Nyheter
——-
* Ubuntu 17.10 är här!
Nu är den i alla fall släppt Ubuntus version 17.10, Artful Aardvark. Ubuntu 17.10 är en distribution som det pratas om mycket redan innan den släppt. Mycket på grund av Canonicals val att sluta med sitt egenutvecklade skrivbordssystem Unity och återgå till GNOME som standard skrivbord. 
Ubuntu 17.10 är i min mening kanske den mest uppdaterade versionen av Ubuntu som någonsin släppt. Med det menar jag att för första gången någonsin ligger de i synk med andra uvecklare så som just GNOME, KDE, Wayland och självaste linuxkärnan.
Det är mycket som är nytt i Ubuntu 17.10. För det första, GNOME 3.26.1 den absolut senaste versionen av GNOME. Wayland har ersatt X.org som skärmserver och det hela körs på senaste linuxkärnan 4.13. Vill du veta mer kan du alltid läsa release notes.
Ubuntu 17.10 är den första Ubuntu versionen som inte släpps som 32-bitars ISO. Självklart finns stödet för 32-bitar kvar i Ubuntu, men du kan inte ladda ner någon officiell 32-bitar ISO-fil. Vill du installera ett rent system får du gör det från en tidigare ISO-fil och uppgradera där ifrån. https://lnxpod.link/2yA4O5W
* DragonFlyBSD 5.0
Då var åter dags för en BSD distribution att komma ut ur skuggorna. Den här gången är det DragonflyBSD 5.0 som har släppts. Den största nyheten i DragonflyBSD är att det är första versionen med Dragonflys nya filsystem HAMMER2. Vill du veta mer om DragonflyBSD 5.0 är det bara att följa länken nedan. https://lnxpod.link/2x931Ds
* KDE Plasma 5.11 får sitt första punktsläpp
Japp! Då var det dags igen för en skrivbordsmiljö att anses stabil. Med det menar vi naturligtvis att miljön har fått sitt första punktsläpp. Skrivbordsmiljön i fråga är KDE plasma och versionen är 5.11 som blir 5.11.1. Även här, precis som i GNOMEs fall tog det inte mer än en vecka för punktsläppet att komma. 
Totalt sett så har KDE plasma 5.11.1 fått 34 buggfixar i nästan lika många program och komponenter. Bland annat så har det fixats i Plasma Workspace, Plasma Desktop, Plasma Discover, Systeminställningar, KWin, KWayland-integration, KSysGuard, and KSSHAskPass.
För mer information, följ länken. https://lnxpod.link/2x9g0VW
* Purism och Nextcloud blir partners
Purism, kanske mest känd som tillverkaren som samlade in 1,5 miljoner dollar via crowdfunding för att bygga världens första telefon baserad på helt fri mjuk -och hårdvara. Och Nextcloud, Linuxbloggen/Linuxpoddens favorit molnlagrinstjänst, har slagit ihop sina påsar för att bygga end-to-end krypterade lagringsprodukter och tjänster. 
Bland annat så vill Purism bygga in Nextclouds lösningar direkt i telefonen Librem5 och deras datorer Librem 13 och Librem 15, och deras linuxdistribituon PureOS. 
Purism håller diskussioner med Nextcloud om att i framtiden även släppa en hårdvaruNAS helt fri mjukvara som då är baserat på Nextcloud. https://lnxpod.link/2x8bzKJ
* Slashdot 20 år
Året var 1997 när Rob ”CmdrTaco” Malda startade Chips and Dips där han publicerade länkar till nyhetsartiklar som intresserade honom, mestadels om teknik och öppen källkod. 
I oktober 1997 registrerade han domänen slashdot.org (/.) tillsammans med Jeff ”Hemos” Bates och resten är historia som det så fint heter.
Slashdot.org är en källa som besöks frenetiskt av linuxpodden/linuxbloggens redaktion på jakt efter nyheter och är en isperationskälla till hela vår existens precis som många andra sidor på nätet.
”Slashdot: News for nerds, stuff that matters”
Följer du länken nedan får du veta hela historian om Slashdot.org. https://lnxpod.link/2yAzww0
* Samsung låter användare köra valfri Linux-distribution på Galaxy-telefoner
* KRACKattacks (WPA2-buggen)
Detta pratar Nikka gärna om.
 – Vilka produkter är drabbade?
 – Varför är Linux extra utsatt?
 – Vad gäller för routrar och accesspunkter?
 – Vad måste jag göra?
 – Varför upptäcktes inte detta tidigare?
Karl Emil Nikka och Nikka Systems
Veckans app
———–
Det här har egentligen inget med linux att göra men jag måste passa på att tipsa om ett av de bästa Mac/iOS-programmen som kommit till Android. Det är dagboksprogrammet Day One som finns som beta i play store. Är du en som skriver dagbok så ska du verkligen kolla in programmet. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dayoneapp.dayone
Annat
—–
Nyckelsigneringsparty
Den 20:e november från klockan 19:00 så bjuder IX in till keysigningparty i UFS lokaler vid Fridhemsplan i Stockholm. Adressen dit är Polhemsgatan 38. Tipstack till Pontus Falk. Skickar du din adress, skickar vi klistermärken.
Red Hat Dev Forum
Det smög sig in ett fel förra veckan. Vi råkade säga att Redhat höll event nu i oktober, fast det ska vara N-O-V-E-B-E-R!!, Så vi tar det hela en gång till, fast rätt.
RedHat håller utvecklarforum , både i Göteborg och Stockholm.  Innehållet i forumet kommer att rikta in sig på OpenShift och  implementationer.
I Stockholm kommer forumet gå av stapeln den 28 november mellan 14.00-18.00 på Vasagatan 7.
I Göteborg är det Brewhouse som gäller. Datumet är 30 november och tiden är den samma, 14.00-18.00 Adressen är Åvägen 24.  
En rättelse till. Förra gången tackade vår lyssnare/läsare och Telegramvän Stanni Bannani för tipset men det var också fel, det ska vara vår lyssnare/läsare och telegramvän Bittin som ska tackas https://lnxpod.link/2ybnrgk
Jag kommer att vara där, Göteborg. (Daniel.A)
Nästa vecka
Nästa vecka kommer vi även då ha en gäst. Denna gången är det ytteriligare en Daniel, Daniel Stenberg för att vara exakt, skaparen av curl.

Fyrtiofemte avsnittet [Karl Emil Nikka, igen]
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:06:54
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: