Linuxbloggen

En blogg på svenska om Linux och öppen -och fri programvara. Allt för den nyfikna -och avancerade användaren.

Då var den äntligen här. Den ny versionen av Firefox, Firefox Quantum eller Firefox 57 som är det egentliga versionsnumret.

Vad är nytt?

Vad är då nytt i Firefox 57 Quantum? Mer eller mindre allt! Redan när man öppnar Firefox ser man direkt att det är nytt, för hela utseendet är nytt.

Firefox 57 Quantum är ombyggt från grunden. Firefox 57 är helt och hållet ombyggd i Rust, Mozillas nya öppna programeringsspråk, där av att de gamla pluginen inte fungerar längre. Enligt Mozilla är Firefox 57 30% snabbare än Chrome. Och visst är den snabb, både att starta och att använda.

Firefox 57 Quantum finns för Android, Mac, iOS, Linux och Windows

Hämta Firefox

Källa: Introducing the New Firefox: Firefox Quantum – The Mozilla Blog

Det var väl på tiden. Med två veckors försenting har nu den nya versionen av Fedora släppt. Fedora 27 som versionen heter har GNOME 3.26 som standardskrivbord, linuxkärna 4.13 och GCC 7.2 som standard kompilerare.

Andra skrivbordssystem

Fedora kommer som skrivbordssystem, server, ARM och något som kallas för Spins. Spins är något så enkelt som andra skrivborssystem än det som kommer som standard, det vill säga att du kan ladda ner en ISO-fil med till exempel KDE, XFCE eller cinnamon.

32-bitar

Fedora 27 är en av de  distributionerna som fortfarande distribuerar en 32-bitar ISO om du inte ska använda dig av Fedora 27 workstation, då finns det endast som 64-bitar.

Vill du veta mer om vad som är nytt i Fedora 27 kan du läsa mer i releas notes

Ladda ner Fedora

Källa: Fedora 27 Debuts With GNOME 3.26 Powered Workstation Spin, Modular Server Coming – Phoronix

Idag har Linus Torvalds på Linuxkärnans mailinglista meddelat att den nya versionen av Linuxkärnan har släppts.

Den här versionen är 4.14 och har LTS (långtidssupport) vilket är en av nyheterna, att LTS är förlängt från 2 år till 6 år så linuxkärna 4.14 LTS kommer att ha uppgraderings -och säkerhetsuppdateringar till och med år 2023.

En annan stor del av den nya kärnan är det förbättrade stödet för drivrutiner bättre hårdvarustöd och andra filsystems relaterade åtgärder. För den som är intresserad och vill ha mer detaljer kring vad som är nytt kan alltid följa länken som finn här nedan.

Linux Kernel 4.14 LTS Released: Check Out The New And Best Features

Linus Torvalds has announced the release of a Linux 4.14, the latest stable release of the Linux kernel, and it’s packed full of changes and new features.

Källa: Linux Kernel 4.14 Released, This is What’s New – OMG! Ubuntu!

Arch Linux har idag meddelat att de helt kommer att sluta med stödja 32-bitar(i686). Från och med månadens, november, slut komma alla 32-bitar paket att tas bort från alla speglar och alla förråden kommer att vara tömada på 32-bitars paket innan årets slut.

Resan började i januari

Redan i januari, närmare bestämt den 25 januari meddelade Arch Linux Bartłomiej Piotrowski att Arch Linux skulle sluta stödja 32-bitar och i mars kom den sista ISO-avbliden med stöd för 32-bitar och idag meddelar de att det är helt slut med stödet för 32-bitar.

Det finns ett alternativ

Arch Linux-gemenskapen har gått samman och kommer med att alternativ för dig som verkligen är i behov 32-bitar Arch Linux. Arch Linux 32, ett gemenskaphetsdrivet projekt.

 

All 32-bit packages will be removed by the end of the month

Källa: Arch Linux Officially Kills 32-Bit Support, Migrate to ”Arch Linux 32” Fork Now

I ett twitterinlägg meddelar Fedora att idag att det är 14 år sedan projektet startade.

 

Fedora är den helt öppna versionen av, och det som ligger till grund för Redhat Enterprise Linux eller RHEL som det kallas för kort. Vill du veta mer om relationen mellan Fedora och Red Hat finns den här.

Är du användare av lösenordshanteraren Dashlane? Glada nyheter. Nu finns det en version av lösenordhanteraren till Linux, typ. Med version 5 av Dashlane så skippa de nämlingen kravet på att ha skrivbordsversionen installerad, det räcker alltså med webbläsartillägget. En anna stor nyhet för oss svenskar när det kommer till Dashlane är att Dashlane nu har fullt stöd för svenska. Råkar det nu vara så att du av någon ogrundlig anledning använder dig av Windows och Edge så finns det stöd för det med fast det är för en annan podd eller blogg. Dashlane finns till, förutom Linux då, Android, MacOS, iOS och Windows.

Dashlane, a popular password manager that now reaches 9 million users, is launching today on Linux, Chromebook, and in Microsoft Edge for the first time. The company before required users to…

Källa: Dashlane universal password manager comes to Linux, Chromebook and Microsoft Edge | TechCrunch

Som traditionen bjuder har Mark Shuttleworth idag namngett nästa version av Ubuntu i ett blogginlägg där ha tackar utvecklarna för arbetet på den nyss släppta versionen av Ubuntu 17.10, Artful Aardvark. Namnet på den nya Ubuntu versionen kommer att bli Bionic Beaver och kommer att vara den första LTS (långtidssupport) utgåvan sedan Ubuntu 16.04.

26 April 2018

Den nya versionen av Ubuntu 18.04 LTS, Bionic Beaver är planerad till att släppas lös den 26 april 2018. Men innan dess ska utvecklingen på den nya utgåvan påbörjas. Just nu kan utvecklarna ta det lugnt och slappa, men inte så länge till för den 26 oktober är det att dra igång igen, och det om bara två dagar.

Mark Shuttleworth announced the codename for Ubuntu 18.04

Source: Ubuntu 18.04 LTS Dubbed as the ”Bionic Beaver,” Launches April 26, 2018

Två miljoner dollar!

Det är vad summan blev för Purisms crowdfunding-kampanj.

Det var väl egentligen ingen som riktigt trodde att Purism skulle nå målet på 1,5 miljoner dollar för att tillverka en mobiltelefon baserad på i stort sätt helt öppen hård -och mjukvara. Att de sedan avslutar sin kampanj med ytterliga pengar i fickan är mer eller mindre en sensation. 

Purism

Vem hade hört om Purism innan de drog igång sin kampanj? Inte jag. Så om inte det blir någon telefon i slutändan så får vi ändå gratulera till en lyckad reklamkampanj.

De stora hakar på

Med tanke på att bland annat GNOME, KDE, Matrix och Nextcloud har gått in och gett sitt stöd och kommer att utveckla för plattformen så kan det här faktiskt lyckas.

Librem5

Vad är då Librem5 för en telefon. Ja, det är det inge som riktigt vet, ännu. Purism har inte gått ut med så väldigt mycket information om vad för typ av hårdvara som Librem5 ska bestå av. Det de däremot har gått ut med är att det kommer att bli en säkerhetsfokuserad enhet med en 5″ skärm, fysiska knappar för att stänga av wifi, kamera, bluetooth, mikrofon och basbandet. Telefonen kommer att levereras med Purisms egna Linuxdistribution PureOS, och som sagt så har både GNOME och KDE sagt att de kommer att utveckla sina skrivbordsmiljöer för enheten.

Det bästa av allt. Du kommer att kunna köra valfri Linuxdistribution på enheten.

Det sämsta, enheten är inte planerad att släppas förrän i januari 2019

The device will ship early 2019 with PureOS Linux

Source: Librem 5 Privacy-Focused Linux Phone Crowdfunding Campaign Ends with $2 Million

Som underdog i dator -och operativsystemsbranschen ska man ta varje tillfälle i akt att slänga lite skit på de stora drakarna.

Den här gången är det Apple som, bokstavligt, får lite skit (under) för tangentbordet på deras nya Macbook Pro. Håll till godo.

 

 

Apples senaste MacBooks är på många sätt fantastiska men det är rätt många som faktiskt också är missnöjda. USB-C är härligt, men många saknar portarna och hatar donglar, den där touchbaren känns fortfarande mest överflödig och det är många som har svårt att tycka om de nya tangentborden. Många är också de som har problem med tangentborden och nu har Jonathan Mann gjort en liten musikvideo på temat. Har du en ny Macbook? Gillar du den?

Source: Rolig musikvideo om Apples sunkiga tangentbord. Många har problem med de nya Macbookarna | Feber / Mac

Året var 1997 när Rob ”CmdrTaco” Malda startade Chips and Dips där han publicerade länkar till nyhetsartiklar som intresserade honom, mestadels om teknik och öppen källkod. 

I oktober 1997 registrerade han domänen slashdot.org (/.) tillsammans med Jeff ”Hemos” Bates och resten är historia som det så fint heter.

Slashdot.org är en källa som besöks frenetiskt av linuxpodden/linuxbloggens redaktion på jakt efter nyheter och är en isperationskälla till hela vår existens precis som många andra sidor på nätet.

”Slashdot: News for nerds, stuff that matters”

Följer du länken nedan får du veta hela historian om Slashdot.org.

Slashdot turned 20 this month, which is ancient in internet years. How far have we come? Also, we’ve set up a page to coordinate user meet-ups around the world to celebrate. Read on for the full 20-year history of Slashdot.

Source: Slashdot’s 20th Anniversary: History of Slashdot – Slashdot