Nyheter
——-
* Fedora 27 Beta släppt
I november är det dags för Fedora att släppa nytt. Men är du lite av en våghals eller om du vill hjälpa till att leta efter fel kan du redan nu ladda ner och installera Fedora 27 beta. Nyheter som finns i Fedora 27 och således kommer att finnas i den slutgiltiga versionen är bland annat,
  • GNOME 2.26
  • Pipewire ”PulseAudio för video”
  • Java 9 (Tech preview)
Fedora 27 beta finns även för ARM eller Fedora Spins med KDE, XFCE, Cinnamon, eller ett par anda skrivbordsmiljöer.
Saknar du i686-ISO(32-bitar) så beror det på ett fel i image checksum. Felet kommer att vara ordnat tills det är dags för den skarpa versionen av Fedora 27 släpps. Med det kan vi redan nu meddela att Fedora inte har för avsikt att följa Ubuntu, Arch och andra distributioner med att sluta med just i686, i alla fall inte i nuläget. https://lnxpod.link/2yZ4uxM
* FreeBSD 10.4 släppt
Det är inte ofta, om än någon gång hittills, som vi har rapporterat något som har med BSD att göra. Så det är med gott samvete jag nu kan rättfärdiga BSD djävulen i vår logga med att rapportera att Free BSD 10.4 har släppt. FreeBSD 10.4 är den femte(?) utgåvan  av den stabila 10-grenen. FreeBSD 10.4 bygger på 10.3 av FreeBSD och introducerar en hel del nyheter. Jag tänkte jag skulle lista ett aFxplock och några av de viktigaste eller störasta nyheterna.
  • 10.4 är den första FreeBSD utgåvan som har full support för eMMC-lagring, inklusive eMMC-partitioner.
  • Support för Kaby Lake generation av Intel® i219(4)/ i219(5)
  • GNOME 3.18
* Hjälp LibreOffice att välja en Maskot
Redan i juni bjöd LibreOffice in till en tävling om att ska dem en maskot.  Nu är det dags att gallra agnen från vetet. Det är dags att  korta ner listan med bidrag till endast ett fåtal och det är här DU kommer in. Genom att gå in på länken nedan kunde DU fram till den 8 oktober (inspelningsdagen) vara med att begränsa urvalet till ett fåtal alternativ. Idag finns det 63 olika loggor och figurer som till slut ska bli 7 som The Document Foundation kan välja mellan.
Det vinnande bidraget kommer att användas i all form av kommunikation från blogginlägg, sociala medier till konvent och konferenser.
De tre högst rankade bidragen kommer belönas med fina priser vilket en Katana laptop från Slimbook är första pris. https://lnxpod.link/2yYkgso
* Debian GNU/Linux 9.2 ”Stretch”.
Endast två månader efter 9.1 är det dags förr ännu en punktreales från Debian. Den här gången är det 9.2 som släpps. 87 buggfixar och 66 säkerhetsfixar
Det är faktiskt en hel del som det har fixats och trixats med för att det skulle vara såpass att släppa en punktreales.  Hela 87 buggfixar och 66 säkerhetsfixar  har gjorts för diverse appar och andra komponenter. Även kärnan har fått sig en uppdatering, nu till 4.9.51 LTS. 
Vill du veta mer och exakt vad som har uppdaterats kan du läsa mer under reales notes https://lnxpod.link/2z6brgr
* Linuxkärnan kommer att ha få längre långtidssupport
Linuxkärnan har fått förlängt långtidssupport eller LTS som det kallas. Nuvarande cykel är två år och kommer nu att förlängas till hela 6 år. Detta är troligtvis beronede på Google. Tack vare förlängingen så kommer antagligen även Android få lägre underhållssupport på 4 år iställer för nuvarande 2 år. Vi kan redan nu se frukt av detta med de nya Pixel 2 telfonerna som släppt, de har redan 3 år i ställer för det vanliga 2 år. https://lnxpod.link/2yQtExx
* Lenovo släpper jubileumsdator
En av linuxvärldens populäraste laptop märken Thinkpad får en jubileumsutgåva. Det är nämligen 25 år sedan den fösta Thinkpaden släppte av IBM som då ägde varumärket. Nu är det Lenovo som släpper jubileumsutgåvan då de köpte hela IBMs PC-tillverkning 2004. Bara för att datorn kommer att se ut som den är 25 år gamla så kommer koponenterna i den vara av senaste slag. Intel Core i7-7500U processor, NVIDIA GeForce 940MX, bakgrundsbeslyst tangentbord 14″ HD-skärm med touch, upp till 512 SSD-disk och upp till 16 GB ram-minne. Priset blir faktist även det i klass med priset för 25 år sedan. 23 990 kr hos Dustin https://lnxpod.link/2z8tEdp
* It-system som används i kommuner kan vara olagligt
 Ett it-system som används i flera svenska kommuner kan bryta mot lagen, tror Göteborgs kommun som nu har stoppat implementeringen av systemet. Det rapporterar Sveriges Radio. 
It-systemet Office 365 från Microsoft har en molntjänst för lagring av dokument och mejl. Det innebär att de ligger hos Microsoft och även kan kommas åt av personer som jobbar där, skriver ETC Göteborg. 
Sarah Arlebrink, stadsjurist i Göteborg, säger till SR att risken att någon från Microsoft skulle gå in och snoka är liten men menar ändå att det är ett problem. 
Microsoft säger att de jobbar med Göteborgs stad för att hitta en lösning. https://lnxpod.link/2fVC8fu
Synology släpper Beta av DiskStation Manager (DSM) Version 6.2 (DSM 6.2-22259) 
I den nya versionen ökar man prestandan samt ett rejält tag på säkerheten med en uppdaterad Security Advisor
Möt oss!
Den 18 oktober så får vi finbesök här i GÖTEBORG! Daniel S ska nämligen komma på besök för ett Synoligy event. Då tänkte vi passa på att träffas.
Vart?  Kafé Skrovet på Eriksberg i Göteborg
När? Mellan 14-17 
 
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Fyrtiotredje avsnittet
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:07:55
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: