Nyheter

——-

* Stackars Intel
F-secure’s forskare kan nu avslöja ytterligare en säkerhetsbrist i företagets ”Active Management Technology” (AMT) Attacken utförs via en dators uppstartsmeny, där Intels ”Management Engine BIOS Extension” anges. Därefter kan angriparen logga in med standardlösenordet. Efter detta kan angriparen få tillgång till datorn så länge de är på samma nätverk: Trots att attacken kräver fysisk tillgång så är den alvarlig eftersom det går väldigt fort att utföra detta moment.
https://www.sweclockers.com/nyhet/25083-ytterligare-sakerhetsbrist-upptackt-i-intels-processorer

* Twitter stäms för varumärkesintrång
Twit (This week in tech) stämmer nu Twitter för varumärkesintrång. Detta trots att de båda bolagen redan för många år sedan var ense om att man kunde existera sida vid sida, trots likheterna i namnet. Man ansåg nämligen då att de båda verksamheterna skiljde sig åt så fundamentalt, att det inte förelåg någon risk för förvirring, något som Twit nu menar inte längre stämmer.Det är Twitters förändring från en helt textbaserad tjänst till att omfatta distribution av videoinnehåll som är orsaken. Trots samtal kring saken har de båda parterna inte lyckats komma överens, hävdar Twits advokater, som därför gått vidare med en stämning mot Twitter. För den som inte vet vad Twit är så är det ett podcastnätverk. Deras poddar bl.a. Twit(This week in Tech), Twig( this week in Google), All About Android, Macbreak Weekly med flera. https://lnxpod.link/2Dh1Ll2
* E-postlisten för Linuxkärnan låg ner
Förra vecka låg e-postlistan för Linuxkärnan ner i flera dagar. Det visade sig att den dator som listans arkiv låg på hade drabbats av strömavbrott, samtidigt som datorägaren var på semester. Det hela gick så illa att moderkortet på datorn brände så ägare till datorn kunde inte starta om den. Nu visade det sig att det ”bara” listan arkivet som hade gått ner, men det är väl ändå ett tecken på hur Linux är uppbyggt, att hålla arkivet på en dator hemma hos någon. När personen kom tillbaka från semestern flyttade ha i alla fall arkivet till en mer hållbar lösning, han lade listan på en VPS. https://lnxpod.link/2DJza8P

Lyssnar-respons

—————
Mikael Kall på Telegram
Gällande senaste avsnittet på linuxpodden och diskussionen angående IDG artikel och open source mjukvara och buggar så diskuterades det att det borde finnas något program som analyserar koden. Kan tillägga att det finns och kallas bland annat static code analysis. Bygger man något professionellt brukar man använda det i pipelinen. Så för varje commit utförs unit tests, integrations tester och statistisk code analys samt olika lint checkar som säger att man följer kod-standarden. Det för skriva bättre kod. Men just för opensource är det många som skriver vissa projekt på fritiden då har de inte förmodligen inte brytt sig om sätta upp en sådan pipeline och bygga såna lösningar är ofta ett yrka i sig. Kallas devops engineer, application engineer, eller site reability engineer vilket är en egen grupp för just bygga de där lösningarna. Som utvecklar så skriver man ofta applikationer snabbt och ska du göra något som använder SSL exempelvis så är det ju man bara lyfter in openssl stöd utan att själv kolla koden och den kodbasen är super komplex och innehållet massor av säkerhetshål. Så det är lätt missa sånt. https://t.me/linuxpodden/24525

Ämne

—-
De mest underkattade linuxapplikatoner? 
Nano, Feedreader, Etcher, KDE, Electron, Gedit, ClusterSSH, Kopte,

Veckans App/Tips

———–
Martin – TurnKeyLinux
Tillhandahåller ”nyckelfärdiga” linux installationer med önskad tjänst. De har en hel del server applikationer färdig konfigurerade så man snabbt kan komma igång och testa olika tjänster.
Perfekt om man vill testa något snabbt men inte vill börja från grunden. t.ex. en färdig LAMP-server mm. 
Man kan ladda ner i form av ISO, VM avbildningar och/eller som Containers (t.ex. Docker)

Annat

—–
Nyckelsignering intervju
Vi vill förändra oss lite så vi vill ha er, våra lyssnares hjälp. Vi vill att ni hjälper oss att ta fram en ny logga, nytt tema på vår WordPress och lite nya jinglar att spela i podden, både som intro, outro och mellanstick. Skicka era förslag till vår e-postadress staff@linuxpodden.nu. Vi kan i dagsläget erbjuda er ära och berömmelse i hela linuxpoddvärlden som pris.

Avslutning

———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

När gud kastade talanger på oss vi födseln, missade han mig helt – S2A3
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:14:30
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: