Nyheter
——-
* Mozilla släpper plattform för smarta hemmet
Att få samtliga smarta grejer i sitt hem att lira med varandra är något som många fortfarande har problem med då det inte riktigt finns någon standard och många av de produkterna som nu finns på marknaden kör ofta helt egna lösningar som inte är kompatibelt med annat.
Detta problem försöker nu den ideella organisationen Mozilla, samma organisation som bland annat utvecklar webbläsaren Firefox, lösa genom sin nyligen lanserade smarta hem-plattform Project Things. Project Things inkluderar bland annat en funktion som man kallar för Things Gateway dit en användare ska kunna koppla alla hemmets smarta grejer och sedan kontrollera dessa via webbläsaren på en dator.
Things Gateway använder sig av en Raspberry Pi-dator samt Mozillas IoT-programvara för att låta användaren röststyra det smarta hemmet via en webbsida som går att nå från valfri dator någonstans i världen. Användaren kan själv sätta upp egna regler, eller ”recept” som det ibland kallas, på liknande sätt som man sätter upp regler i till exempel IFTTT (If This Then That).Skulle du vara sugen på att bygga en egen Things Gateway så hittas instruktioner för det här,https://lnxpod.link/2EOIngFhttps://lnxpod.link/2EStPNf 
* John Perry Barlow, medgrundare till EEF, har dött
Det är inte ofta som vi rapporterar om att folk går och dör. Men när det kommer till de som påverkar vårt dagliga elektroniska liv så vill vi gärna uppmärksamma det. 
John Perry Barlow har en ganska meritlista som kanv verka vara lite för bra för att vara sann. Nöjessidorna sörjer förlusten av en poet och textförfattare till Grateful Dead texter. Politiska sidor sörjer en livslång aktivist. Och för oss på teknisidan är det som medgrudare av EEF, Electronic Frontier Foundation, — En organisation som slåss för den lilla mänsikans eletroniska frihet. För oss här i Sverige och Europa är kanske EEF särskilt stora men i USA där läget är ett helt annat när det kommer till nätneutrailtet och kommersiella krafter gör de en stor betydlese. John Perry Barlow kan jämnställas med t.ex Aaron Swartz när det kommer till ”online activism” https://lnxpod.link/2EgVjdW
* Testa KDE Plasma Mobile
Om du är sugen på att få ett första smakprov på Plasma mobile så är det här goda nyheter, Det är nu superlätt att ladda ner och testa.
KDE har meddelat att en ny ISO-fil finns tillgänhglig för ned laddning. Den här ISO-fiel kan ladda en alfaversion av Plasma Mobile i en virtuel maskin i t.ex VirtualBox eller KVM. Nu är det på inga sett en produktmiljö utan det är enbart för testning. PÅ det hela så kan vi se vad vi har att vänta när väl Librem5 lansers då den kommer att ha Plasma Mobile som ett av sina startalternativ. https://lnxpod.link/2ER9Zll
* Debian på Nintendo switch
Hackergruppen  fail0verflow har lyckats får Debian att boota och köra på nintendo switch. Detta genom en brist i Nvidias Tegra x1 chip så inga patchar till systemet kan täppa till möjligheten att boota tex debian i framtiden. iaf inte på befintliga enheter.
* VLC 3.0 släppt
”Vetinari” for Linux, Windows, OS X, BSD, Android, iOS, and Windows Phone.
Första stora realease på 3 år. Aktiverar bland annat hårdvaru decoding av 4k o 8k som standard samt stöd för HDR och 360 videor.
Lyssnar-respons
—————
Halloj!
Ni har pratat en del om nycklar och ämnet verkar ligga Linuxanvändare varmt om hjärtat. Jag har under mina år som datorburen aldrig behövt någon nyckel och jag vet fortfarande, trots att ämnet har belyst många ggr i podden, ingen aning om vad man använder nyckeln till. Är det verkligen något som en ”vanlig” användare behöver bry sig om?
Det känns lite som att samla på suddigum. Man blir poppis om man har många men de är till ingen nytta och således helt värdelösa. 
Mvh Ade, en av majoriteten.
Veckans app/Tips
———–
Ring är ett öppet alternativ till Skype och andra liknade programvaror. Ring finns till Android, Mac, iOS, Linux och Windows. Ring är släppt under GPL3 och har fokus integritet och personlig säkerhet.
Annat
—–
Evenemangstkalendern
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Kasta sten i glashus – S2A6
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:10:01
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: