska ta tag i det här med veckan app eller tips tänkte först jag att jag skulle tipsa om en skrivapp, men så kom jag på att det kanske var väntat, kommande från mig så jag lade den idén i malpåsen. Så med tomt huvud på idéer satte jag mig att surfa runt lite för att komma på något. Och så slog det mig, varför inte tipsa om något som bara finns där, något som man inte ”ser” för att det är dess uppgift, att finnas utan att synas. För det var i det gränssnittet jag satt när jag kom på vad jag skulle tipsa om.

Vi har väl alla hört talas om Pocket och Instapaper? det vill säga läs-senare-tjänster. Jag använder mig av en lösning som är exakt likadan fast man hostar den själv, antingen på en egen server, webbleverantör eller hos en tjänsten själva. Tjänsten heter Wallabag och är en så kallad läs-senare-tjänst.

Wallabag är till skillnad från både Pocket, som faktiskt ägs nu mera av Mozilla nu mera, och Instapaper öppen källkod. Vill man kan man delta i utvecklingen på Github tillsammans med Wallabag.

Det jag gillar med Wallabag är att det inte är i vägen. Som jag sa tidigare så var det där jag satt i när jag kom på vad jag skulle tipsa om, men det hade tagit en stunds letande innan jag kom på det. Förutom att det finns en webbklient finns där även klienter till både Android och iOS, webbläsar-plugin till Chrome, Firefox, Opera och säkert även Edge.

Wallabag har även stöd i ett antal RSS-läsare, där bland de jag använder, Feedreader och Nexcloud News, men de tipsar vi om en annan gång.

Som sagt så är Wallabag först och främst tänkt att hostas på egen server men är det så att man är intresserad av Wallabag men inte har en egen plats på internet att ha den på så erbjuder Wallabag en egen tjänst för 9€ per år. Och för de pengarna så stödjer du inte bara projektet, du får även support, automatisk backup och uppgradering så fort det kommit en ny version. Och skulle det vara så att du är lite tveksam så kan du testa först i 14 dagar.

Linuxpodden ©© 2016-2017
%d bloggare gillar detta: