Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara. Allt för den nyfikna -och avancerade användaren.

Canonical har ju som bekant avslutat sin satsning och utveckling av Ubuntu Touch och Unity 8  för smarta telefoner. Ubuntu Touch användes på smartphones från Meizu and BQ och nu har Canonical beslutat att donera sitt kvarvarande lager av enheter till UBports, gemenskapen som har tagit över där Canonical avslutade.

Enheterna som UBports har fått mottaga är BQ Aquaris E5 HD och Meizu MX4. Men dessa telefoner de har fått ta över hade Android i stället för Ubuntu Touch.

UBports Marius Gripsgård har bekräftat för Softpedia att enheterna faktist kör just Android. Han  säger att hans team planerar att göra en fräsch installation av deras version av Ubuntu Touch för att kunna fortsätta utvecklingen av UBPorts.

Canonical har donerat mer än 20 äldre  Ubuntu Phone-telefoner till UBports, enligt Dalton Durst, kommer det att vara tillräckligt för att förbättra och fortsätta utvecklingen av sitt öppna källkods och Linux-baserade mobila operativsystem.

 

Now that Canonical has ceased the development of its revolutionary Unity 8 user interface for the Ubuntu Touch mobile operating system used on smartphones from Meizu and BQ, the company decided to donate several devices to the UBports community.UBports is recreating Ubuntu Touch, maintaining, updati…

Källa: Canonical Donates Ubuntu Phones to UBports to Continue Ubuntu Touch Development

Har du funderat på att göra mer än att spela på din Nintendo Switch? Nu kan du det. Hackargruppen fail0verflow har på sitt twitterflöde publicerat ett inlägg med video där han kör Linux med KDE Plasma på sin Nintedo Switch.

Anledningen till att han kan köra Linux på enheten är en bugg i Nvidias nya Tegra X1 chip. Det positiva med den här buggen är att Nintendo inte har möjlighet att fixa felet, då buggen och öppningen för Linux på Nintendo Switch ligger innan Nintendos mjukvara startar.  Enda sättet, enligt hackergruppen att få bort buggen är om Nvidia släpper en uppdaterad version av sitt chip, men det kommer inte att påverka de enheter som redan finns ute på marknaden.

Källa: Hackers Turn the Nintendo Switch into a Linux Tablet with KDE Plasma Desktop

Vi på Linuxpodden/Linuxbloggen är stora fan av serier med datoranknytning. En av dessa, som också råkar vara en av de bästa, är Silicon Valley.

Nu har HBO Nordic som står bakom serien släppt en trailer till den femte säsongen. Vad mer kan vi säga än, se och njut och längta till den 26 mars då det vankas säsongsprämier. Länk till serien på HBO Nordic https://lnxpod.link/2owNfyF

HBO har släppt en ny trailer för den femte säsongen av Silicon Valley där vi får en glimt av vad som kommer hända under säsongen. Femte säsongen har premiär 26 mars på HBO Nordic.

Källa: Trailer för femte säsongen av Silicon Valley

Vi har tidigare talat varm om serien Halt and Catch Fire. Nu har den äntligen kommit så man kan se den i Sverige, utan, ”kompis på internet”. Precis som tidigare så det HBO Nordic som står för fiolerna. Nu är vi framme i 90-talet och det är webben och sök som är det stora heta.

För den som inte vet vad serien Halt and Catch Fire handlar om så är det är en fiktiv serien om datorn och numera webbens uppkomst. Serien har sin början i 60-talet med IBM och stordatorer och kommer nu att sluta med idag, webben och sök, tror jag. Jag vet inte då jag inte har sett hela säsong fyra av Halt and Catch Fire.

Länk till seriens sida hos HBO Nordic https://lnxpod.link/2ph9YSw

AMC-serien Halt and Catch Fire som handlar om de tidiga åren inom hemdator- och IT-branschen kommer få sig en fjärde säsong. Detta blir dock även seriens sista säsong då man tänkt avsluta historien…

Källa: Halt and Catch fjärde och sista säsong

Om du vill prova något helt nytt på din Androidtelefon kan du prova Plasma Mobile från  KDE Projektet.

Inte nog med att de erbjuder dig att prova Plasma Mobile på en riktig telefon, de erbjuder även två olika sätt att installera Plasma Mobile.

Den första metoden är att använda postmarket OS en förkonfigurerad  Alpine Linux-based GNU/Linux distribution optimerad för touchskärmar och är även designad att erbjuda just  KDEs Plasma Mobile som ett alternativt användargränssnitt. Det man får tänka på är att det hela är väldigt tidigt i utvecklingen så det kan vara saker som inte fungerar och och det är inte, jag upprepar inte rekommenderat för den vanliga slutanvändaren.

Telefonerna som stöds av postmarOS är

  •  LG Nexus 5,
  • Sony Xperia Z2 tablet
  • Google Nexus 7 (2013) tablet

Den andra metoden att prova KDE Plasma Mobile är en metod som faktist kan rekommenderas för vanliga slutanvändare. Man får installera Halium (HAL for mobile Linux OSes), Halium erbjuder ett minimalistiskt  Android lager som tillåter Plasma Mobile att kommunicera med den uderliggande Androidkärnan för att få tillgång till din enhets hårdvara.

Du kan hitta Halium-based Plasma Mobile filer för LG Nexus 5 och Nexus 5X på KDE Projektets nerladdningsserver.

Den här artikeln är ett samarbete mellan Linuxpodden och Androidpodden

If you want to try something new on your Android smartphone, the KDE Project provides the community with not one but two methods for installing its Plasma Mobile, a full-featured software system for mobile devices.The first method uses postmarketOS, a pre-configured Alpine Linux-based GNU/Linux dist…

Källa: You Can Now Install KDE’s Plasma Mobile on Your Android Smartphone, Here’s How

För ca 1 år sedan meddelade Mozilla att de påbörjat ett projekt för att bygga en plattform för IoT, eller smarta hem som vi kallar det för här hemma i Sverige.

Nu meddelar det att de har släppt sin lösning och öppna plattform för det smarta hemmet, Mozillas Things. Mozillas Things är ett ramverk för att för diverse IoT-prylar att prata med varandra. Mozillas Things bygger Rasperry Pi och Mozillas öppna mjukvara Gateway som finns att ladda ner här.

Det som är så bra med Mozillas things är man använder sig av en Raspberry Pi samt Mozillas IoT-programvara för att låta användaren röststyra det smarta hemmet via en webbsida som går att nå från valfri dator någonstans i världen. Användaren kan själv sätta upp egna regler, eller ”recept” som det ibland kallas, på liknande sätt som man sätter upp regler i till exempel IFTTT (If This Then That).

Skulle du vara sugen på att bygga en egen Things Gateway så hittas instruktioner för det här.

Att få samtliga smarta grejer i sitt hem att lira med varandra är något som många fortfarande har problem med då det inte riktigt finns någon standard och många av de produkterna som nu finns på marknaden kör ofta helt egna lösningar som inte är kompatibelt m…

Källa: Mozilla släpper plattform för smarta hemmet

Thunderbird, e-postklienten som över 25 miljoner personer världen över använder, troligtvis varje dag, söker nu efter en utvecklare på heltid.

Thunderbird är framtagen och utvecklad av Mozilla och fram till 2014 var det Mozilla Corporation som stod för fiolerna då de beslutade sig för att ”överge” projektet och ge det till Thunderbird-gemenskapen. Samma dag som beslutet meddelades meddelades också att det var Mozilla Foundation som skulle ta över och och vaka över projektet, tillfälligt.

Nu har det gått fyra år sedan dess och nu har Mozilla Foundation beslutat sig för att anställa en utvecklare på heltid, inte bara för buggfixar och uppdateringar utan även för att vara med och ta fram en Thunderbird som bygger på moderna webbteknologier .

Thunderbird är idag en av världens mest använda e-postklienter och finns till MacOS, Linux och Windows.

Mozilla Thunderbird är gratis att ladda ner och använda och är släppt under Mozillas egna öppen källkod licens, Mozilla Public Licens, MPL.

Intresserad? Följ bara länken nedan till Thunderbird blogg hos Mozilla och läs vad som kräv och skicka in din ansökan.

 

Källa: We’re Hiring a Developer to Work on Thunderbird Full-Time!

Mark I är världen första röstassisten som är helt öppen hårdvara -och källkod. Ny lanserar MyCroft Ai som står bakom projektet en ny version, Mark II.

Mark II av MyCroft Ai är en förbättrad version av Mark I. Det är ett bättre bygge och har en skärm, vilket den första versionen inte har. Mark II ska även ha fler och förbättrade högtalare, men den ska fortfarande vara baserad på en Raspberry Pi.

MyCraft Ai röstmotor bygger på och jobbar tillsammans med Mozilla och deras Common Voice för att förbättra och samla in röster så att maskiner bättre ska förstå hur människor pratar.

Vill du ha en Mark I, II, eller III kan du bygga en helt själv. allt som behövs finns att hämta och läsa om hos MyCroft iA

 

Vill du stödja MyCroft och få din alldeles egna Mark II finns det nu en Kickstarter för att samla in pengar.

Intresserad? Jag vet att jag är.

 

Which Mycroft platform is best for me?

Mycroft.AI has a range of platforms to choose from.

  • Mark 1: The Mark 1 is a reference hardware platform. This means that it’s been designed specifically to work with Mycroft’s capabilities, as a standalone device. We’re working to make the Mark 1 suitable for people who aren’t super technical, but for now you’ll need a few tech skills to run the Mark 1. Best for those who want an ‘out of the box’ solution.
  • Picroft: Picroft is Mycroft, on a Raspberry Pi 3. You’ll need to provide your own Raspberry Pi 3, headphones and USB microphone (see here for a rundown of which components have been found to work best). This is trickier to use than the Mark 1, and you’ll need to be comfortable burning disk images to a Micro SD card, using a tool like Etcher.
  • Mycroft for Linux: If you’re strongly technical, and use Linux on a popular distro (sorry, no MacOS X support yet), then you might prefer this option. You’ll need to install using either a shell script or a standalone installer. There are some installers available for specific platforms, like KDE Plasmoid. Strictly for geeks.
  • Android: We have source code available if you’re comfortable with Android Studio, and have the skill set to compile this into an .apk and load on to an Android device. Strictly for geeks.

.

Källa: OUR KICKSTARTER IS LIVE! | Check out Mark II! – Mycroft

 

I dagsläget använder Google distributionen Goobuntu som är baserad på Ubuntu LTS. Google meddelande redan i somras att dom tänkt byta och migreringen är ett pågående projekt. Den nya distributionen kommer heta gLinux och är baserad på Debian Testing.

Vad som fick Google att byta från LTS (Long Term Support) till en ”Testing” berodde på att dom vill kunna testa ny kod snabbare. Tyvärr kommer man som inte kunna köra gLinux, eller Goobuntu för den delen heller om man inte är anställd på Google. Men använder man Debian eller Debianbaserade distributioner kommer man kunna njuta av Googles uppdateringar och patchar  till Debian-projektet.

Detta är en stor skillnad i dagsläget, eftersom Google faktiskt INTE ger tillbaka till Ubuntu med deras Goobuntu. Det enda dom gör i dagsläget är att betala till Canonical, företaget bakom Ubuntu.

Brief: For years Google used Goobuntu, an in-house, Ubuntu-based operating system. Goobuntu is now being replaced by gLinux, which is based on Debian Testing.

Källa: No More Ubuntu! Debian is the New Choice For Google’s In-house Linux Distribution