Nyheter

 • Ubuntu phone I koma?
  Inget nytt i sikte men inte dött https://lnxpod.link/2i4c6sp
 • Pinebook64 börja skeppas februari-Mars
  Fraktkostnad från Kina kanske inte gör den så prisvärd? https://lnxpod.link/2j2krLn
 • På tal om långa utvecklingstider.
  Förra avsnittet rapporterade vi att Handbrake hade nått version 1 efter 13 långa år av utveckling. Men, det finns de som är värre. IRC-klienten Irssi har nämligen tag 18 år på sig att nå version 1.0. Nu är jag ingen mega användare av IRC (längre) men det händer att jag ramlar in på ubuntu-se kanalen på freenode emellanåt. https://lnxpod.link/2jqq8GF
 • Telia svarar PTS
  Under förra året fastslog Post- och telestyrelsen (PTS) att Telias kampanj med fri surf på sociala medier bröt mot EU:s regler om nätneutralitet. Nu har Telia gett sitt svar, och men menar att de planerar att fortsätta kampanjen. Enligt Telia är 7 av 10 av deras kunder positivt inställda till tjänsten, något som Post- och telestyrelsen inte ska ha tagit hänsyn till enligt Telia. https://lnxpod.link/2j5ynUU
 • Android ADB och Fastboot utan Android SDK
  För att kunna kunna roota och byta ROM på en Androidtelefon från en dator så har man tidigare, om man vill göra det på “rätt sätt”, varit tvungen att installera hela Android SDK, utvecklar kitet för Android appar.Och det är ingen lite suit. Men nu har Google utvecklaren Elliot Hughes meddelat att Google själva tillhandahåller de senaste versionerna verktygen på sina servrar. Och självklart så finns de till Linux, Mac och Windows. https://lnxpod.link/2iqYghu

 

Inbox zero
Inbox från Google https://lnxpod.link/2i3GFQf

Säkerhet
Opensense https://lnxpod.link/2jrB86q

Veckans app
Corebird https://lnxpod.link/2iWSnMe Lanuchpad https://lnxpod.link/2iRNpjA

 

Podden är licensierad under Creative Commons

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del, inte stora, men ändå kostnader. Du kan skänka en slant genom Swish eller Paypal. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.

Tips och synpunkter

Vi skulle älska om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 • När det gäller Ubuntu Phone har jag för mig att de kör CyanogenMod i botten vilket också SailfishOS gör. De har även något som kallas libhybris. Tyvärr funkar det inte riktigt så att man bara kan lägga Ubuntu ovan på CM utan det behöver ändå portas. Alltså anpassas för den specifika telefonmodellen. Om jag förstått saken rätt så kommer själva OS:et inte uppdateras så mycket framledes men däremot appar o.s.v.. kommer fortsätta som vanligt. Även om Ubuntu lägger projektet på is finns det alternativ för oss Linux älskare. Själv har jag en Jolla med SailfishOS som funkar fint. Saknar inget på den men jag är inte direkt en vanlig användare. Sen finns även Tizen som utvecklas av Samsung och Linux Foundation.

  Det låter kanske lite konstigt att det fortfarande finns de som kör terminalbaserade program 2017… I mitt fall har det inte med någon gammal pådyvlad vana utan mer pga dess portabilitet och konfigureringsmöjligheter. Jag var alltså en GUI-människa först men blev bortskämd och föredrar idag text-baserat. Ett textbaserat program kan i princip köras var som helst och tar väldigt lite resurser. Vilket innebär att de aldrig behöver stängas ner. Jag kör mina via Firejail och Abduco vilket innebär att de sandboxas och körs i bakgrunden (lite som screen, tmux). Sen kan jag komma åt dem varhelst i världen jag är via SSH… ofta blir det via telefon. Jag kör NeoMutt, Rtorrent, Weechat, Rtv och Hangups på detta vis. Alltså mejl, chat och reddit… Finns givetvis fler men dessa är de som startas upp med datorn.

  När det gäller lösenord rekommenderar jag starkt att man kör en lösenordshanterare. Jag körde LastPass tidigare men då de blev uppköpta av LogMeIn kändes det inte lika säkert. Jag ville också ha något mer portabelt…. vilket fick mig att landa med Pass (passwordstore.org). Saken är att 8 tecken är inte säkert längre (>2000) utan man ska minst ha 12 tecken och det ska vara olika lösen till varje tjänst. Pass har stöd för Git och krypterar med gpg. Jag skaffade med andra ord en privat git-repo på nätet som Pass synkar automatiskt till.

  Nu blev det tyvärr lite av en roman igen… 😉

  • Vad Ubuntu touch har för ”grund” vet jag inte, men jag hoppas att det är Ubuntu. Att program försätter att uppdateras är väl ok, men det är så mycket i grundsystemet som är ”fel” så personligen tycker jag inte det är ok att de pausar, de har för mycket jobba att göra samt att de kommer säkerligen att tappa de få användare de har.

   För det första, sluta inte med dina romaner, det ger oss underlag för kommande avsnitt. 🙂 Jag kör själv Lastpass och så länge LogMeIn håller vad de lovade vid köptillfället, att de inte kommer att röra Lastpass så håller jag mig mot till den. Jag håller med, 12 tecken, versaler, gemener, specialtecken och siffror ingår alltid i mina lösenord som genereras rån Lastpass. Själv håller jag just nu på att kolla Lösenord hanterar alternativ som finns till nextcloud.com enda jag saknar just nu är ett smidigt sätt att få över alla lösenord och anteckningar so jag idag har lastpass, man vill ju inte börja om från början.
   Att Samsung håller på med Tizen är som att säga att Apple håller på med iOS, ja det finns en ”Linuxgrund” där men Samsung kommer att försöka göra Tizen så propitärt det bara går, nej, jag har inga höga tankar om Samsung.

   När jag satt och höll på med servrar förr så föredrog jag också terminalbaserade program, men man blir väl bekväm med åldern. 🙂

   Du kommenterar med en roman och jag svarar med det samma. 🙂

 • Såg just denna https://thomas101.github.io/wmail/ ..

 • När jag pratar baserad på menar jag det här https://developer.ubuntu.com/en/phone/devices/porting-new-device/. De har alltså bl.a Cyanogen i botten (för drivrutiner och sånt) som de sedan slänger på Mir, Unity och annat. Kan faktiskt, när jag tänker på det, ha varit rabaldret med CM och LinearOS som fick Ubuntu att pausa då det kommer kräva lite extra jobb… vet inte..

  Jag vet att man kan porta lösenord från LastPass till Pass men vågade inte prova själv när det begav sig. Pass är extremt portabelt för den som behöver det. Något man själv har full kontroll över. Den kan synka till vilken dator du vill.. bara skapa ett Git-repo. En grej med Pass som de med databas-baserade lösningar gör är att den inte öppnar alla utan bara ett lösenord åt gången. Har jag ingen klient till hands skulle jag kunna ladda ner gpg-filen och dekryptera den manuellt i värsta fall. Ska bli intressant att hör i vilken lösning du landar på.

  Nej, Samsung kan man nog inte lita helt på.. men det är ändå ett samarbete där Linux Foundation i princip står som ägare. Så även om Samsung (eller några av de andra samarbetspartnerna) skulle vilja försöka skulle det vara ganska svårt för dem att göra den proprietär.

  • Jag har faktist lyckat porta mina lösenord från lastpass och testar just nu lite olika hanterar. Mer säger jag inte, innehåll i kommande avsnitt. Samsung vill vara Apple, Apple gör som de vill och med tanke på att Samsung faktist är väldens största mobiltelefon tillverkare så gör de en liten, liten ändring och så är de igång. Eget mobilsystem utvecklat av gemenskapen.

 • Okej, det ska bli intressant att ta del av. 😉

  Andra medlemmar i Tizen är bl.a. Fujitsu, Huawei, Intel, KT, NEC Casio, NTT DoCoMo, Orange, Panasonic, Samsung, SK Telecom, Sprint, ZTE, Vodafone + 25 till. Samsung är de enda som prånglat ut något än (vad jag vet) men det finns inget som stoppar de andra. Sen tror jag Samsung skulle få svårt att ställa sig på tvären över GPL:ad kod. De skulle få skapa nytt vilket jag inte tror de vill. Jag tror de kör på samma sätt som Google och har vissa appar stängda istället. Men frågar du migh så är helt klart Jolla att föredra 😉

Linuxpodden ©© 2016-2017
%d bloggare gillar detta: