Försnack
——–
Rättelse. I förra veckans avsnitt nämnde vi att RedHats svenska vd använde Mac vid en presentation i Stockholm. Nu visar det sig att det var inte han utan en annan anställd. 
Nyheter
——-
* Piriform’s CCleaner infekterar datorer 
Ja nu är det inte lätta att vara windowsägare och vilja rensa datorn, för tydligen ska skadlig kod ha smygit sig in i programmet. Det är windowsversionen av programmet och inte det till android.Men redan i talande stud så ska det vara ordnat.https://www.piriform.com/news/release-announcements   https://www.nordichardware.se/nyheter/piriform-hackat-ccleaner-infekterat-med-hackingprogram.html
* Allmänhetens pengar, allmänhetens kod
Free Software Foundation Europe (FSFE) har startat ett projekt för att få slut på att våra skattepengar som går till programvara går till proprietär programvara.  Projektet har fått namnet ”Public money, Public Code”. Projektet går ut på att påverka EU och att när de ska utveckla en ny programvara för användning inom EU och deras invånare i fortsättningen ska göras med en öppen källkod.
Med det här har de även publicerat en domän, https://publiccode.eu/ med ett öppet brev som man signera om man håller med FSFE.
Självklart har vi på Linuxpodden signerat då vi stödjer det som FSFE vill åstakomma. https://lnxpod.link/2ydT47V
* OnePlus introducerar specialutgåva av OnePlus 5
OnePlus, en av Linuxpodden/Linuxbloggens favorittillverkare av mobiltelefoner gör om förra årets succé, när det gjorde en specialversion av OnePlus 3T, som undertecknad är en stolt ägare av vilket göra mig något partisk. Men i alla fall. Den här gången är det OnePlus 5 som får sig en upphotning (bra svengelskt ord). Den här gången har de gjort ett sammarbete med den franska modeskaparen Jean-Charles de Castelbajac.
Bakstycket pryds av text och istället för svarta knappar längs sidorna har de klätts i färgerna blått, rött och gult. OnePlus 5 Callection kommer gå att köpa i Europa från tillverkarens hemsida med start 10:00 den andra oktober. Enligt svenska pressmeddelandet har specialutgåvan 8GB RAM och 128GB lagring. Svenska priset ligger på 5495 kronor. https://lnxpod.link/2xiFbpW 
* GNOME Foundation kommer att stödja Purisms Librem 5
Den säkerhetsfokuserade och helt öppna smartphonen Librem 5 från amerikanska Purism får allt mer publicitet och uppmärksamhet.
Nu meddelar GNOME Foundation att de kommer att hjälpa till och stödja utvecklingen av den kommande telefonen. Detta ganska exakt en vecka efter att KDE meddelade att de kommer att stödja och samarbeta med  projektet med sin Plasam plattform. Purism har fortfarande inte sammlat ihop alla de  1.5 miljoner dollar de behöver för att göra projektet till verklighet.  De behöver fortfarande ca 1 miljon dollar med ca 33 dagar kvar på crowdfounding-rundan.  När och om Librem 5 kommer att släppas återstår att se men jag vet en som är riktigt pepp och kommer att köpa en om och när den släpps. Jag ska inte nämna några namn men det är undertecknad. https://lnxpod.link/2yesGLd
Ämne
—-
Intervju med Marius Gripsgard
Frågor från oss:
    Det är ju en hel del som behöver översättas, är det något ni behöver hjälp med och är det något speciellt språk som behövs lite extra mycket?
    Frågor från lyssnare:
        Johan Finn Hoppas på stöd för nyare mobil med bra specs, någon på gång? Anbox, på ubports? Librem5 samarbete?
       Jonathan nice! undrar vad som gör snap bättre än apt, även så kan han redogöra för livepatch också 🙂
Veckans app/tips
———–
Det var inte i går vi kom med ett tips eller app i det här segmentet. Men nu är det dag så hör upp. På vår telegramgrupp, vart annars?! så har vi inte bara livliga dissektioner om ditten och datten vi skojar till det ibland också. Och det är vad detta tips handlar om. På det världsomspännande nätverket internet, som vi kallar det för, finns där en sida som gillar att driva med oss inom den öppna källkodsrörelsen. Det är inte så att de driver med oss, utan mer att de använder oss som ett verktyg i själva skämten. sidans adress https://www.sudosatirical.com och jag kan verkligen rekommendera en kik på sidan, ett gott skratt förlänger livet heter det ju.
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu

Fyrtioförsta avsnittet [Marius Gripsgard, UBPorts]
Linuxpodden

 
 
00:00 / 0:58:20
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: