Inledning
———
Söndag 17 september och inspelningsdax.
Nu äntligen har hösten kommit och hälsat på ordentligt, det märker man 
genom att Vädret blir sämre och nyheterna fler.
Idag är det jag, Daniel och Martin som spelar in avsnittet som förhoppningsvis förgyller eran måndag.
Försnack
——–
GNOME releasefest
Nyheter
——-
* Manjaro Linux släpper egen laptop
I ett samarbete med den brittiska hårdvarutillverkaren Station X släpper Manjaro Linux en egen bärbara dator. Datorn är egentligen ”bara” en special version av Station X Spitfire. Datorn kommer som du redan förstår förkonfigurerad med Manjaro Linux. Datorn som kommer att ha ett lasergraverat Manjaro ”M” på locket. Spitfire Manjaro Edition kommer att ha en specialversion av XFCE designat av Manjos designteam speciellt för Station X. Alla uppdateringar och drivruiner kommer att finnas direkt i de vanliga Manjarokällorna och ha fullt stöd av både Manjaro och Station X. Exalterad som man blir av en sådan här nyhet kontaktade jag Station X för att se om man kunde köpa datorn med svenska tangentbord, men tyvärr inte just nu. Ja, just nu! Enligt Station X hemsida kommer fler länder att komma senare.  Självklart kan du beställa datorn med ett engelskt eller tyskt tangentbord om du inte kan vänta. Förbeställningar kommer att kunna göras från 13 oktober och datorn kommer börja skickas i slutet av oktober. https://lnxpod.link/2y0mnLV
* svenskalinuxföreningen.se ligger nere
Jag kan inte säga hur länge och varför Svenska Linuxföreningens webbsida ligger ner. Jag kan däremot säga att den har legat nere sedan måndagen den 11 september. 
Det är väl inte så konstigt att en sida går ner till och från. Det som däremot är anmärkningsvärt är att inget har gjort åt nertiden och att ingen information på något socialt media har givits. Jag har försökt att få tag i nogon ansvarig via föreningens Facebook sida utan resultat. Är det kanske dags för någon annan att ta tag i föreningen och försöka skaka liv i den? Någon som har ett förslag? https://lnxpod.link/2y0klLZ
* GNOME 3.26 har släppts
Då har äntligen dagen för det som vi GNOME-frälsta har väntat på ett helt halvår, släppet av en ny version. 
Den här gången handlar det om version 3.26 med kodnamnet ”Manchester”. Mestadels handlar det om om mycket ”under huven” arbete som har gjorts, men det kommer även en del nyheter att uppmärksamma. 
Web (Epiphany) 
Den stora nyheten i Web är Firefox sync. Med koppling till Firefox sync ska det vara möjligt att synka bokmärken, lösenord, historik och öppna flikar mellan webbläsarna.
Inställningar
Inställningar i GNOME har fått ett helt nytt utseende och en ny menystruktur.
Sök
Sökfunktionen i GNOME har fått ett nytt utseende den med. Det ska vara lättare att se och läsa sökresultaten. Det ska nu mera gå att söka på systemfunktioner som avstängning, logga ut och skärmlås.
Det här är bara ett axplock av vad som är nytt och förbättrat i den nya GNOME 3.26 ”Manchester”.
Vill du kan du själv läsa release notes  här https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.26/ https://lnxpod.link/2x0TAXL
* Linuxkärnan får sin första punkt release
Det var inte länge sedan som Linus släppte den första versionen av linuxkärnan 4.13. Nu är det redan dags för 4.13.1 att komma till världen. Med punkt versionen så räknar kernal.org grenen 4.13 som stabil och kan då användas i en produktions miljö. http://news.softpedia.com/news/linux-kernel-4-13-gets-first-point-release-it-s-now-ready-for-production-use-517696.shtml
* KDE Plasma 5.11 i beta
För den som är KDE användare och då speciellt KDE Plasma användare kan vi nu meddela att KDE Plasma 5.11 har släppt i en betaversion. Den stabila utgåvan av skriborsmiljön är planerad till att släppas i mitten av oktober och kommer med en hel del nyheter samt buggifxar förstås. Precis som med GNOME 2.26 så kommer KDE Plasma med en uppdatersd och omgjord inställnings applikation. Även applikationsmenyn har fått sig en översyn och kommer lite frächare. Vill du veta mer om de nya ändringarna och mer så följer du bara länken.https://www.kde.org/announcements/plasma-5.10.95.php
* X11 30 år
Ni vet ju hur vi här på linuxpodden/linuxbloggen gillar att uppmärksamma när något av våra favorit program och system fyller år. Nu är det dags igen. Den här gången är det själva fönstersystemet som har drivit linux den senaste tiden, X11. Och det är inte vilken ålder som helst som den åldringen har uppnått, nämligen hela 30 år. 30 ÅR! Grattis X11! https://lnxpod.link/2y5BCm9
* Software Freedom Day
Ifall du inte visste det så var det Software Freedom Day igår lördagen den 16 september. Då är nu den stora frågan: Vad gjorde du för att sprida och uppmärksamma den fria mjukvaran?
* KDE inleder sammarbete med Purism för att skapa och släppa en ny Linux telefon
KDE har inlett ett samarbete med Purism för att skapa en telefon som kör linux versionen PureOS som är ett Debian derivat med KDE Plasma Mobile. 
De försöker crowdfunding satsningen och har än så länge nått 300 000dollar av önskade 1,5 miljoner. Om  detta kommer bli bättre än tidgare sattsningar på alternativ till iOS och Android för framtiden utvisa
Lyssnar-respons
—————
Vi har inte fått någon direkt lyssnarrespons men vi har verkligen fått uppskattning för vårt förra avsitt
 med Jon Karlung
Ämne
—-
Bryan Lunduke linuxrage på Jim Zemlin, Generaldirektör på The Linux Foundation
Just nu pågår Open Source Summit (det som tidigare var LinuxCon) i Los Angeles, USA.
När Generaldirektören Jim Zemlin  framförde sitt tal på öppningsdagen den 11 september, sa han att 2017 är året för linux på skrivbordet. Men! Det visade det sig att han körde sin presentation via en Mac med.. ja just det MACOS!!?
På planet på väg till konferensen såg Matthew Garrett Jim Zemlin sitta och arbeta på sitt tal, med en Mac med MacOS, exakt samma sak såg han för 4 år sedan.
Det här har fått linuxentusiasten, journalisten och författare Bryan Lunduke att ilskan till. Han menar kort och gott, Ska man företräda ett företag eller en organisation så ska man även använda sig av deras grejer. Vad anser du om Zemlins ovilja till att köra någon form av linux när han företräder hela organisationen?
Vår lyssnare och vän Bittin var på Redhats event i Stocholm i onsadgs och även där använde de sig av MacOS vid presentationen. Är Linux verkligen inte värt att använda vid sådnana här tillfällen?
Ny dator
Ny dator. Och jag ska köpa en ännu nyare dator.
 
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Fyrtionde avsnittet
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:06:45
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: