Nyheter

 • Postnord anmäls till konkurrensverket

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att en privatperson anmäler Postnord till konkurrensverket för utnyttjande av marknadsdominans. Argumentet lyder att Postnord satt en “direkt oskälig” avgift på paket, där exempelvis ett paket värt 100 kronor kommer kosta det dubbla med moms och avgifter inräknat.

“Om mottagaren inte accepterar Postnord som ombud kommer försändelsen returneras. Några alternativ till att godta Postnord finns således inte för mottagaren. Detta är en negativ avtalskonstruktion som dessutom är förenat med tvång gentemot konsumenten, vilket inte är tillåtet i svensk lag.”

https://www.sweclockers.com/nyhet/25421-postnord-anmals-till-konkurrensverket

 • MintBox Mini2

Nu har det släppts en ny MintBox. En liten minidator som har helt passiv kylning. Nyheterna i denna är dubbla gigabit och Intel HD Graphics 500. Priset för boxen är 299$ och 349$ för Pro-modellen som innehåller större hårddisk och mer minne.

https://blog.linuxmint.com/?p=3528

 • Nytt säkerhetshål upptäckt i Intels processorer

Branchscope är en mer förfinad variant av Spectre och riktar in sig på directional branch predictor, vilket är den process som bestämmer vilken exekvering som ska göras härnäst, och gör det möjligt för en utomstående part att bestämma nästa programförgrening (eng. branch). Detta kan jämföras med Spectre, som istället låter processorn göra detta val och läser av det virtuella minnet för kommande exekveringar.

https://www.sweclockers.com/nyhet/25439-nytt-sakerhetshal-upptackt-i-intels-processorer

 • Linux är populärare än Windows i Stack Overflows 2018 Developer Survey
  Mer än 100,000 utvecklare deltog i den årliga Developer Survey från Stack Owerflow. Enligt undersökningen fortsätter JavaScript att vara det mest använda programmerings spåket, för sjätte året i rad. 80 procent svarar att de kodar som hobby och 92.9 procent är män. Node.js är det mest använda ramverket utvecklare använder och MySQL och SQL Server fortsätter att vara de vanligaste databaseerna att använda. Det programmeringsspråk som gillas mest är Rust, för tredje året i rad.
  Det mest överaskande är att Linux har petat ner Microsofts Windows från tronen som det mest använda plattformen för utvecklare. I siffror, årets undersökning visar att Linux anvämds av 48.3 procent av alla svarande, jämfört med 32.9 procent 2017. I år har Windows gått ner 5.6 procent, från 41.0 procent till 35.4, på både skrivbord och server-sidan. https://lnxpod.link/2pS6zsm

 • GNOME 3.30 “Almeria” släpps 6 september, 2018
  Den nyaste versionen av GNOME, 3.28 har inte ens hunnit kallna förren det är dags att utannonsera den kommande versionen. GNOME 3.30, med namnet Almeria kommer att släppas den 6 september 2018. GNOME följer alltså sitt vanliga möster med att släppa en ny utgåva var 6:e månad. Uvecklinge kommer att påbörjas först nästa månad med GNOME 3.29. För den som väntar på att GNOME 3.28.1 ska komma så är den planlagd till 16 april. https://lnxpod.link/2pSgoq4

Lyssnar-respons

Litet tips till Daniel som kör Mikrotik på topic säkerhet.
Det är väldigt smidigt och snyggt att logga alla intrångsförsök och firewall regler till Elasticsearch via syslogfunktionen i Mikrotik kombinerat med ett prefixnamn på loggningen. Sedan kan du via Kibana(Ingår i ELK stacken som Freja har pratat om tidigare) gör fina top talker listor och open streetmaps kartor på vart i världen intrångsförsöken kommer ifrån. Eller om man är just intresserad på vilka som pratar på en specefik port, lägg en firewall reglen bara och sedan välj “log” på den så kommer den skickas till Elasticsearch där du sedan kan göra vad du vill med information. Tack för en skoj pod!
//Matty

Hej Daniel,
Lyssnar fortfarande på eran podcast och tycker att den här varit extremt lärorikt för min svenska…..🤔 många ord kunde jag bara på englska innan, men inte nu längre 😁.
Jag laddar ner den via min Sony mobil och lyssnar oftast i bilen, (det är fortfarande lite ljud problem ibland) .
Bäst tycker jag om när ni har gäster men överlag så håller ni en bra blandning vilket gör lyssninen underhållande.
Jag har ett förslag till en gäst ni skulle kunna bjuda in som jag skulle vilja höra mer om, tror han heter Arne Exton och ligger bakom bland annat Exton Os och Extix Os plus många mer.
Vet inte om ni vill ha med någon som bara pratar engelska men om ni vill det så skulle jag rekommendera Ikey Doherty från Solus, Martin Wimpress från Mate.
Har fattat att ni gillar Arch based systems , jag åxå….använder bland annat Archmerge/Arcolinux kan rekommendera detta med högsta betyg.
Använder åxå Mint, Manjaro och Pepparmint.
En av mina favorit appar som jag använder är Dukto, man kan skicka data (vad som helst) mellan olika datorer och mobiler super lätt, använder det på kontoret hela tiden.
Sist men inte minst, det hade varit kul att träffa er alla och jag kommer att vara i Sverige till sommaren (15 Jul-9 Aug) på Bästkusten har förstått att du bor i Stenungsund jag har mina hemma vatten från Marstrand, Kungälv och Göteborg.

Ha det gött

Patrick jutbåge

Ämne

Frågor till Nikka:
Det finns ju massor av tillbehör som har olika standarder och till alla dessa enheter (bör eller ska) man ha en kontrollenhet. Jag tänkte vi skulle försöka hitta vinnaren av kontroller till 3st
avdelningar. För hemmafixaren (en färdig lösning ex. Athom Homey). För nerden (En lösning man bygger själv). För proffset (Vad använder sig firmor av när de installerar till ex. hotell och företag
och vad är det bästa då)

Vad använder du själv hemma Nikka?


Unify

Veckans app/Tips

Smarta Hem Sverige på Google+ – https://plus.google.com/communities/108354642035520132439

Annat

Eventkalender

Nyckel Signering i Stockholm med IX
Lokal:Unga Forskare Stockholm
16:e april från kl. 16.00
https://ix.ufs.se/blog/2018/03/18/nyckelsigneringsparty-april-2018/
https://www.meetup.com/IX-Stockholm/events/246716485/?_cookie-check=TqBcCOihSeSeKZ3V

Bye bye Facebook bye bye – https://art4s.link/1c

Veckans Kalicitat

Avslutning

Podden är licensierad under Creative Commons Dela lika 4.0 (CC BY-NC-SA 4.0) licens

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.

Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Backup till din backup till din backup – S2A13
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:15:15
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: