Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara. Allt för den nyfikna -och avancerade användaren.

För några dager sedan rapporterade vi att OnelPlus samlar in lite väl mycket data om sina användare, såpass mycket att man kan bli identifierad på på person nivå. Carl Pei, VD för Oneplus, har nu gått ut med ett meddelande att OnePlus kommer att sluta med att samla in MAC-adresser, telefonnummer och WiFi information.

Nya villkor

Carl säger också att i slutet av oktober kommer alla OnePlustelefoner som kör deras OxygenOS att få ett alternativ i setup om att aktivera OnePlus ”Användarupplevelse” där kommer det att framgå mer specifikt vad för infomation som samlas in. Samtidig säger Carl att den information som de har samlat in inte har delats med andra.

By the end of October, all OnePlus phones running OxygenOS will have a prompt in the setup wizard that asks users if they want to join our user experience program. The setup wizard will clearly indicate that the program collects usage analytics. In addition, we will include a terms of service agreement that further explains our analytics collection. We would also like to share we will no longer be collecting telephone numbers, MAC Addresses and WiFi information.

Verkligen alla?

För den som inte vet det så har OnePlus ett operativsystem till som är baserat på Android, HydrogenOS. HydrogenOS är i stort sätt samma operativsystem som OxygenOS men för den kinesiska marknaden. I det här uttalande så pratas det enbart om OxygenOS som är riktat till den västerländska marknaden. Hur mycket information samlar OnePlus in i HydrogenOS och hur mycket delar de med den kinesiska staten?

The company has been doing so along with other pieces of background information for a while for what it claims are ”support” purposes.

Source: Carl Pei says OnePlus won’t collect MAC addresses | Pocketnow

GNOME 3.26 har knappt landat i distributionernas paketkällor förrän det är dags att börja tänka på GNOME 2.28.

Just nu sitter nog de flesta GNOME-utvecklare och andas ut i en soffa någonstans, men redan nästa vecka är det dags att kavla upp ärmarna igen för att dra igång utvecklingen av nästa version av GNOME, nämligen version 3.28. 

Vägen dit

GNOME 3.28 är beräknad att landa 14 mars 2018, eller med andra ord Pi-dagen (3.14, de tre första siffrorna i Pi och sättet som amerikanarna sätter datum), Men innan vi kommer så lång är det dags för beta och RC (reales candidate). Datumen är för respektive släpp 7 februari för beta och 7 mars för RC.

I horisonten

Just nu finns där inte mycket att säga om vad som kommer att vara nytt. Det man kan säga i alla fall är att det kommer förbättringar för Wayland och arbetet mot GTK4 kommer att fortskrida. Troligtvis kommer det att fokuseras på mobilitet då GNOME Shell kommer att vara tillgängtigt på Librem5 när den släpps.

Source: GNOME 3.28 Expected To Ship On Pi Day – Phoronix

Tidigare idag rapporterade vi att KDE släppt version 5.11 av KDE Plasma. Nu kom ett tillkännagivande från utvecklarna på den Ubuntu-baserade distributionen KDE Neon att de har släppt KDE Neon 5.11, den första distributionen med KDE Plasma 5.11 som skrivbordshanterare. 

Bara timmar efter att KDE tillkännagav tillgången till KDE Plasma 5.11 kommer alltså ett ny med att en distribution med skrivbordsmiljön finns tillgänglig. Jag kan inte påstå att jag har hört om en snabbare reales skrivbordsmiljö kontra distribution.

It’s based on Ubuntu and runs only on 64-bit PCs

Source: KDE Neon 5.11 Is the First Linux Distro to Ship with KDE Plasma 5.11 Desktop

RedHat håller utvecklarforum , både i Göteborg och Stockholm.

Innehållet i forumet kommer att rikta in sig på OpenShift och  implementationer.

Agenda

14:00 – 14:40 OpenShift Application Runtimes – introduction
14:40 – 15:15 Demo
15.15 – 16:00 Lab – Guided lab/demo
16.00 – 16:20 Java EE recap – What is happening in Java EE community?
16.20 – 17:00 What’s next and what’s coming in the near future? (OpenShift.io, Monitoring&Metrics)
17:00 – 18:00 Networking – Pizza & Beer

 

I Stockholm kommer forumet gå av stapeln den 28 oktober mellan 14.00-18.00 på Vasagatan 7.

