Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara. Allt för den nyfikna -och avancerade användaren.

Det är med sorg i hjärtat som jag är tvungen att meddela att Linuxpodden kommer att försvinna. I alla fall som den är i sin nuvarande form.

Eftersom vi som gör podden har gjort det på vår fritid så måste vi nu tala om att den tiden inte längre finns. Men frukta ej, vi kommer tillbaka i någon form i en snar framtid.

Daniel.S har fått så mycket att göra med sina kabeldragningar och blivit kär i ett motstånd att han har beslutat att lämna landet för en karriär som sladdmakare i Kabul.

Freja har insett att iOS är det bästa som finns och ska visa världe att man kan göra ett serverkluster av iPhones och iPads som ska drivas av solceller. Hon hade tänkt ta hjälp av Martin för att bygga en helt ny typ av serverhall helt och hållet baserad på små stugor på folks tomter, men, som vi alla redan vet så går inte det för att Martin har inte hittat ut ur sin egna lekstuga ännu.

Daniel.A har sålt hela Linuxpodden till Microsoft och kommer att driva en ny podd med hjälp av dem, Linux subusystems i Windows podden där kommer han att tillsamans med en ny kollega, Rickard Ställman, att diskutera hur gör för att inte få en blåskärm när man installerar wine i Linux subsystems i Windows.

Och sist men inte minst glöm inte av att det är första april idag, så om du inte har fatt det för en nu,

APRIL, APRIL!

Ibland får jag frågan, ”Hur börjar man med Linux?” Underförstått i den meningen ligger ofta även ett bevis på vilken kunskapsnivå frågeställaren har. Grundläggande baskunskaper, starta, stänga av datorn och göra vad man ska. Det som är intressant i frågan är inte kunskapsnivå frågeställaren har utan att frågeställaren har ställt frågan. Man har alltså börjat se sig om och inser att man kanske inte bara ska nöja sig med ”det som följer med datorn”. Man har insett att det finns alternativ och att man kan välja själv.

Med frågan kommer även osäkerhet, osäkerhet på vad man ska välja. När det kommer till Linux så är mångfalden stor och det är inte lätt att navigera sig rätt. Det finns de som börjar i helt fel ända när det kommer till att välja rätt distribution och på sätt även skrämma bort inte bara sig själva utan även andra runt omkrig.

Vart börjar vi?

Det ska vara enkelt, det är min devis när det kommer till datorer och operativsystem. I alla fall enligt din egen skala. Man ska börja på en nivå som kan behärskar och så kan man jobba sig upp från det. Personligen har jag varit upp på toppen och vänt enligt mig. Med det menar jag att jag har gjort det som många anser är både onödigt och tidskrävande, jag har byggt egna system med både Gentoo och LFS (Linux from Scratch), men som sagt det är att börja i fel ända. Jag ska försöka att på ett enkelt att ge en liten beskrivning och en lista på de distributioner som jag anser var det lättaste att börja med.

Mint

Linux Mint är nog den mest nybörjarvänliga distributionen enligt mig. Baserad på Ubuntu och med användarvänlighet som ett av sina största ledord gör de det som många Linuxdistributioner har svårt för, det bara funkar. Jag har personligen inte använt Mint, men jag har folk nära omkring mig som gör det och de är mer än nöjda. Linux Mint är faktiskt den distributionen jag skulle rekommendera till alla som vill prova Linux för första gången.

Ubuntu

Ubuntu är idag en av världens största Linuxdistributioner. Många baserar sina distributioner på Ubuntu, Linux Mint har vi redan nämnt. Förutom själva huvudistributionen så kommer Ubuntu i flera smaker, Ubuntu Mate, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu och Ubuntu Budgie. Det som skiljer dem, till största delen, är vilken skrivbordsmiljö de använder som standard. När det kommer till kunskapsnivå för att börja använda Ubuntu så är den bara något högre än Linux Mint, men dokumentationen på nätet är såpass god att man kommer långt på att läsa sig till lösningar. Ubuntu är även en distribution för den som verkligen vill växa i sitt Linuxanvändande och sina Linuxkunskaper.

Manjaro

När det kommer till den fjärde distributionen på listan fick jag verkligen beslutsamhetsångest. Ska jag sätta Manjaro eller Antergos Linux på denna platsen? Ska jag skippa Manjaro och bara köra Antergos? Anledningen är enkel, jag tycker inte skillnaden mellan distributionerna inte är så stora. Båda är Arch Linux-system men det finns en skillnad och det är den som gör att jag sätter Manjaro på platsen över Antergos, Manjaro använder egna programförråd. Mer om det under Antergos.

Antergos

Antergos är distributionen som undertecknad själv använder. Efter att ha varit Ubuntuanvändare i flera år kände jag att det var dags för ett byte och eftersom jag hört så mycket och gott om Arch Linux så var jag sugen på att prova just Arch. Men eftersom jag är en bekväm person så kände jag att det är med att ”bygga” system igen inte tilltalade mig nämnvärt. Men så fick jag höra om både Antegos och Manjaro nästan samtidigt, ett enkelt sätt att installera Arch Linux på. Jag var såld och började med Manjaro.

Det här att det inte finns ett fast släppdatum för Archsystem, att det är så kallade rullande system var en av de sakerna som tilltalade mig. Att Arch även är känt för att vara ett system som ligger i framkant när det gäller det allra senaste var det jag var ute efter, så ett byte från Manjaro till Antegos var mer i min smak. Anledningen, som du kunde läsa om under Manjaro är just det att Manjaro har sina egna programförråd medan Antegos använder sig av Arch-förråd. Om man ska vara lite elak och generell så är Antergos bara ett enkelt sätt att installera Arch linux på. Jag skulle kunna rekommendera Antergos till vem som helst egentligen. Med Antergos får man ett väldigt rent Linuxsystem. Med det menar jag att det finns inte någon som varit och ”satt sin touch” på det innan det skickat ut till användaren. Installerar man Antergos får man som sagt var ett väldigt rent system som är dt allra senaste. Men fördelen med Arch, som Antergos är baserat på är att Arch Linux har den bästa dokumentationen om en Linuxdistribution som finns så stöter man på hinder eller problem med ett Arch-system så kan man kallt räkna med att man kan finna lösningen i Archwiki, som heter.

Fedora

Fedora är en riktig långkörare när det kommer till Linuxdistributioner. Visserligen har Ubuntu, och där med Linux Mint, sin härkomst från en annan långkörare i Linuxvärlden, Debian, som idag är världen äldsta distribution som fortfarande utvecklas. Fedora är den öppna versionen av RedHat Linux som har varit med nästan lika länge. Innan Redhat beslutade sig för att göra sin RedHat Linux, eller RHLE (E står för Enterprise) en ren företagsprodukt och börja ta betalt för den var de den största distributionen och många basaerade sina verk på RedHat. Mandrake Linux var en som jag själv var väldigt förtjust i. Fedora är alltså utvecklat av RedHat, tillsammans med Fedora-gemenskapen och är fortfarande i dag en viktig spelare. Egentligen har jag inte så mycket att säga om Fedora då jag inte har använt mig av distributionen särskilt mycket. Efter att RedHat ”lämnade” projektet så tycker jag att Fedora har levt lite i skymundan. Jag testade nyligen version 27 av Fedora och jag var positivt överraskad över hur trevligt den var att jobba i.

Sammanfattning

Jag val dessa distributioner som lättaste att börja med för att de har ett stort stöd av andra användare där ute. Förutom att de är lätta att installera så finns det väldigt bra dokumentation på nätet och viljan att hjälpa är stor.

Här kommer all nödvändig information om helgens evenemang i Linuxpoddens regi.
Tid: 16- ?
Hackerspace
Vegagatan 1, 413 11 Göteborg

Närmaste buss hållplatsen (60) heter Oskar Fredriks Kyrka, därifrån, det
är bara att gå genom dörren som ligger nära till trapporna.
Alternativ kan man ta spårvagn till Prinsgatan eller åka till Järntorget
och gå därifrån.

Lokalen heter Omställningsverkstaden och delas med andra förening som
till exempel Cykelköket eller Zeitgeist movement. Lokalen sponsras av
Studiefrämjandet, så medan närvaro registrering är optionell det hjälper
GHS att ha lokalen tillgänglig.

Självklart finns det ett småkök och trådlös nätverk, trådat kan fixas
om det behövs.

Information du behöver ha med dig angående din nyckel är följande

Fingeravtryck: (En serie siffror och bokstäver i följd.)

E-postadress

Legitimation

Och viktigast av allt, ett gott humör.
Kommentera gärna inlägget om du kommer eller inte, blir vi många kan vi behöva boka bord.

Jag satt och skrev och testade för en helt annan artikel, när jag kom på att det finns dem där ute som vill blogga men är lite rädda för det här med bloggplattformar och de kanske aldrig satt upp en hemsida i hela sitt liv. De vet vad de vill säga men de vet inte vart de ska publicera det.

Jag tänkte att jag skulle presentera ett annat sätt att publicera inlägg i en blogg utan att för den delen använda sig av en konventionell bloggplattform. Eller för den delen sätta upp en egen server med allt vad det innebär.

Vi känner alla till WordPress och Blogger, de två största bloggplattformarna i världen. Ska man använda sig av dessa får man skaffa sig ett konto, eller som WordPress fall kan man även installera och köra allt på en egen server som vi gör här till exempel. vår blogg och hela vår plattform är byggd med WordPress. Men vad säger du om jag påstår att du kan, direkt från ett anteckningsprogram på din dator eller din telefon, publicera ett inlägg på en blogg utan problem. Jag vill även påstå att i nästan alla de sätten jag kommer att presentera så är det till och med det enda sättet att publicera på.

Ju längre ner i den artikeln du kommer desto mer avancerad är publiceringen. Med det sagt så har jag inte sagt något om hur avancerad anteckningsprogrammen är. Alla publiceringssätten har ett gratis alternativ och de flesta av dem har även någon form av betaltjänst kopplad till sig. desamma gäller för de anteckningsprogram/tjänster som jag tar upp här.

Standard Notes

Standard Notes främsta fokus är säkerhet. All information du sparar i Standard Notes är krypterat, från början till slut. Men eftersom den artikeln inte ska fokusera på själva appen i sig utan själva publiceringen i appen så lämnar vi det. Standard Notes är som namnet antyder en app för att föra och spara anteckningar i. Standar Notes finns till alla de stora plattformarna, Android, iOS, Linux, MacOS, Windows och som webbapp. Skrivbordsapparna, är skrivna i det omåttligt populära ramverket Electron, och ska sanningen fram så tror jag att mobilapparna är det med. Vill du veta mer om appen i sig får hålla utkik efter den kommande artikeln.

Listed

I lagringstjänsten som Standard Notes erbjuder finns det en funktion som heter Listed. Listed är Standard Notes bloggtjänst. När du aktiverar Listed får du en adress som liknar den här: https://listed.standardnotes.org/@artfors. När du har skrivit sin anteckning eller det du vill publicera trycker du bara på ”Action” och sedan på ”Publish to blog” och du är klar. Listed är väldigt simpel och rent uppbyggd. Det finns inte särskilt mycket som kan störa och man märker att Listed är fokuserad på att presentera text och inte så mycket mer. För den som är lite händig och kan sin väg runt css-träsket kan om de vill ändra på hur deras Listed-sida ser ut. Eftersom det här handlar om själva publicerandet så får det bli en annan gång. Det går att prenumerera på flödet i Listed via RSS eller via e-post. Den enda länk till sociala medier som Standard Notes och Listed erbjuder som standard är Twitter. Det finns heller inga tillägg som erbjuder vidare delning til dina sociala medier, vill du dela dina inlägg vidare så får du göra det manuellt. Som sagt Standard Notes och Listed är välding basic. Det finns inte så mycket inställningar man kan gå vilse i, på både gott och ont. Vill du verkligen inte hålla på med en massa inställningar så är det här veklingen för dig.

Standard Notes är gratis att använda och så är även Listed. Det finns en betaltjänst kopplad till Standard Notes. Det du får om du betalar för Standard Notes har inget med själva bloggen att göra utan det du får är olika tillägg till själva tjänsten. Du kan betala för två år, ett år eller månadsvis. Just nu när jag testar så har jag först valt att köra gratisversionen ett tag och nu har jag en månad som jag betalar för, så jag kan testa lite olika tillägg som koppling till diverse molnlagringstjänster.

 

Evernote och Postach.io

Som jag redan skrev i inledningen så var det Evernote som jag satt och pillade med när jag kom på idén till den har artikeln. Det som jag kom på var att jag hade den här bloggen som jag knappt använde, en blogg som jag publicerade till genom att bara lägga mina inlägg eller det som jag ville publicera i en speciell anteckningsbok i Evernote. Märkte jag upp inläggen med taggar i Evernote så återspeglades de i min blogg på postach.io. Nu är det inte Evernote som ska gå under luppen här, men eftersom de är sammankopplade så kommer jag att prata om bägge tjänsterna om vart annat, men jag ska försöka vara tydlig med vad som är vad och vilket som tillhör vilket.

Om vi börjar med att snabbt förklara Evernote så är det en tjänst, kanske till och med den största och första som erbjöd anteckningar i molnet. Om man läser den förra artikeln så kan man förstå hur investerad jag var i den här tjänsten när det begav sig. I alla fall, i Evernote kan du lagra allt, nästan. Du kan förutom anteckningar lagra bilder, länkar, dokument, filer, ljudanteckningar,handskrift och påminnelser. Evernote finns till Android, iOS, MacOS, Windows och som webbapp. För den som har varit uppmärksam i sin läsning har märkt att att det inte står Linux bland operativsystem som stöds, och det är sant också. Officiellt finn det ingen klient för Evernote i Linux, men tack vare duktiga utvecklare så finns det inofficiella klienter, som den jag använder mig av just nu, Tusk.

Postach.io

Då var det dag att gå närmare in på Postach.io, tjänsten som används för att kunna blogga direkt i från Evernote. Som jag redan har nämt så är publiceringen ganska enkel, du använder en speciell anteckningsbok i Evernote, för att de anteckningar som ligger i den anteckningsboken ska publiceras på din postach.io blogg så behöver du bara märka dem med ”published”. Använder du dig av andra taggar så kommer även de att bli publicerade på din blogg, vilket gör att då kan du samla flera inägg under samma tagg. Postach.io uppför sig mer som ”en riktig blogg” , det vill säga att det finns mer att ställa in här. Du kan till exempel ha olika teman. Du kan lägga till länkar till fler av dina sociala nätverk och du kan autopublicera dina inlägg till dina sociala medier. Du kan även om du vill ha din egen domän kopplad till postach.io så istället för en adress som: http://artfors.postach.io så kan du ha vad-du-vill.com. Du kan om vill även ha flera sidor på sin postach.io blogg. Det enda du behöver göra är att märka din anteckning i Evernote med ”page” och naturligvis måste den vara ”published” också.

Dubble så dyrt

Eller, nja. Både Evernote och Postach.io finns i en gratis version, men som du kanske förstår så finns där begränsningar. I Evernote är det bland annat hur mycket, i MB som du får ladda upp per månad, och lite annat som det går att läsa mer om hos Evernote.

Med gratis versionen av Postach.io så är det främst hur många bloggar du får ha. I gratis versionen så får du ha 1 styck. Behöver, eller vill du ha fler så får du betala. Det samma gäller faktist om du vill ha din egen domän, då är det också dags att pröjsa. Förutom egen domän och fler bloggar så får du även tillgång till fler teman och naturligtvis bättre support. Hur mycket det kostar? Det beror faktist på hur många bloggar du vill ha. Så med dubblett så dyrt menar jag egentligen att om du vill ha hela kakan när det kommer till Evernote/Postach.io så får du betala för båda tjänsterna.

Jekyll och Github

Som sista tjänst tänkte jag att vi verkligen skulle bli avancerade. Du som inte är insatt i det här med att koda kanske du bara hör talas om Github, eller så har till och med kanske varit inne på Github för att ladda ner något program. Det du kanske inte visste var att man faktiskt kan använda Github som en bloggplattform med deras tjänst Github Pages. Som komplimet till det så använder man Jekyll, ett sätt att förvandla statiska sidor till blogginlägg. Jag ska vara ärlig och säga det att jag vet faktisk inte om det finns andra verktyg än Jekyll för att använda med med Github Pages, men det är vad jag använder i det här exemplet i alla fall.

Github

Github är en webbaserad hosting service och versionshanteringssystem som använder sig av git, där av namnet Github. Github är de populäraste platsen att använda när det kommer till lagring och hantering av mjukvara, och speciellt öppen mjukvara då Github är gratis för de som erbjuder sin mjukvara med öppen källkod. Att använda sig av Github Pages är också gratis.

Jekyll

Som många andra bloggplattformar så skiljer sig Jekyll åt på ett par olika sätt. Det första är att Jekyll inte använder sig av någon databas att förvara innehållet i utan alla sidor och inlägg är statiska, till skillnad för till exempel WordPress som dynamisk. Att publicera inlägg på Github med Jekyll är inte lika lätt som att publicera inlägg på de andra tjänsterna jag nämnt, och då menar jag även WordPress och Blogger. Eftersom Github inte är tänkt att vara en plattform för publicering av text i första hand utan vara en plats för mjukvara där du har versionshantering så ”Commitar” du dina filer till Github genom en terminal, i alla fall om du som jag använder Linux.

Atom

För att skriva inlägg i din nya Jekyllblogg kan du använda dig av vilken textredigerare som helst bara du skriver i Markdown och sparar dina filer som .md eller .markdown. Men, för saken skull har jag använt mig av Githubs egna redigeringverktyg Atom, den ”hackbara redigeraren” som de kallar den. Atom är i grund och botten en valig testredigerare men med den egenskapen att man kan installera en massa olika tillägg i appen för att man ska kunna jobba smidigare. Atom riktar sig i huvudsak till utvecklare då du kan använda Atom till vilket projekt du vill och skriva i vilket språk du vill, nu menar jag inte språk som i linguastik, utan språk som i kodspråk , som Python, C, Kotlin eller Swift.

Sammanfattning

Om vi ska börja med att se det prismässing så är Github och Jekyll det billigaste alternativet, rent pengamässingt är det enda alternativet som är helt gratis. På andra plats kommer Standard Notes och Listed då du bara behöver betala för för ett abonnemang, om du vill ha de extra tilläggen, det vill säga. Det samma gäller för Evernote och Postach.io, om du vill ha det extra som det medför.

När det kommer till arbetsinsatsen är det Github och Jekyll som står för fiolerna. Men när det väl är uppe och rullar så kan det nog vara värt det. Är man villig att lägga ner arbetet som krävs för att både få upp sin Jekyll-blogg på Github och att ”commita” sina inlägg så kör på bara. När det kommer till att publicera från mobilen så finns här en tredjepartsapp, MrHyde Som är ganska trevlig att jobba med.

Enklast att jobba med är Evernote och Postach.io enligt mig. Hade det varit för ett par år sedan hade jag utan tvekan valt Evernote och Postach.io, om sanningen ska fram så är det faktiskt det jag gjorde, för ett par år sedan. Men det har runnit mycket vatten under den bron nu.

Det var ett ganska jämnt lopp mellan Evernote och Postach.io och Standard Notes och Listed när det kom till enkelhet, och att börja blogga. Det som gjorde att att Standard Notes inte kom på första plats var att om du ska börja trixa med olika utseenden på din blogg så får du koda ett dokument med css för att ändra, och I Evernote/Postach.io räcker det med att byta tema i en visuell redigerare. Personligen tycker jag att Standard Notes gränssnitt på sin blogg är ganska trevlig, enkelt,stilrent och inget plotter.

Nu är det upp till dig, vad väljer du? Evernote och Postach.io, det enklaste sättet. Standard Notes, den stilrena, eller Jekyll och Github, sättet som får din arbetsinsats att vara värt det.

Ja, det kan man fråga sig. Men är inte den egentliga frågan först… Vad är Tusk?

Evernote

Tjänsten jag älskar att hata. Jag var ganska tidigt ute med att använda och även senare betala för att använda Evernote. Jag var så inne i Evernoteträsket att jag idag sitter med en speciell anteckningsbok från Moleskine som har speciella klistermärken man ska klistra in i sina anteckningar och sedan fotografera av för att föra in dem i sitt Evernotekonto med etiketter och i rätt anteckningsbok. Jag har även en speciell styluspenna, Jot Script, från Andonit som även den är framtagen för Evernote. Jag har sedan jag först såg den någon gång 2015 varit ute efter en speciell väska, Evernote Triangle Bag, som jag faktiskt, på sätt och vis nu är en stolt ägare till.

Men så hände något. Phil Libin, före detta VD på Evernote valde att sluta och så ett gäng med honom. Samtidigt så började Evernote göra en hel del felprioriteringar, som att de började läsa användarnas anteckningar för att, som de sa, förbättra sin AI. De började lägga till fler ”onödiga” funktioner som mer eller mindre bara slöade ner gränssnittet, och framför allt de började ta mer betalt utan att ge användarna anledning till varför de skulle betala mer. Men den största anledning till att jag gav upp Evernote är att jag tröttnade på att det inte fanns en ordentlig klient till det operativsystem jag föredrog, Linux.

Nixnote

Självklart har jag testat det mesta som finns att tillgå när det kommer till klienter för Evernote. En av de minst dåliga är, eller rättare sagt var, för om sanningen ska fram så var det ett tag sedan jag testade NixNote. Men det stora problemet, då, var synkroniseringen till Evernote. NixNote utvecklas fortfarande så det kanske skulle vara på sin plats att testa appen ingen.

 

Everpad

 Everpad utvecklas inte längre men det var ett väldigt bra alternativ om man använde sig av Ubuntu, vilket jag gjorde på den tiden. Det som var problemet med Everpad var att det inte fanns någon riktig gränssnitt, eller något riktigt textredigerare. Everpad var mer eller mindre bara ett sätt att kopiera och synka anteckningar till Evernote.

Evernote Web

Evernote Web var och är antagligen fortfarande det bästa sättet att använda Evernote på Linux. Inte nog med det, det är det enda officiella sättet att använda Evernote på Linux. Med dagens moderna webbläsare är det inga större problem med att använda sig av ett webbgränssnitt, och vi bara allt mer vana att använda vår webbläsare till saker vi förr använde skrivbordsapplikationer för. Den mest kända och största webbapplikationen bredvid vår webbmail är Google Docs, Googles officesvit.

Tusk

Då var vi tillbaka där vi började. Men nu ska vi föröka svara på frågan, vad är Tusk? Tusk är en inofficiell multiplattforms app för Evernote utvecklad i Electron. Tusk är egentligen wrapper för Evernote Web fast med en del intressanta detaljer i sitt gränssnitt. Istället för att vara en ren wrapper så finns där menyer för diverse funtioner, som att skapa ny anteckning. Det finns även ett alternatvi för att starta appen samtidigt som systemet, Tusk kan även lägga till en ikon i systemraden med genvägar till de vanligaste menyalternativen. Tack vare att Tusk använder sig av Evernote Web så är gränssnittet fräscht, snabbt och lika enkelt att använda som om det vore Evernote själva som gjort appen. En fördel som finns i Tusk, för att det finns stöd för det i Evernote Webs testredigerare är Markdown, och för de som känner mig vid det här laget så vet de hur barnsligt förtjus jag är i att använda Markdown när jag skriver.

Avslutningsvis

Det första vi kan konstatera är att det faktiskt är på sin plats för mig att än en gång testa NixNote för att se hur den har utvecklats sedan jag använde den sist. Det andra är att vi faktiskt kan säga att Tusk är en riktigt kompetent och ett bra alternativ till en officiell Evernote app.

För det tredje kan det vara på sin plats att kanske testa Evernote igen, vem vet, de kanske har lärt sig av sina misstag och förbättrat sig.

Canonical har ju som bekant avslutat sin satsning och utveckling av Ubuntu Touch och Unity 8  för smarta telefoner. Ubuntu Touch användes på smartphones från Meizu and BQ och nu har Canonical beslutat att donera sitt kvarvarande lager av enheter till UBports, gemenskapen som har tagit över där Canonical avslutade.

Enheterna som UBports har fått mottaga är BQ Aquaris E5 HD och Meizu MX4. Men dessa telefoner de har fått ta över hade Android i stället för Ubuntu Touch.

UBports Marius Gripsgård har bekräftat för Softpedia att enheterna faktist kör just Android. Han  säger att hans team planerar att göra en fräsch installation av deras version av Ubuntu Touch för att kunna fortsätta utvecklingen av UBPorts.

Canonical har donerat mer än 20 äldre  Ubuntu Phone-telefoner till UBports, enligt Dalton Durst, kommer det att vara tillräckligt för att förbättra och fortsätta utvecklingen av sitt öppna källkods och Linux-baserade mobila operativsystem.

 

Now that Canonical has ceased the development of its revolutionary Unity 8 user interface for the Ubuntu Touch mobile operating system used on smartphones from Meizu and BQ, the company decided to donate several devices to the UBports community.UBports is recreating Ubuntu Touch, maintaining, updati…

Källa: Canonical Donates Ubuntu Phones to UBports to Continue Ubuntu Touch Development

Har du funderat på att göra mer än att spela på din Nintendo Switch? Nu kan du det. Hackargruppen fail0verflow har på sitt twitterflöde publicerat ett inlägg med video där han kör Linux med KDE Plasma på sin Nintedo Switch.

Anledningen till att han kan köra Linux på enheten är en bugg i Nvidias nya Tegra X1 chip. Det positiva med den här buggen är att Nintendo inte har möjlighet att fixa felet, då buggen och öppningen för Linux på Nintendo Switch ligger innan Nintendos mjukvara startar.  Enda sättet, enligt hackergruppen att få bort buggen är om Nvidia släpper en uppdaterad version av sitt chip, men det kommer inte att påverka de enheter som redan finns ute på marknaden.

Källa: Hackers Turn the Nintendo Switch into a Linux Tablet with KDE Plasma Desktop

Vi på Linuxpodden/Linuxbloggen är stora fan av serier med datoranknytning. En av dessa, som också råkar vara en av de bästa, är Silicon Valley.

Nu har HBO Nordic som står bakom serien släppt en trailer till den femte säsongen. Vad mer kan vi säga än, se och njut och längta till den 26 mars då det vankas säsongsprämier. Länk till serien på HBO Nordic https://lnxpod.link/2owNfyF

HBO har släppt en ny trailer för den femte säsongen av Silicon Valley där vi får en glimt av vad som kommer hända under säsongen. Femte säsongen har premiär 26 mars på HBO Nordic.

Källa: Trailer för femte säsongen av Silicon Valley

Vi har tidigare talat varm om serien Halt and Catch Fire. Nu har den äntligen kommit så man kan se den i Sverige, utan, ”kompis på internet”. Precis som tidigare så det HBO Nordic som står för fiolerna. Nu är vi framme i 90-talet och det är webben och sök som är det stora heta.

För den som inte vet vad serien Halt and Catch Fire handlar om så är det är en fiktiv serien om datorn och numera webbens uppkomst. Serien har sin början i 60-talet med IBM och stordatorer och kommer nu att sluta med idag, webben och sök, tror jag. Jag vet inte då jag inte har sett hela säsong fyra av Halt and Catch Fire.

Länk till seriens sida hos HBO Nordic https://lnxpod.link/2ph9YSw

AMC-serien Halt and Catch Fire som handlar om de tidiga åren inom hemdator- och IT-branschen kommer få sig en fjärde säsong. Detta blir dock även seriens sista säsong då man tänkt avsluta historien…

Källa: Halt and Catch fjärde och sista säsong

Om du vill prova något helt nytt på din Androidtelefon kan du prova Plasma Mobile från  KDE Projektet.

Inte nog med att de erbjuder dig att prova Plasma Mobile på en riktig telefon, de erbjuder även två olika sätt att installera Plasma Mobile.

Den första metoden är att använda postmarket OS en förkonfigurerad  Alpine Linux-based GNU/Linux distribution optimerad för touchskärmar och är även designad att erbjuda just  KDEs Plasma Mobile som ett alternativt användargränssnitt. Det man får tänka på är att det hela är väldigt tidigt i utvecklingen så det kan vara saker som inte fungerar och och det är inte, jag upprepar inte rekommenderat för den vanliga slutanvändaren.

Telefonerna som stöds av postmarOS är

  •  LG Nexus 5,
  • Sony Xperia Z2 tablet
  • Google Nexus 7 (2013) tablet

Den andra metoden att prova KDE Plasma Mobile är en metod som faktist kan rekommenderas för vanliga slutanvändare. Man får installera Halium (HAL for mobile Linux OSes), Halium erbjuder ett minimalistiskt  Android lager som tillåter Plasma Mobile att kommunicera med den uderliggande Androidkärnan för att få tillgång till din enhets hårdvara.

Du kan hitta Halium-based Plasma Mobile filer för LG Nexus 5 och Nexus 5X på KDE Projektets nerladdningsserver.

Den här artikeln är ett samarbete mellan Linuxpodden och Androidpodden

If you want to try something new on your Android smartphone, the KDE Project provides the community with not one but two methods for installing its Plasma Mobile, a full-featured software system for mobile devices.The first method uses postmarketOS, a pre-configured Alpine Linux-based GNU/Linux dist…

Källa: You Can Now Install KDE’s Plasma Mobile on Your Android Smartphone, Here’s How