Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara. Allt för den nyfikna -och avancerade användaren.

Den anrika tidskriften Linux Journal har slut på pengar så det sista numret av tidningen var novembernumret som kom nyligen.

Enda sättet nu för att rädda tidskriften är om någon eller några är villig att gå in och finansiera -och betala de skulder publikationen har. Linux Journal var den första tidningen som publicerade nyheter och artiklar om just Linux. Månadsmagasinet har funnits i 23 år och är nästan lika gammalt som Linux självt. Linux Journal har aldrig haft en större publikation eller mediebyrå bakom sig så fram till ny har de klarat sig helt själva.

För den som hänger med i Linuxvärlden vet att Linus Torvalds inte är den som skräder orden. Han har högt och tydligt kallat både den ena och den andra för.. ja, både det ena och det andra.

Nu är han på det igen. Den här gången är det en av Googles utvecklarae och säkerhetsexperter, Kees Cook, som har fått det hett om öronen. På ren svenska kallar Linux Kees för en ”Jävla idiot” för att  han och Google sätta vissa regler för Linuxkärnan som det kommer att bli problem med om de inte levs upp till. Regler som inte har funnits det kvartssekel som Linux har funnits.

Istället tycker Linus Torvalds att man ska gå till botten med problemet och åtgärda de buggar om orsakar problemen.

Sunt, eller vad säger du?

Nu är det bråk om Linux igen. Översteprästen Linus Torvalds har satt ner foten, vad gäller en säkerhetslösning som byggts på Google.

Källa: Torvalds sågar Googles experter: ”idioter”

Då var den äntligen här. Den ny versionen av Firefox, Firefox Quantum eller Firefox 57 som är det egentliga versionsnumret.

Vad är nytt?

Vad är då nytt i Firefox 57 Quantum? Mer eller mindre allt! Redan när man öppnar Firefox ser man direkt att det är nytt, för hela utseendet är nytt.

Firefox 57 Quantum är ombyggt från grunden. Firefox 57 är helt och hållet ombyggd i Rust, Mozillas nya öppna programeringsspråk, där av att de gamla pluginen inte fungerar längre. Enligt Mozilla är Firefox 57 30% snabbare än Chrome. Och visst är den snabb, både att starta och att använda.

Firefox 57 Quantum finns för Android, Mac, iOS, Linux och Windows

Hämta Firefox

Källa: Introducing the New Firefox: Firefox Quantum – The Mozilla Blog

Det var väl på tiden. Med två veckors försenting har nu den nya versionen av Fedora släppt. Fedora 27 som versionen heter har GNOME 3.26 som standardskrivbord, linuxkärna 4.13 och GCC 7.2 som standard kompilerare.

Andra skrivbordssystem

Fedora kommer som skrivbordssystem, server, ARM och något som kallas för Spins. Spins är något så enkelt som andra skrivborssystem än det som kommer som standard, det vill säga att du kan ladda ner en ISO-fil med till exempel KDE, XFCE eller cinnamon.

32-bitar

Fedora 27 är en av de  distributionerna som fortfarande distribuerar en 32-bitar ISO om du inte ska använda dig av Fedora 27 workstation, då finns det endast som 64-bitar.

Vill du veta mer om vad som är nytt i Fedora 27 kan du läsa mer i releas notes

Ladda ner Fedora

Källa: Fedora 27 Debuts With GNOME 3.26 Powered Workstation Spin, Modular Server Coming – Phoronix

Idag har Linus Torvalds på Linuxkärnans mailinglista meddelat att den nya versionen av Linuxkärnan har släppts.

Den här versionen är 4.14 och har LTS (långtidssupport) vilket är en av nyheterna, att LTS är förlängt från 2 år till 6 år så linuxkärna 4.14 LTS kommer att ha uppgraderings -och säkerhetsuppdateringar till och med år 2023.

En annan stor del av den nya kärnan är det förbättrade stödet för drivrutiner bättre hårdvarustöd och andra filsystems relaterade åtgärder. För den som är intresserad och vill ha mer detaljer kring vad som är nytt kan alltid följa länken som finn här nedan.

Linux Kernel 4.14 LTS Released: Check Out The New And Best Features

Linus Torvalds has announced the release of a Linux 4.14, the latest stable release of the Linux kernel, and it’s packed full of changes and new features.

Källa: Linux Kernel 4.14 Released, This is What’s New – OMG! Ubuntu!

Arch Linux har idag meddelat att de helt kommer att sluta med stödja 32-bitar(i686). Från och med månadens, november, slut komma alla 32-bitar paket att tas bort från alla speglar och alla förråden kommer att vara tömada på 32-bitars paket innan årets slut.

Resan började i januari

Redan i januari, närmare bestämt den 25 januari meddelade Arch Linux Bartłomiej Piotrowski att Arch Linux skulle sluta stödja 32-bitar och i mars kom den sista ISO-avbliden med stöd för 32-bitar och idag meddelar de att det är helt slut med stödet för 32-bitar.

Det finns ett alternativ

Arch Linux-gemenskapen har gått samman och kommer med att alternativ för dig som verkligen är i behov 32-bitar Arch Linux. Arch Linux 32, ett gemenskaphetsdrivet projekt.

 

All 32-bit packages will be removed by the end of the month

Källa: Arch Linux Officially Kills 32-Bit Support, Migrate to ”Arch Linux 32” Fork Now

I ett twitterinlägg meddelar Fedora att idag att det är 14 år sedan projektet startade.

 

Fedora är den helt öppna versionen av, och det som ligger till grund för Redhat Enterprise Linux eller RHEL som det kallas för kort. Vill du veta mer om relationen mellan Fedora och Red Hat finns den här.

Är du användare av lösenordshanteraren Dashlane? Glada nyheter. Nu finns det en version av lösenordhanteraren till Linux, typ. Med version 5 av Dashlane så skippa de nämlingen kravet på att ha skrivbordsversionen installerad, det räcker alltså med webbläsartillägget. En anna stor nyhet för oss svenskar när det kommer till Dashlane är att Dashlane nu har fullt stöd för svenska. Råkar det nu vara så att du av någon ogrundlig anledning använder dig av Windows och Edge så finns det stöd för det med fast det är för en annan podd eller blogg. Dashlane finns till, förutom Linux då, Android, MacOS, iOS och Windows.

Dashlane, a popular password manager that now reaches 9 million users, is launching today on Linux, Chromebook, and in Microsoft Edge for the first time. The company before required users to…

Källa: Dashlane universal password manager comes to Linux, Chromebook and Microsoft Edge | TechCrunch

Som traditionen bjuder har Mark Shuttleworth idag namngett nästa version av Ubuntu i ett blogginlägg där ha tackar utvecklarna för arbetet på den nyss släppta versionen av Ubuntu 17.10, Artful Aardvark. Namnet på den nya Ubuntu versionen kommer att bli Bionic Beaver och kommer att vara den första LTS (långtidssupport) utgåvan sedan Ubuntu 16.04.

26 April 2018

Den nya versionen av Ubuntu 18.04 LTS, Bionic Beaver är planerad till att släppas lös den 26 april 2018. Men innan dess ska utvecklingen på den nya utgåvan påbörjas. Just nu kan utvecklarna ta det lugnt och slappa, men inte så länge till för den 26 oktober är det att dra igång igen, och det om bara två dagar.

Mark Shuttleworth announced the codename for Ubuntu 18.04

Source: Ubuntu 18.04 LTS Dubbed as the ”Bionic Beaver,” Launches April 26, 2018