I Göteborg är det Brewhouse som gäller. Datumet är 30 november och tiden är den samma, 14.00-18.00 Adressen är Åvägen 24.

Vi tackar vår lyssnare/läsare och Telegramvän Stanni Bannani för tipset.

In the digital era software developers are in the center of innovation. Join us for Red Hat Dev Forum.

Source: Red Hat Dev Forum | Gothenburg

Sedan i mitten av september har man som utvecklare eller nyfiken användare kunnat köra en beta av skrivbordsmiljön KDE Plasma 5.11, men nu är det dags för KDE att släppa den skarpa versionen av KDE Plasma 5.11.

 

Inte bara uppdateringar

Det är inte bara en uppdaterad version av KDE Plasma vi har framför oss, det finns en del nyheter också. Som Plasma Valv.

Plasma val är en säkerhetsapplikation som du kan använda för att förvara och gömma känslig information och dokument.

Självklart krypterat. 

Inställningsmenyn är omgjord och ska på så sätt göra det lättare och enklare att hitta och ställa in ditt skrivbord som du vill ha det.

Wayland är det nya svarta inom linuxvärlden, och är det som kommer att bli standard som fönsterhanteringserver efter X.org så självklart så har KDE Plasma 5.11 fått ett bättre stöd för just Wayland.

Vill du veta mer om vad som är nytt och förbättrat rekommenderar jag att följer länken nedan.

 

The design of the System Settings app has been revamped

Source: KDE Plasma 5.11 Desktop Environment Arrives with Vaults, Better Wayland Support

Vi (jag) här på linuxpodden/linuxbloggen har ofta skrytigt och talat om OnePlus förträfflighet och hur bra de är på att tillgodo se användaren och androidentusiasten. Nu visar det sig att det finns grus i maskineriet. 

Vi kan börja med att säga att det är ingen helighet att våra enhetstillverkare samlar in data om oss och vårt enhetsanvändande men, den informationen brukar vara ganska allmän, ingen direkt privat information. Nu visar det sig att OnePlus samlar in mer än nödvändigt och att det kan knytas till person, och det är inte OK.

I ett blogginlägg har säkerhetsforskaren Christopher Moore publicerat information om vad det kinesiska teknikföretaget OnePlus samlar in för information om sina användare.  Tyvärr finns det ingenstans i inställningsmenyn för att stänga av insamlingen.

Information som OnePlus samlar in:

 • Användarens telefonnummer
 • MAC adresser
 • IMEI och IMSI koder
 • Mobilnätverket namn
 • Wi-Fi nätverkens ESSID och BSSID
 • Enhetens serienummer
 • Tidstämpel när en användare låser och låser upp sin enhet
 • Tidstämpel på när en användare öppnar och stänger en app på sin telefon
 • Tidstämpel på när en användare sätter på och stänger av sin skärm

Med den här informationen står det klart och tydligt att man kan identifiera användaren på personnivå.

Rapporterat

Problemet i sig är inte nytt. Redan juli rapporterade en twitteranvändare med smeknamnet ”Tux” problemet till OnePlus som ignorerades av både OnePlus och andra. Även Moore har rapporterat problemet till både Oneplus, som vägrat svara och till supporten på OnePlus som inte kunde förse honom men en lösning på att få slut på insamlandet.

Det finns en lösning

Som tur är så finns det en lösning på problemet. Jakub Czekański, en Androidutvecklare, har på sin twitter publicerat en permanent lösning.

Det krävs lite kunskap av användaren.

Du behöver alltså installera ADB från Androids SDK på din dator , aktivera utvecklarläget på din telefon så du kan aktivera USB-felsökning, koppla telefonen till din dator via USB-sladden och skriva in följande kommandon i ett terminalfönster.

adb start-server
adb shell
pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm

För mig som Antergosanvädare installerade jag android-sdk-platform-tools, från AUR och fick använda följande kommandon för att få det att fungera.

/opt/android-sdk/platform-tools/adb start-server
/opt/android-sdk/platform-tools/adb shell
pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm

 

OxygenOS on all OnePlus Devices is secretly collecting way more device data with user user identifiable information

Source: OnePlus Secretly Collects Way More Data Than It Should — Here’s How to Disable It

Med två veckor kvar av crowdfunding rundan har Purism nått målet på 1,5 miljoner dollar.

Pengarna ska användas till att framställa världens första helt öppna mobiltelefon med linux som operativsystem. Telefonen ska kunna köra i stort sätt vilken linuxdistribution som helst och både hård och mjukvara ska vara så öppen det bra kan. 

Säkerhetsfokus

Telefonen har ett starkt säkerhets fokus och kommer att ha fysiska knappar och reglage för att stänga av och sätta på wifi, bluetooth, telefon och kamera. 

Skrivbordssystem

Både GNOME och KDE kommer att vara med och anpassa deras respektive skrivbordssytem  för att kunna köras optimalt på Librem 5. Som standard kommer Librem 5 köra Purisms version av Linux, PureOS, men som sagt så ska man kunna byta till valfri version av linux.  Tack vare att telefonen kommer att var uppbyggs modulärt kommer själva telefondelen och och själva ”datordelen” vara separerade. 

Lite snabbfakta

 • Ingen Android
 • Ingen iOS
 • PureOS eller vilken annan linuxdistribution
 • Världens första mobila IP-telefon
 • End-to-end encrypted decentraliserad kommunikation via Matrix
 • Säkerhetsfokuserad ”by design”
 • Integritetsskyddat som standard
 • Funkar med 2G/3G/4G, GSM, UMTS och LTE
 • CPU separerad från Baseband
 • Fysiska ”Kill Switches” för Kamera, Microfon, WiFi/Bluetooth, och telefon

Den dåliga nyheten i sången är att telefonen kommer att dröja innan den släpp. Inte förrän i januari 2019 kan vi vänta oss att telefonen släpps på marknaden. Och vilken marknad? Ja, ingen vet ännu. Vi kan bara hoppas på att telefonen kan köpas här i Sverige.

Source: Librem 5 – A Security and Privacy Focused Phone – Purism

Nu börjar det bli mer en vana än ett undantag att vi rapporterar om ett nytt BSD släpp.  

Den här gången handlar det om OpenBSD och version 6.2. Vi ska väl börja med att säga att version 6.2 av OpenBSD har släppt en aning i förtid. Tanken var att den nya versionen skulle släppas först ett par dagar senare än idag den 9 oktober.

Ett par nyheter och förbättringar som är av vikt att nämna och uppmärksamma enligt OpenBSD är:

 • Förbättrat hårdvarustöd för bland annat ARM och AMD64
 • Förbättrat nätverksstöd
 • Nya vesioner av OpenSSL och LibreSSL

Vill du veta mer om vad som är nytt och förbättrat följer du bara länken nedan.

Source: OpenBSD 6.2 Released

En av linuxvärldens populäraste laptop märken Thinkpad får en jubileumsutgåva. Det är nämligen 25 år sedan den fösta Thinkpaden släppte av IBM som då ägde varumärket. Nu är det Lenovo som släpper jubileumsutgåvan då de köpte hela IBMs PC-tillverkning 2004. 

Bara för att datorn kommer att se ut som den är 25 år gamla så kommer koponenterna i den vara av senaste slag. Intel Core i7-7500U processor, NVIDIA GeForce 940MX, bakgrundsbeslyst tangentbord 14″ HD-skärm med touch, upp till 512 SSD-disk och upp till 16 GB ram-minne. Priset blir faktist även det i klass med priset för 25 år sedan. 23 990 kr hos Dustin. 

The Lenovo ThinkPad 25th Anniversary Edition has been officially unveiled — and it seems last month’s leak was spot on.

Källa: Lenovo Unwraps the 25th Anniversary ThinkPad – OMG! Ubuntu!

Linuxkärnan har fått förlängt långtidssupport eller LTS som det kallas. Nuvarande cykel är två år och kommer nu att förlängas till hela 6 år. Detta är troligtvis beronede på Google. 

Tack vare förlängingen så kommer antagligen även Android få lägre underhållssupport på 4 år iställer för nuvarande 2 år. Vi kan redan nu se frukt av detta med de nya Pixel 2 telfonerna som släppt, de har redan 3 år i ställer för det vanliga 2 år.

Linux Kernel Long Term Support (LTS) releases will now be supported for six years instead of two. This will enable Android devices to survive four OS upgrades.

Källa: Great News! LTS Release of Linux Kernel will be Supported for 6 Years Now