Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara för den nyfikna och den vanliga användaren.

Som vi redan har rapporterat så släpptes Fedora 26 idag.

Redan tidigare under dagen smygöppnande Fedora sina torrenter för nedladdning av den nya Fedora 26. Nu även officiellt. Som vi tidigre rapporterade kommer Fedora 26 i femton olika smaker.

Fedora 26 Workstation är byggt med linuxkärna 4.11.8 och GNOME 2.24 som standard skrivbord. Är du intresserad av att använda ett annat skrivbord som standard finns det både KDE, XFCE, MATE med flera att välja på.

Fedora 26 Server är precis likadan som Fedora Workstation fast utan skrivbordsmiljö.

Vill du använda Fedora på din Raspberry Pi finns en avbild för det med.

[This message comes from the desk of the Fedora Project Leader directly. Happy release day! — Ed.]  Hi everyone! I’m incredibly proud to announce the immediate availability of Fedora 26. Read more below, or just jump to download from: Get Fedora… Continue Reading →

Källa: Fedora 26 is here! – Fedora Magazine

Inte för att det har blivit officiellt tillkännagett än men nu finns Fedora Linux 26 att ladda ner via deras officiella kanaler.

Fedora kommer i hela femton olika smaker och både i 32 -och 64-bitar version.

Alla smakerna kommer med linuxkärnan 4.11.8 och finns som sagt redan nu att ladda ner via Fedoras  torrentsida https://torrents.fedoraproject.org/

Mer information och ett officiellt tillkännagivande kommer senare.

 

Källa: Fedora 26 Linux Operating System Is Now Available for Download – Softpedia Linux

Det enda som är linuxrelaterat här är att det är en pingvin, men jag tyckte att det förtjänade en plats i här.

Den japanske designern Haruki Nakamura gillar att bygga roliga figurer i papper och det som får hans skapelser att sticka ut är att de snabbt kan ändra form eller röra på sig. Den här pingvinen exempelvis ser inte mycket ut för världen i platt läge, men när man släpper den bygger den ihop sig själv. Om du vill testa på att göra pingvinen själv får du instruktioner i videon nedan.

Källa: Pingvin i papper bygger ihop sig själv. Kul pyssel | Tjock / Hemmet

Kommer ni ihåg när vi rapporterade om att linux på skrivbordet hade nått sin högsta marknadsandel någonsin?

Det var då och nu är nu. I juni slogs det med en ny siffra. Företaget Netmarketshare har rapporterat att linux nu har en marknadsandel på 2,36%.

I förhållande till hur fördelningen av operativsystem ser ut så är det macOS som ligger mest risigt till.

 

Källa: https://netmarketshare.com

Den amerikanska hårdvarutillverkaren System 76 har i veckan presenterat att de kommer att lansera en ny linuxdistrubition, Pop_OS!

Pop_OS! är basert på Ubuntu 17.04 med GNOME som skrivbordshanterare, System76 GTK ikoner,teman och drivrutiner för deras datorer. Med i paketet får du även System 76s boot logga och inlogningsskärm.

System 76 vill inte kalla sin disrtubution för just distrubition utan de vill se det mer som ett Operativsystem. Pop!_OS finns än så länge som alfaversion och kommer att släppas den 19 oktober i år om allt går som det ska.

A first Alpha version is now available for testing

Källa: System76 Announces Pop!_OS, Their Own Linux Distro Based on Ubuntu and GNOME

Det är kanske inte är den mest kända aktören på marknaden, men, det borde det kanske vara, i alla fall för oss linuxentusiaster.

Entroware är nämligen en brittisk hårdvarutillverkare som tillverkar hög kvatitativa linux-datorer. Nu preneterar de två nya maskiner, Entroware Hybris R1 och Entroware Apollo R3.

Två bärbara datorer för dem som är kräsna och vill ha topprestanda. datorerna levereras med, gissa vad?…UBUNTU! Närmare bestämt ubuntu 16.04 LTS, Ubuntu 17.04, Ubuntu Mate 16.04 LTS eller Ubuntu Mate 17.04. För mer info följ bra länken. Och jag, Entroware levererar till sverige, MED, svenkt tangentbord.

Meet the Entroware Hybris R1 and Apollo R3 laptops

Källa: Entroware Launches Two New Ubuntu Laptops, for Linux Gaming and Office Use

Det är inte var dag man får vara med och fira tt en licens fyller år. Men så är det nu. GNU GPLv3, som står för GNU Public License version 3, fyllde i dagarna 10 år. Visserligen har det kommit, och gått, andra öppna licenser under den här tiden, men. GPL, eller förlåt GNU GPL har alltid en speciell plats i mitt hjärta.

Källa: GNU GPLv3 turns 10! — Free Software Foundation — working together for free software

AMC-serien Halt and Catch Fire som handlar om de tidiga åren inom hemdator- och IT-branschen kommer få sig en fjärde säsong. Detta blir dock även seriens sista säsong då man tänkt avsluta historien serien förtäljer då.

Den fjärde säsongen kommer bestå av tio avsnitt men när de sänds är för tillfället oklart.

De tre första säsongerna av Halt and Catch Fire finns på HBO Nordic.

Serien kommer att ha premiär i USA den 19 augusti på AMC.

Källa: Pocket: Halt and Catch Fire’s fourth season will premiere on August 19th

Det är väl en sanning med modifikation.  Det har visat sig att delar av källkoden till Windows 10 har läckt ut och blivit publicerat på sajten BetaArchive. olika källor säger olika angående hur mycket av Windows 10 har läckt ut. allt från ca 1 GB till 32 TB.

Koden är i alla fall nu blivit nerplockad från BetaArchives men det kan påverka, störa och innebära en säkerhetsrisk då illvilliga kan ha fått tag i koden och utnyttja svagheter i koden.

Vem som läckt uppgifterna är ännu oklart, men enligt The Verge kan läckan höra samman med de två män som i helgen greps i Storbritannien, misstänkta för att olovligt ha tagit sig in i Microsofts nätverk

Källa: Pocket: Microsoft bekräftar Windows 10-läcka – kan innebära en säkerhetsrisk