Nyheter
——-
* Linuxkärna 4.14 släppt
I måndags meddelade Linus Torvalds på Linuxkärnans mailinglista att den nya versionen av Linuxkärnan har släppts.
Den här versionen är 4.14 och har LTS (långtidssupport) vilket är en av nyheterna, att LTS är förlängt från 2 år till 6 år så linuxkärna 4.14 LTS kommer att ha uppgraderings -och säkerhetsuppdateringar till och med år 2023.
En annan stor del av den nya kärnan är det förbättrade stödet för drivrutiner bättre hårdvarustöd och andra filsystems relaterade åtgärder. För den som är intresserad och vill ha mer detaljer kring vad som är nytt kan alltid följa länken som finn här nedan. https://lnxpod.link/2zWfNKG
* Fedora 27 med GNOME 3.26 släppt… två veckor försenad
Det var väl på tiden. Med två veckors försenting har nu den nya versionen av Fedora släppt. Fedora 27 som versionen heter har GNOME 3.26 som standardskrivbord, linuxkärna 4.13 och GCC 7.2 som standard kompilerare. Fedora kommer som skrivbordssystem, server, ARM och något som kallas för Spins. Spins är något så enkelt som andra skrivborssystem än det som kommer som standard, det vill säga att du kan ladda ner en ISO-fil med till exempel KDE, XFCE eller cinnamon. Fedora 27 är en av de  distributionerna som fortfarande distribuerar en 32-bitar ISO om du inte ska använda dig av Fedora 27 workstation, då finns det endast som 64-bitar. Vill du veta mer om vad som är nytt i Fedora 27 kan du läsa mer i https://lnxpod.link/2zDzOF7
* Firefox Quantum
Då var den äntligen här. Den ny versionen av Firefox, Firefox Quantum eller Firefox 57 som är det egentliga versionsnumret. 
Vad är då nytt i Firefox 57 Quantum? Mer eller mindre allt! Redan när man öppnar Firefox ser man direkt att det är nytt, för hela utseendet är nytt.
Firefox 57 Quantum är ombyggt från grunden. Firefox 57 är helt och hållet ombyggd i Rust, Mozillas nya öppna programeringsspråk, där av att de gamla pluginen inte fungerar längre. Enligt Mozilla är Firefox 57 30% snabbare än Chrome. Och visst är den snabb, både att starta och att använda. Firefox 57 Quantum finns för Android, Mac, iOS, Linux och Windows https://lnxpod.link/2zYRbkj
* LibreOffice maskot
Kommer ni ihåg när vi rapporteerade och pratade om att LibreOffcie skulle välja en maskot för projektet? Nu har gllringen kommit till att det i nuläget finns 12 olika allternativ att välja på. Förra gången så var ju vi allmännheten inbjuda till att ge vår röst, nu är det upp till medlemmarna i styrelesen att välja. https://design.blog.documentfoundation.org/2017/11/16/mascot-progress/
* OnePlus
Den här veckan har det hänt en hel del när det kommer till OnePlus. Först så läckte allt om deras kommande nya modell OnePlus 5T ut. Sen har en hackare hittat att någon har glömt kvar ett diagnostikverktyg i deras OxygenOS som gör att man kan komma runt och få rootaccess till telefonen, och slutligen har OnePlus gått ut och dementerat farlighetsgraden i diagnostikverktyget. De menar att man måste ha fysik tillgång till telefonen, ha den kopplad till en dator via USB för att det ska vara farligt, menhar samtidigt sagt att de i en uppdatering ska plocka bort verktyget. Ohh, ja, just det.. De har hunnit att lansera den nya OnePlus 5T också, och den var allt som läckorna sa att det skulle vara.
* GhostBSD
Då var det åter dag för en ny version BSD att se ljuset. Den här gången är det GhostBSD som har slåppt i en ny version. Närmare bestämt version 11.1. GhostBSD är baserat på FreeBSD 11.1 och finns i versioner med antingen Mate eller XFCE som skrivbordsmiljö. En av de största nyheterna i GhostBSD är att de har numera egna programförråd och att de som första(antagligen( BDS-distribition släpper stödet för 32-bitar. http://news.softpedia.com/news/ghostbsd-11-1-os-arrives-with-own-software-repository-drops-32-bit-support-518587.shtml
* Superdator med Raspberry Pi
Har du lite plats över i garaget? Med hundratals Raspberry Pi-datorer får du en billig och strömsnål superdator att öva på. 
Med hjälp av 750 Raspberry Pi-enheter har forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA byggt en superdator som inte konkurrerar i kraft utan pris.
Labbet har redan flera superdatorer med teraflop-prestanda. Men den lilla strömsnåla och billiga datorn passar perfekt för att bygga ett datorkluster för att testa ny mjukvara. https://techworld.idg.se/2.2524/1.692541/superdator-raspberry-pi
Lyssnar-respons
—————
Halloj Linuxfränder!
Jag tänkte fråga om jag kunde undra en sak?
Vilket program använder ni för att spela in podden?
Mvh Ade
Ämne
—-
Svenska Linuxföreningen, vara eller icke vara?
Veckans app/tips
———–
Firefox Quantum
Annat
—–
Nyckelsigneringsparty
Den 20:e noveber från klockan 19:00 så bjuder  IX in till keysigningparty i UFS lokaler vid Fridhemsplan i Stockholm. Adressen dit är Polhemsgatan 38. Tipstack till Pontus Falk.
https://ix.ufs.se/blog/2017/11/06/schema-f%C3%B6r-nyckelsigneringsparty-i-stockholm/   De finns på plats redan kl 17.00    17.30 erbjuds man även hjälp med installation av mjukvara
Red Hat Dev Forum
RedHat håller utvecklarforum , både i Göteborg och Stockholm.  Innehållet i forumet kommer att rikta in sig på OpenShift och implementationer.
I Stockholm kommer forumet gå av stapeln den 28 november mellan 14.00-18.00 på Vasagatan 7.
I Göteborg är det Brewhouse som gäller. Datumet är 30 november och tiden är den samma, 14.00-18.00 Adressen är Åvägen 24.  
Vi tackar vår lyssnare/läsare och Telegramvän Bittin för tipset. https://lnxpod.link/2ybnrgk
Jag kommer att vara där, Göteborg. (Daniel.A)
Avsnitt 50, Nästa avsnitt, nybörjarspecial, skicka in era frågor, säg till era vänner om de vill veta något.
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Fyrtionionde avsnittet
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:00:01
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: