Nyheter

 

 • Netflix med Firefox
  Äntligen kan man använda Netflix med firefox på Linux. Tills nu har Linuxanvändare varit tvungna att använda sig av Googles Chrome för att kunna se på Netflix. Det bästa av allt, man behöver inte installera några tillägg utan det funkar rakt ur lådan, så att säga. https://lnxpod.link/2o403ve

 

 • När huvudet är dumt får kroppen lida
  En brittisk man har dött på grund av att han använde och laddade sin telefon samtidigt som han badade. Han hade dragit en förlängningssladd och hade laddaren på bröstet. Även mannens bror är lika korkade, så det låter som det ligger i släkten, för ha trodde inte att man kunde dö av en batteriladdare i badkaret. Jag måste säga att jag tycker synd om hans fru, för att ha varit gift med en så korkad man. https://lnxpod.link/2nJkP70
 • Tre säkerhetshål i Lastpass
  Vi har ofta pratat om säkerhet i podden och vi har vi flera tillfällen rekommenderat just Lastpass som lösning för lösenordshantering. Nu har det en än gång visar det sig, att Travis Ormandy har hittat hela tre stycken säkerhetshål i just Lastpass. Det första säkerhetshålet finns i Firefox-tillägget för Lastpass. Hålet innebär att obehöriga skulle kunna se en användares innehåll. Säkerhetshål nummer två påverkar både Firefox och Chrome. Det är en allvarlig bugg som gör att en hackare kan köra genom Lastpass. Hål nummer tre handlar om att om man hackar Lastpass så kan man stjäla lösenord. Enligt Lastpass så ska säkerhets hål nummer två vara fixat och det ska komma en redogörelse på deras blogg inom kort. Vi kommer naturligtvis följa upp det här eftersom vi anser att säkerhet är viktigt. https://lnxpod.link/2o5vpBE  Bara en liten stund efter att vi hade publicerat det här inlägget så kom det inlägg på Lastpass blogg med information om att säkerhetshålen var fixade. https://lnxpod.link/2o5GtOX
 • OnePlus släpper en midnatt svart 3T:
  Jag vet, det här är en linuxblogg och inte en androidblogg. Men, är man ett fan så är man. Därför kan jag inte låta bli att rapporterar att OnePlus har introducerat en ny version av OnePlus3T, en svart.Tidigare har du endast kunna få T3:an i en guldvariant och i en de kallar för gunmetal. Men nu släpper alltså OnePlus en variant de kallar för midnatt svart och den kommer i en begränsad upplaga. Redan förra veckan avslöjade OnePlus att de hade den svart variant på gång, men den skulle endast säljs i den franska modebutiken Colette I Paris. https://lnxpod.link/2nosHtK
 • (Rykte) OpenOffice utveckling på väg att läggas ner? I brist på utvecklare i projektet så är det kanske dags att snart säga hejdå till OpenOffice. “Good riddance” säger Jesper, och rekommenderar att man kör Libre Office istället! https://lnxpod.link/2nU4vjz

 

Länkar till program vi talat om i programet.

Audacity

Darktable

LibreOffice

Firefox

Dillo

Epiphany/Web

Opera

Gimp

Blender

Steam

Spotify

Etcher

 

Veckans app: Linux Mint

 

Podden är licensierad under Creative Commons Dela lika 4.0 (CC BY-NC-SA 4.0) licens

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del, inte stora, men ändå kostnader. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.

Tips och synpunkter

Vi skulle älska om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

 • Till Fredrik vill jag säga att för att editera video i linux så finns det några bra Open source alternativ beroende på hur avancerat man behöver.
  Enklast är Openshot eller Pitivi. Behövs lite mer avancerat så är kdenlive ett bra alternativ, det finns även ett bra program som heter Flowblade som utvecklas av Janne Liljeblad (han har en grupp på Google+ om sin skapelse) som börjar dyka upp som ett alternativ.
  Behöver man verkligt avancerat eller till stora projekt så är tyvärr Open source lite för klena och då är det Lightworks som är ett alternativ, kostar dock runt 1600 kr om året, men på erbjudande kan man få 2 år för 1600 första gången man betalar.

 • När det gäller 64-bit stöd behöver man nog gå bak minst 10 år innan man ser maskiner som endast har 32-bit. Det vill säga äldre processorer än Pentium 4. Pentium 4 har stöd för både 32-bit och 64-bit. Jag gissar att det är väldigt väldigt få som har en Pentium 3 som fortfarande rullar. De allra flesta äldre är troligen någon form av Core processor och då är det också 32-bit och 64-bit stöd.

  Lubuntu kan vara ett bra val men jag skulle nog gå på Debian-baserat snarare än Ubuntu-baserat. Kan man köra Openbox så är det ännu bättre. Tänker på Bunsenlab eventuellt. Openbox ligger på ca: 50-70 MB RAM medan Lxde ligger på kanske 150-200 MB RAM. Lxqt ligger på 200+ MB. Vilket också Mate och Xfce gör. Sen beror det lite på hårdvara.

 • När det gäller det extra utrymmet skulle jag tro program/paket hanteringen är det som gör den största skillnaden. Både Windows och Mac kör med ett bundles-system vilket innebär att alla beroenden och bibliotek som hör till ett program följer med i programinstallationen och är versionspecifik för programmet. I Linux delar programmen i regel på samma bibliotek och beroenden i mappen /usr/lib. Kör man Flatpak eller Snaps som är bundle-system för Linux så kommer samma extra bloat också och installationsbasen växer. Inte bara installationsbasen växer utan säkerhetsmässigt är de underlägsna en delat system. I ett delat system så är det distributionerna som ansvarar för att biblioteken är uppdaterade medan i ett bundle-system ligger det på utvecklaren.

  Sen har du även filsystem med dedublicering som Btrfs och Zfs. Även Ext4 har ett experimentellt stöd. Detta kan minska på utrymmet filer tar ytterligare. Dessa filsystem är dock inte lika vältestat som Ext4.

  I en rullande release så släpper man inte bara in nya versioner av ett paket hipp som happ. De testas och dyker det inte upp något problem så släpps de in som stabil efter någon vecka. I Arch har du t.ex. unstable, testing, community och core. Vill du bara ha de stabila paketen kör du bara core. Vilket gör Arch väldigt stabilt. Antegros kör samma som Arch men Manjaro skiljer sig lite. I Manjaro så släpps alla uppdateringar i block (mini releaser). Där ex antal paket uppdateras samtidigt. Vilket kan röra sig om månadsvis. Fördelen med rullande är att det i princip aldrig kommer enorma 6 månaders uppgraderingar som i en static release som Ubuntu. När samtliga paket i en distribution uppdateras samtidigt är risken mycket högre för att något går fel än när du bara uppdaterar några få men i en mer frekvent intervall. Kör man LTS versioner ska man helst inte tweaka och installera för mycket eftersom det hotar stabiliteten. Man bör med andra ord hålla sig undan PPA i Ubuntu exempelvis. Problemet är om systemet är gammalt lämpar det sig inte så väl med ett nyare program som har nyare beroenden. Det kan leda till problem med paketberoenden om man har otur.

  Vad som passar bäst (rullande, mini-release, static, LTS) beror lite på vem man är som person. Gillar man det senaste ska man köra rullande. Gillar man att inte röra något alls är det LTS och så vidare…

 • …sen håller jag med Arch ska man inte köra som nybörjare såvida man inte är ute efter kunskapen som det ger. En sak som är bra att känna till dock för den som ändå vill testa är att det är väldigt enkelt att rulla tillbaka (nedgradera) en version av ett program. Du har fortfarande kvar den gamla versionen och behöver bara installera den på nytt. Nu behöver man nästan aldrig göra detta men är ändå bra att känna till.

 • Jonathan

  Ni kanske ska se till att alla element går över HTTPS? 😉
  Speciellt stylesheets till google font.
  Slarv!

Linuxpodden ©© 2016-2017
%d bloggare gillar detta: