I veckans avsnitt gästas vi av Daniel Stenberg, upphovsman till Curl och som nyligen belönades med Polhemspriset.

 

Nyheter
——-
* Enlightmet 22E har släppts
Enlightment 22 har varit under utveckling i över ett år, men äntligen har skrivborshanteraren äntligen blivit klar. över 1500 pacher har fixat till och förberedelser för nästkommande version av skrivbordhanteraren har gjorts som kommer att innhålla flera nyheter och förbättringar. En av de största nyhterna med E22 är det ökande stödet för Waylamd och PulseAudo. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Enlightenment-22-Features
* Dashlane kommer till Linux
Är du användare av lösenordshanteraren Dashlane? Glada nyheter. Nu finns det en version av lösenordhanteraren till Linux, typ. Med version 5 av Dashlane så skippa de nämlingen kravet på att ha skrivbordsversionen installerad, det räcker alltså med webbläsartillägget. En annan stor nyhet för oss svenskar när det kommer till Dashlane är att Dasshlane nu har fullt stöd för svenska. Råkar det nu vara så att du av någon ogrundlig anledning använder dig av Windows och Edge så finns det stöd för det med fast det är för en annan podd eller blogg. 
* 150 miljoner till  bredband
Regeringen har beslutat att satsa 150 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet på att bygga ut bredbandet i Sveriges ”verkliga” glesbyggd, det vill säga områden i Sverige med väldigt låg befolkningstäthet.
Statens jordbruksverk ska utforma reglerna för utbyggnaden och sedan ska länsstyrelserna fördela pengarna till berörda kommuner och dessa får sedan, eventuellt tillsammans med byalag, bestämma hur det hela ska hanteras. http://feber.se/samhalle/art/373293/150_miljoner_kronor_till_bredb/?rss=true
* SuperTuxKart finns nu på Android
Det populära öppen källkodsspelet SuperTuxKart finns som mobil spel till Android. SuperTuxKart är en vidareutveckling av Super Tux som initilat skapades för att bevisa att Linux är en plattform för att spela på. SuperTuxKart finns sedan tidigare på Linux, så klart, MacOS och Windows. http://www.omgubuntu.co.uk/2017/10/supertuxkart-android-release
* Google hamburgeremoji, fast på riktigt
I helgen som var uppstod en twitterstorm angående Googles sätt att montera en hamburgare i sin nya emoji. Enligt google ska osten på en hamburgare ligga under köttet på den nedersta brödskivan, medans twitter, och alla andra, menar att osten ska ligga PÅ köttet, för bästa smälteffekt. Sundar Pitchai, Googles VD, gick nästan genast ut och svarade på stormen med att ”På måndag stoppar vi allt annat för att fixa detta, om det visar sig att det är så det ska vara.” I fredag kom ”beviset” på att all man visst kan ha osten under köttet genom att Googles Seattlekontor serverade just Android burgare, alltså hamburgare med osten UNDER köttet. Rätt eller fel? Vi låter våra lyssnare bestämma genom att köra en omröstning. https://www.theverge.com/2017/11/3/16604632/google-android-burger-emoji-fight
Lyssnar-respons
—————
Andreas N
 Först lite positiv kritik. Den tidigare relativt usla ljudkvalitén är nu topnotch! 
Den negativa kritiken; Jag är faktiskt en av de få som ej använder linux (macnörd) men som ändå lyssnar på er magnifika show! Detta nämndes ej när ni tidigare nämnde lyssnare som ej använder linux. Detta borde ni givetvis känt till . 
Fortsätt köra er pod som varje vecka stiger ett trappsteg i fråga om kvalité. Gött jobbat!
Hej igen.
Med senaste Ubuntu på en sticka har jag lyckats få igång installationen. Nu kan jag äntligen testa Linux igen. 
Det jag inte kunde göra då i Ubuntu sista jag hade den installerad. Ca 3 – 4 år sedan.
Då kunde jag inte se Viaplay pga Silverlight. Jag visste inte att Viasat ändrat till HTML5 nu.
(Jag är ingen film tittare jag är sportnörd och datorintresserad om det nu går att kombinera dessa) Hehe.
Och då fanns det inte appar i Chromium om jag minns rätt.
Sedan var det några Ubuntu program som inte var så kompatibla med vissa Windows appar. Ex. (chattapp ) 
vissa saker gick inte att göra med Windows Messenger programmet som var störst då när mina vänner hade Windows och jag Ubuntu.
Det gick inte att spara vissa inställningar man var tvungen att göra dom varje gång man starta datorn igen med mera. 
Jag skulle kunna klara mig utan Google Drive om det finns någon annan som fungerar med Android Ubuntu och Windows.
Och ja (Daniel Schwitzky) det finns Nas lösningar. Men det är lite för krångligt och blir en högre kostnad initialt för mig. Drive bara fungerar utan störningar.
Mvh Robert Andersson
Veckans app
———–
Veckans app är ingen app i sig, utan one-liners där man använder sig utav curl. Vi kommer bara kort beskriva olika saker som går att göra tillsammans med curl, eftersom de exakta one-linerna inte lämpar sig så bra i tal. Dessa one-liners kommer vi sedan att posta på bloggen.
# Visa ett sheetcheat för ett kommando
curl cheat.sh
# Visa vändret
curl wttr.in/gothenburg
# Se din externa IP-address
curl ifconfig.co
# Se en ASCII-bild av en pingvin
curl artscene.textfiles.com/asciiart/penguin 
# Ladda upp din uptime (eller något annan output från ett kommando) till sprunge.us
uptime | curl -F ‘sprunge=<-‘ sprunge.us
# Se vart en kortlänk går innan du besöker den
curl -I tinyurl.com/XXX | grep Location:
# Beställ en kycklingpizza med champinjoner, banan, och lagom stark sås, med dubbel bottnen från onlinepizza med kontant som betalningsmetod
(skoja bara, vi har inte en sådan one-liner… än)
Fråga till Daniel: Har du några favorit one-liners där curl används?
Annat
—–
Nyckelsigneringsparty
Den 20:e november från klockan 19:00 så bjuder  IX in till keysigningparty i UFS lokaler vid Fridhemsplan i Stockholm. Adressen dit är Polhemsgatan 38. Tipstack till Pontus Falk. Skickar du din adress, skickar vi klistermärken.
Red Hat Dev Forum
RedHat håller utvecklarforum , både i Göteborg och Stockholm.  Innehållet i forumet kommer att rikta in sig på OpenShift och implementationer.
I Stockholm kommer forumet gå av stapeln den 28 november mellan 14.00-18.00 på Vasagatan 7.
I Göteborg är det Brewhouse som gäller. Datumet är 30 november och tiden är den samma, 14.00-18.00 Adressen är Åvägen 24.  
Vi tackar vår lyssnare/läsare och Telegramvän Bittin för tipset. https://lnxpod.link/2ybnrgk
Jag kommer att vara där, Göteborg. (Daniel.A)
Avsnitt 50, nybörjagspecial, skicka in era frågor, säg till era vänner om de vill veta något.
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Fyrtiosjunde avsnittet [Daniel Stenberg, Curl]
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:00:12
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: