Nyheter
——-
* Torvalds till Googles experter: ”Jävla idioter”
För den som hänger med i Linuxvärlden vet att Linus Torvalds inte är den som skräder orden. Han har högt och tydligt kallat både den ena och den andra för.. ja, både det ena och det andra. 
Nu är han på det igen. Den här gången är det en av Googles utvecklarae och säkerhetsexperter, Kees Cook, som har fått det hett om öronen. På ren svenska kallar Linux Kees för en ”Jävla idiot” för att  han och Google sätta vissa regler för Linuxkärnan som det kommer att bli problem med om de inte levs upp till. Regler som inte har funnits det kvartssekel som Linux har funnits.Istället tycker Linus Torvalds att man ska gå till botten med problemet och åtgärda de buggar om orsakar problemen.
Sunt, eller vad säger du? https://lnxpod.link/2AmhYYj
*
Lyssnar-respons
—————
Ämne
—-
Nybörjarspecial igen v.2
Kali Linux = Snälla låt bli.
samlade mail från lyssnare
Hej!
Kille på 29 år som alltid varit fascinerad utav Linux och med jämna mellanrum så får jag mina ryck och avinstallerar allt som har med Windows att göra för att föra in system som tex Xubuntu vilket faller mig i smaken!
Sen kommer det efter några veckor.. Återfallet till denna helvetiska drog, WINDOWS.. Varför? Jo för att jag finner aldrig något bra sätt att spela de spel som jag får för mig att börja spela igen.
FRÅGA: Hörde att (dålig på namn) Daniel, spelar CS? Isåfall via steam förmodar jag, men steam via Linux hur fungerar det nu? Tyvärr känns det som att Linux alltid är en gråzon när det kommer till gamers, även om man märker att det finns folk som faktiskt gör det! 
Så fråga ett är rörande gaming och alternativ där för Linux. SVAR: Jag skulle vilja ändra på det där med att Linux är i en gråzon, Linux blir bara bättre och bättre på gaming. Jag valde disten Manjaro med xfce för att Steam är förinstallerat. I många distubutioner får man välja om Steam och drivrutiner gör grafiken ska installeras. 
FRÅGA: Fråga två är drivrutiner, hur får man tag i dom och hur installerar man dom smidigast. Tex drivare för GPU etc, finns det något smidigt gränssnitt? Hur bra presterar tex Nvidia kort med Linux, förstår att det finns ”bättre” kontra ”sämre” kort för just Linux, men i det stora eller måste man gå ATI? 
SVAR: Det beror mycket på vilken distro man använder. Ubuntu kommer t.ex visa en popup som säger att det finns ”Restricted drivers available”. Klickar man på denna kan man installera de stängda drivrutiner som utvecklas av bl.a. Nvidia. Men i andra distros är det svårare och man måste gå in i terminalen och följa officiella guider.
I nuläget, för 3D-krävande spel, är Nvidias stängda drivrutin bäst. AMDs stängda drivrutin kommer nära, men i dagsläget är det bara ett fåtal distros som enkelt stödjer den, bl.a. Ubuntu LTS, Fedora, CentOS, och Redhat. AMDs stängda drivrutin används främst inom beräkningar, t.ex kryptovalutor, där dom oftast är snabbare än Nvidia.
Tack för en riktigt underbar poddradio, älskar att ni är så basic men ändå avancerade på något märkligt sätt! 
Kan tipsa om Facebookgruppen ”Linux Sweden” något som jag tillsammans med två andra försöker att hålla igång. Det är för alla typer utav användare och tanken är väl att man ska kunna få hjälp, såväl som bringa klarhet för andras frågor och funderingar 🙂 
Cheers, keep up that good work! 
————————————
 FRÅGA: Till eran nybörjarspecial, avsnitt 50. Hur man får streamingtjänsterna att fungera under linux? bland annat HBO, Netflix och Viaplay
 
 HBO envisas med Adobe Flash och efter som jag i alla fall inte besudlar min dator med såndant skräp så får det bli att se via telefon och Chromecast
 Viaplay och Netflix Kör HTML 5.
 Så vi kan ju hoppas att HBO släpper Flash och uppdaterar till HTML 5
 I Firefox går in i inställnigar bläddrar ner till Digital Rights Management (DRM) innehåll och kryssar i rutan vid Spela DRM-kontrollerat innehåll så kan du se på film på alla tjänster som stöds
 
 //Ulrik
 ———————————–
 
Ni är en mycket bra podd. Roliga och trevliga personligheter. Önskar bara lite längre avsnitt. 1½ till 2 timmer vore så nice. Då har jag ett tips. Skaffa en poddspelare som stödjer alternativa hatigheter, så ställer du in den på halva hastigheten så kommer våra avsnitt att bli dubblet så långa.
FRÅGA: Hur kan jag ändra på jag vet inte vad den heter. Men listen där uppe stäng av knappen. Den är synlig hela tiden. Jag vill kunna ta bort den helt eller dölja den.
Datum och klocka går det att byta till. datum månad och vecka samt klockan. Ja allt. 
Eftersom jag inte vet exakt vilken distrubition du använder dig av så kan jag inte exat säga hur man går till väga. Men, om jag förutsätter att du använder dig av en dist med GNOME så ska jag föröka förklara.
FRÅGA: I Chrome kommer nyckelring upp och ja ni vet vad som händer lösenord. 
Jag vill bli av med det. Länk i shownotes? 😉
DEt borde finnas en kryssruta som ger dig alternativet att komma ihåg lösenordet.
FRÅGA: Jag installera Ubuntu på en tom hdd och med windows hdd urkopplad. Och får inte upp en meny som låter mig välja OP. Måste jag installera Ubuntu med Windows hdd inkopplad för att få menyn? Artfors svarar på denna
FRÅGA: Jag vill ändra längden på scrollen på musen men hittar inte vart.
Det beror på vilken skrivbordshanteringssystem du använder, men jag förutsätter GNOME…
FRÅGA: Sedan det som är så fult. Hur får jag bort det bruna? Ändra bakgrund ja det vet jag. Men ni fattar. Finns det teman? Hur i så fall. Artfors svarar på denna
Se ovan. GNOME
FRÅGA: Sedan en grundlig förklaring hur Linux är uppbyggt. Ni har i programmen pratat lite om det. Men jag har inte förstått allt. Linux kärnan. Programmen. Ubuntu Kubuntu. KDM. Mint. Filstrukturen.
Program
Hur programmen installeras i Linux skiljer en del från Windows. I Windows så skapas en mapp och i den läggs alla filer, alla biblotek (.dll-filer), alla bilder, o.s.v. Men I Linux så delar många program på samma filer. Om du t.ex installerar en webbläsare så kommer den dra in ett biblotek för att kunna läsa av en PNG-bild. Detta bibloteket läggs i en gemensam mapp. Så när du installerar en bildvisare, som också vill ha bibloteket för att avläsa PNG-bilder, så kommer den använda det gemensamma bibloteket som först installerades av webbläsaren. Om du sedan skulle avinstallera webbläsaren kommer din programhanterare se att PNG-bibloteket fortfarande behövs för bildvisaren, och kommer då lämna kvar denna biten i systemet.
Filstrukturen
Linux använder inte olika bokstäver som enhetsbeteckningar som Windows gör, t.ex C:, D:, o.s.v. Istället börjar hela systemet med ett slash. Den första disken kan t.ex ligga i /dev/sda (slash-devices-sata/scsi-disk-a). Därefter ”monterar” man denna disken till en mapp i filsystemet. T.ex kan man montera /dev/sda till /mnt/min-hårddisk (mount) och då hoppa in i den mappen och se vad som finns på disken.
/home – alla användares filer. Det är oftast här man alltid är när man inte är användaren ”root”.
/tmp – temporära filer (denna mappen är oftast monterad i minnet)
/media – här monteras enheter automatiskt, t.ex externa hårddiskar, usb-minnen, sd-kort, m.m.
/lib – här ligger några av de många bibloteken som programmen delar på.
m.m.
(Lägg wikipedia-länk i shownotes)
Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu o.s.v. s.k. Desktop Managers / Skrivbordsmiljö
I Windows finns det bara en officiell: explorer.exe. I Linux finns det GNOME (som distron Ubuntu kommer med), KDE (Kubuntu kommer med denna), Xfce (Xubuntu), LXDE (Lubuntu). En skrivbordsmiljö är kort sagt allt du ser på skärmen. Det är bakgrundsbilden, det är panelerna, det är stilen på fönstren, det är temat, det är skärmsläckaren, det är filhanteraren, o.s.v.
FRÅGA: Fråga för en senare podd.
Jag har ett gammalt Asus Maximus moderkort med 2 nätverksportar på. Det kan jag ju ha till egen brandvägg med ad blocker och virusskydd. Hur får jag wifi på den? Och kan jag vidarekoppla wifi med en extender som jag gör nu? Hur får jag flera nätverksportar? Switch eller min nuvarande router med avstängd brandvägg? Då får jag väl wifi? SVAR: Klart vi kan ordna ett avsnitt för detta men det finns massor av distrubutioner du kan använda dig av. ex. pfsense, OPNsense, ipfire, Untangled, Endian, Sophos, RouterOS
FRÅGA: Vad hände med cyanogenmod? Finns den kvar? Jag vill flasha en gammal Nexus 9. Var finns en bra steg för steg?
Mvh Robert Andersson.
Ps Grym podd.
————————————
Veckans app
———–
Annat
—–
Hej,
påminner om att det den 2:a december är en träff på stadsbiblioteket för den som vill.
//Bittin
snaxx-37: 28e november
Hejsan!
Så var det dags igen att samla ihop vår hop av glada människor på ett ölställe i stan och snacka strunt, teknik och öl hela kvällen. Att diskutera i grupper denna gång: var årets polhemsprisvinnare verkligen värdig? Är flygande bilar verkligen rätt energimässigt? Vad betyder det för din status på jobbet att få många stjärnor på github för ditt fritidsprojekt?
Har ni ett spännande förslag på lokal för detta, så låt höra! Vi återkommer i vanlig ordning senare med info om var vi hamnar.
Anmälan och info på:
            https://snaxx.se/37/
//Luna Jernberg
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Femtionde avsnittet [Nybörjarspecial, långa versionen]
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:44:15
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: