Nyheter
——-
* Librem 5 crowdfunding avslutad
Två miljoner dollar!
Det är vad summan blev för Purisms crowdfunding-kampanj.
Det var väl egentligen ingen som riktigt trodde att Purism skulle nå målet på 1,5 miljoner dollar för att tillverka en mobiltelefon baserad på i stort sätt helt öppen hård -och mjukvara. Att de sedan avslutar sin kampanj med ytterliga pengar i fickan är mer eller mindre en sensation. 
Vem hade hört om Purism innan de drog igång sin kampanj? Inte jag. Så om inte det blir någon telefon i slutändan så får vi ändå gratulera till en lyckad reklamkampanj.
Med tanke på att bland annat GNOME, KDE, Matrix och Nextcloud har gått in och gett sitt stöd och kommer att utveckla för plattformen så kan det här faktiskt lyckas.
Vad är då Librem5 för en telefon. Ja, det är det inge som riktigt vet, ännu. Purism har inte gått ut med så väldigt mycket information om vad för typ av hårdvara som Librem5 ska bestå av. Det de däremot har gått ut med är att det kommer att bli en säkerhetsfokuserad enhet med en 5″ skärm, fysiska knappar för att stänga av wifi, kamera, bluetooth, mikrofon och basbandet. Telefonen kommer att levereras med Purisms egna Linuxdistribution PureOS, och som sagt så har både GNOME och KDE sagt att de kommer att utveckla sina skrivbordsmiljöer för enheten.
Det bästa av allt. Du kommer att kunna köra valfri Linuxdistribution på enheten.
Det sämsta, enheten är inte planerad att släppas förrän i januari 2019 https://lnxpod.link/2yEftz5
* Ubuntu 18.04 LTS har namngetts, ”Bionic Beaver,” kommer att lanseras 26 april, 2018
Som traditionen bjuder har Mark Shuttleworth idag namngett nästa version av Ubuntu i ett blogginlägg där ha tackar utvecklarna för arbetet på den nyss släppta versionen av Ubuntu 17.10, Artful Aardvark. Namnet på den nya Ubuntu versionen kommer att bli Bionic Beaver och kommer att vara den första LTS (långtidssupport) utgåvan sedan Ubuntu 16.04.
Den nya versionen av Ubuntu 18.04 LTS, Bionic Beaver är planerad till att släppas lös den 26 april 2018. Men innan dess ska utvecklingen på den nya utgåvan påbörjas. Just nu kan utvecklarna ta det lugnt och slappa, men inte så länge till för den 26 oktober är det att dra igång igen, och det om bara två dagar. https://lnxpod.link/2gG7MS8
* KDE Plasma 5.8.8 LTS
Om du inte redan visste det så finns det faktisk en LTS utgåva av KDE Plasma. Av den har det nu kommit ut en ny version, 5.8.8 LTS. KDE Plasma 5.8 kommer att ha support till april 2018. http://news.softpedia.com/news/kde-plasma-5-8-8-lts-desktop-environment-released-with-over-60-improvements-518194.shtml
* Purism erbjuder bärbara datorer med Intels Management Engine avaktiverad
Att avaktivera Intel ME är ingen enkel uppgift. Det är en separat CPU som följt med alla CPU:er från Intel sedan 2008 som används för att administrera datorn även när den är avstängd. Intel ME har fått mycket kritik på senare tid eftersom det finns exploits som kan användas för att ta över någons dator. Eftersom Intel ME körs separat spelar det ingen roll vilket operativsystem, vilka brandvägger, eller vilka anti-virus program man använder, eftersom det är helt osynligt för det vanliga operativsystemet. Men nu har Purism alltså börjat leverera deras bärbara datorer med Intel ME avaktiverad genom att använda Coreboot som BIOS. Första steget är att avaktivera det, men det är flera steg kvar tills vi har helt fri och öppen hårdvara.
 
Annat
—–
Sponsor
Vi kan väl passa på att nämna vår sponsor idag också. Ports Group. Ports Group är ett företag tillhanda håller weblösningar och för större företag och sposrar oss med vårt webbutrymme, där av den stabiliteten på vår sida linuxpodden.nu
Nyckelsigneringsparty
Den 20:e noveber från klockan 19:00 så bjuder IX in till keysigningparty i UFS lokaler vid Fridhemsplan i Stockholm. Adressen dit är Polhemsgatan 38. Tipstack till Pontus Falk. Skickar du din adress, skickar vi klistermärken.
Red Hat Dev Forum
RedHat håller utvecklarforum , både i Göteborg och Stockholm.  Innehållet i forumet kommer att rikta in sig på OpenShift och implementationer.
I Stockholm kommer forumet gå av stapeln den 28 november mellan 14.00-18.00 på Vasagatan 7.
I Göteborg är det Brewhouse som gäller. Datumet är 30 november och tiden är den samma, 14.00-18.00 Adressen är Åvägen 24.  
Vi tackar vår lyssnare/läsare och Telegramvän Bittin för tipset. https://lnxpod.link/2ybnrgk
Jag kommer att vara där, Göteborg. (Daniel.A)
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Fyrtiosjätte avsnittet
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:00:59
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: