Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara för den nyfikna och den vanliga användaren.

Ni vet hur vi här på Linuxpodden/Linuxbloggen alltid ligger i framkant, rapportera om det senaste, viktigaste och seriösaste nyheterna… eller?

Nu kan vi stolt rapportera att den berömda ”Not a hot dog” appen fån den banbrytande och revolutionerade tv-serien ”Silicon Valley” äntligen finns tillgänglig för som använder Android.

För den som följt oss här på Linuxpodden/Linuxbloggen ett tag vet att vi är fan av just den tv-serien. Och vi har rapporterat förut om att just den appen, när den släpptes till iOS.

En utförlig recension av kommer under veckan.

Not a hot dog – Google play Not a hot dog – APKMirror

Källa: The Verge

Sårbarheter i minneshantering till Linux, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD och Solaris.Sårbarheterna upptäcktes av företaget Qualys, som visade hur brister i minneshanteringen kan användas för att höja sina rättigheter från lokal användare till root. De flesta distros ska ha Patchat detta nu, Se till att hålla ditt system uppdaterat.

The Stack Clash is a vulnerability in the memory management of Linux, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD and Solaris, on i386 and amd64. It can be exploited by attackers to corrupt memory and execute arbitr…

Källa: The Stack Clash – Network Security Blog | Qualys, Inc.

Google har världen mest använda e-posttjänst, Gmail. över en biljon människor använder tjänsten. Men, en av de mest kritiserade ”egenskaperna” har varit att Google skannar din e-post efter nyckelord som de sedan kan använda för att rikta reklam till dig.

Men nu är det slut

Just så är det. Google kommer att sluta skanna e-post. För de som använder G Suite så har den funktioner varit ”avaktiverat” ett tag och nu har tiden kommit för den vanliga Gmail.

Andra vägar

Tro inte att Google kommer att sluta att skanna dig. Bara för att Google inte längre kommer att använda din e-post som reklamkälla så kommer de  att använda andra källor, som din sökhistorik, Youtube och naturligtvis cookies från andra webbsidor du besöker.

 

Källa: Google will no longer scan your Gmail for ad targeting

Förra året släppte Mozilla webbläsaren Firefox Focus till IOS. Firefox Focus är en lättviktig webbläsare med fokus på personlig integritet. Inget sparas och ingen får tillgång till din personliga data när du surfar. All form av spårning, reklam och kakor blockeras när du surfar med Firefox Focus.

Nu idag är det Androidanvändarnas tur att få tillgång till webbläsaren. En av de nya funktionerna i Firefox Focus för Android är att du kan sätta webbläsaren som standard webbläsare för ditt system.

Firefox Focus allows you to browse the web without being followed by tracking ads which are notoriously known for slowing down your mobile experience.

Källa: Firefox Focus New to Android, blocks annoying ads and protects your privacy – The Mozilla Blog

Firefox Focus på Google Play

Har du läst rykten sett bilderna om telefonen som har florerat de senaste veckorna? Då har du stort sätt redan koll på vad OnePlus kommer att erbjuda nu när de lanserade OnePlus 5.

Dubbla kameror, Snapdragon 835, 6-8 GB ramminne, 3300mAh batteri, Dash charg och bluetooth 5.

Det som inte stämde med ryckterna är priset. Internet trodde att OnePlus 5 skulle  få en lika stor prisbump som specbump, me n där hade det fel.

Priset för den nya Oneplus 5 hamnar på endast 499€ eller som det står på den svenska OnePlus sidan 4995:-

  • Portrait Mode

    Dual Camera-teknologin gör att du kan fokusera på ditt objekt och gradvis göra bakgrunden suddig för att skapa en diskret men ändå kraftfull effekt.

Källa: OnePlus 5 – OnePlus (Sverige)

Det kanske inte är helt självklart men, Linuxpodden/Linuxbloggen finns på de flesta social medier.

Facebook, Google+ och Twitter är väl de tre stora.

Men det slutar inte där. Eftersom vi vill främja inte bara öppna program, utan även ett öppet och fritt internet så finns vi även på de sociala medier som främjar det. 

Om du inte visste det så finns vi även på Diaspora* och Mastodon.

Och självklart ska vi inte glömma vår Telegramgrupp.

 

 

Hur följer du Linuxpodden/Linuxbloggen på sociala medier?

View Results

Loading ... Loading ...

Efter 26 månaders utveckling presenterar Debian-projektet stolt en ny stabil utgåva 9 (med kodnamnet Stretch), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet mellan Debians säkerhetsgrupp och gruppen för Debians Långtidsstöd.

Debian logo

Det har varit en frebil aktivitet på Debians Twitterkonto, under gårdagen och natten. Med hashtagen #releasingstretch har Debian projektet live-twittrat om hur projektet framskidit under de sista timmarna fram till släppet.

Debian 9 ”Stretch” tillägnas Debians grundare Ian Murdock. Ian Murdock avled den 28 december 2015, Ian murdock blev 42 år.

Ett par av nyheterna i Debian 9 är att Firefox och Thunderbird är tillbaka som webbläsare och epost-klient efter 10 års frånvaro. Dessa ersätter Iceweasel och Icedove.

Tack vare projektet Reproducible Builds, kommer mer än 90% av källkodspaketen som inkluderas i Debian 9 bygga bit-för-bit identiska binära paket. Detta är en viktig verifieringsfunktion som skyddar användare från illasinnade försök att manipulera kompilatorer och byggnätverk. Framtida Debianutgåvor kommer att inkludera verktyg och metadata så att slutanvändare kan validera pakets ursprung i arkivet.

Debian har alltid namngett sina utgåvor efter en karaktär i Disneyfilmerna Toy Story. Den här gången är inget undantag. Namnet kommer från karakären ”Stretch” som är med i filme Toy Story 3. Stretch är en lila bläckfisk och är en av antagonisterna i filmen. Rösten till Stretch i orginal versionen görs av Whoopi Goldberg.

Hämta Debian 9 ”Stretch”

Källa: Debian — Nyheter — Debian 9 ”Stretch” utgiven

Linuxkärna utvecklaren Greg Kroah-Hartman meddelade i morse på sin Google+ sida att kommande 4.14 serien av linuxkärnan kommer att bli nästa LTS (Long Time support). Uvecklingen av 4.14-serien har inte påbörjats, men om atllt går som det ska så kommer utvecklingen att påbörjas i mitten av september.

Enligt kernel.org underhålls linuxkärnorna 3.2, 3.4, 3.10, 3.16, 4.1, 4.4, och 4.9 under LTS idag, När linuxkärnan 4.14 släpps kommer det att bli den merst avancerade LTS-kärnan man kan ha installerat på ett linuxsystem.

 

 

 

Källa: Softpedia.com

Google har meddelat på sin G Suite-blogg att de kommer att släppa en ny version av sin Google Drive-klient. Den 28 juni är tanken att appen ska släppas för Mac och Windows.

Den stora skillnaden på den nya appen gentemot den gammla är att den nya ska kunna synka och ta back-up på all din data utan att den ska behöva ligga i en speciell mapp som det normalt funkar med lknade appar som Dropboxoch Next/OwnCloud.

Den nya Google appen, ”Backup and sync” kommer att ersätta de tidigare apparna ”Google Drive” och ”Google Photo desktop uploader”, som Goolge sa skulle komma till Linux men som vi aldrig fick se skymten av.

OMG! Ubuntu rapporterar att de inte kan  hitta någon form av stöd för linux i den nya ”Backup and Drive”

Vad tycker du, borde Google, som är del av linuxgemenkapen, tänka mer på linux som allternativ?

När Canonical meddelade att de skulle sluta utveckla Ubuntu Touch lovade UBports att de skulle ta vid. Nu släpper UBports den första stabila versionen av Ubuntu touch för alla telefoner och plattor de stödjer, förutom Nexus 4 och 5.

Tack vare stora donationer och mycket hjälp från entusiaster har UBports nu alltså släppt den första stabila versionen av UBports Ubuntu touch. Dessa donationer har även gjort att UBports har kunnat anställda Marius Gripsgård som utvecklare på heltid. 

Anledningen till att OTA – 1 till Nexus 5 dröjer är att det hittades sista minuten fel i batterimätningen. 

http://softpedia.com