Nyheter
——-
* Linux Journal lever vidare
För att starta året så bra som möjligt vill vi börja med goda nyheter.
I början av december förmedlade vi nyheten att den amerikanska tidskriften Linux Journal var tvungna att sluta med sin publikation på grund av att de hade slut på pengar.
Nu kan vi ge alla goda nyheter. Private Internet Access går in som ägare och ser till att tidskriften lever vidare.
Vill du veta mer om vad Private Internet Access eller PIA som det förkortas till är kan du följa Wikipedialänken här.
Tack till Bittin för att ha nämnt nyheten på vår telegramkanal. https://lnxpod.link/2CAb16E
* Ny version av Dell XPS 13 Developer Edition
Idag den 7 januari är det start dagen för årets CES-mässa i LAs Vegas, USA.
Dell har tjuvstart lite och har redan i veckan presenterar en ny version av deras flaggskeppsdator Dell XPS 13 –  Developer Edition.
Dell är ett av de stora datorleverantörerna som erbjuder datorer förinstallerade med Linux. Nu har de kommit med en ny version av deras toppmodell XPS 13 Developer Edition som kommer förinstallerat med Ubuntu Linux 16.04 SP1. Anledning till att de har just Ubuntu 16.04 förinstallerat istället för 16.10, 17.04 eller 17.10 är för att Ubuntu 16.04 är den senaste LTS-versionen. 
Förutom de sedvanliga hårdvaruuppdateringarna med senaste och åttonde generationen av Intel Core-processor, upp till 4k upplösning i skärmen och att de har plockat bort alla USB-A portar och ersatt dem med USB-C.
 
Dell XPS 13 har:
  • 2x Thunderbolt 2
  • 1x USB Type C med DisplayPort
  • MicroSD
  • 3.5mm hörlursuttag
Alltså inga USB-A portar, Ingen HDMI-port, ingen ethernet. Inte ens den proprietära ladd-kontakten.
Dells nya XPS kan man även få i en ny färg, rosa guld och i en vit insida i glas. Självklart finns den i aluminium och en svart insida kvar som alternativ.
En sak till, designen i rosa guld som har en vit insida har blått ljus i ställer för vitt ljus i tangentbordsbelysningen, vitt på vitt gör inte så att man ser bättre direkt.
Trots att datorn är 30% tunnare än föregående modell har Dell lyckat med att se till att den har ännu bättre batteritid, fast den har en 4k-skärm, upp till 20 timmar närmare bestämt.
En ny sak med designen som Dell har ändrat på är kameraplaceringen. Tidigare modeller hade webbkameran längst ner i det vänstra hörnet på skärmen, på grund av de tunna kanterna. Men den nya designen har placerat kameran längst ner i mitten av skärmen i stället. Om det gör att man ser mindre upp i näsan på folk återstår att de tills vi (kanske) får testa datorn.
 
Dell XPS 13 Specs 
Skärm  13.3-tum InfinityDisplay i4K UHD eller FHD
CPU Quad-core Intel i5-8250U or i7-8550U CPU
RAM 4GB, 8GB eller 16GB
Lagring 128GB SATA SSD
Grafik Intel UHD Graphics 620
Extra/portar
  • 1x USB Type-C med/Displayport
  • 2x Thunderbolt 3
  • microSD card slot
  • 3.5mm hörlursuttag
  • Webbcamera
  • Fingeravtrycksläsare
 
 
Om det här är den perfekta Linuxdatorn återstår att se. Men för mig är det i alla fall en drömdator. Datorn finns redan nu att köpa hos Dell. Och för enkelhetens skulle lägger jag en länk till den billigaste modellen. https://lnxpod.link/2CArsfO https://lnxpod.link/2m5LOXx
* Purism plannera att släppa en platta – i år!
Vi har ofta prata om Purism och deras första fök till att släppa en mobliltelefon med helt fri och öppna standarder, Librem 5. Nu visar det sig att det ochkså plannera att släppa en tablet, eller sufplatta som vi i svedala brukar kalla det, och det redan i år. Todd Weaver, grundaren och Vd för Purism har i ett blogg inlägg tidigare i december klargjort för vad han vill att företagets mål för 2018 ska vara, och där skrvan följande: Förutom att släppa ett utvecklarkit för Librem 5 i år, finns där också planer på att släppa en efterlängtad  Librem platta. Förhoppningsvis är det en platta med deras ,
egna PureOS och med GNOME och/eller KDE som skrivbord. https://lnxpod.link/2D2m7iq
* Alla Raspberry Pi är imuna mot Meltdown och Spectre
Jag tänker inte gå in mer på vare sig Meltdown eller Spectre, det finns så mycket mer att läsa om det om man bara gör en enkel websökning. I vilket fall, Nu visar det sig att bra för att ARM1176, Cortex-A7, and Cortex-A53 kärnorna som används i Raspberry Pi inte föruser eller spara minne på på samma sätt som nadra morderna processorer gör så därför är de immuna till attacker som Meltdown och Spectre. https://lnxpod.link/2CBdcnd
* Smartphones mest sålda teknikprylarna under 2017
Det här kanske kommer som en chack för er men den mest solda teknikprylen under 2017 är… den smarta telefonen, SAY WHAT!! 
Samsung är alltjämt störst på smartphones totalt sett. Detta enligt GBH Insights statistik kring konsumentelektronik-försäljningen under 2017. Men det beror å andra sidan också på att Samsung har en betydligt bredare produktportfölj än vad konkurrenten Apple har. Delar man upp Samsungs mobila enheter i de olika segmenten så är det Iphone som toppar listan. Apple har krängt inte mindre än 223 miljoner Iphone-enheter under det gångna året, vilket är imponerande men ändå inte lika bra som under 2015 då man sålde hela 230 miljoner enheter (något som har sin förklaring i att man med Iphone 6 moderniserade sin design tämligen radikalt). Tvåa på listan kommer Samsungs Galaxy S8- och S8 Plus-enheter, som tillsammans sålts i 33 miljoner exemplar. https://lnxpod.link/2CAsSHo
Lyssnar-respons
—————
God fortsättning kamrater. Ubuntu hade ju en vilja om att kunna använda telefonen som en PC genom att koppla den till dockstation. Samsung har ju släppt sin DEX-station i Sverige så att S8 och Note går att köra som PC. Huaweis nya Mate 10 går även den att koppla med enbart en sladd direkt till en skärm så vips, desktop mode. Tror ni att detta kan bli något i framtiden? Hade varit kul att höra era åsikter. Mvh Ade
Ämne
—-
Tycker vi sammanfattar 2017 och sedan siar vi om 2018. 
Daniel S: Jag tror vi kommer få info om att ARM vill lansera en CPU för desktopdatorer och server. 
Veckans app/tips
———–
Annat
—–
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Mindre av en man – A1S2
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:07:45
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: