Nyheter
——-
* Ryssland kräver Telegram på krypteringsnycklar
Telegram har förlorat ett överklagande till rysk domstol, där man försökt få till stånd en blockering av den ryska säkerhetstjänsten FSB:s tillgång till användardata. Det rapporterar Bloomberg. Detta efter att FSB tidigare krävt att Telegram delar med sig av sina krypteringsnycklar och även bötfällt tjänsten med motsvarande ungefär 125 000 kronor. Telegram planerar nu att försöka sig på ännu en överklagan. https://lnxpod.link/2FYvU9L
* WebOS blir öppen källkod –  igen
Innan LG köpte WebOS av HP 2011 gjorde HP ett försök att släppa operativsystemet för vinden och släppa det öppet. Nu är det LG:s tur. De har precis släppt sin version av WebOS fritt för vem som helst att utveckla. Anledning är ganska självklar, de vill se operativsystemet i mer än kylskåp och tvättmaskiner. Själv ser jag gärna en telefon i Palm Pre-stil med ett öppet WebOS att utmana Google och Apple.https://lnxpod.link/2ptQJnn
* Zorin OS får bättre stöd för Windowsappar
Det Ubuntubaserade operativsystem Zorin OS är släppt i version 12.3. Känner du inte till Zorin OS så är sytemet tänkt att vara ett öppet alternativ till Windows. Med version 12.3 av Zoin OS följer den nyaste version av Wine, 3.0, med som då ska ge systemet bättre support för att köra just Windowsappar. https://lnxpod.link/2puoG7n
Lyssnar-respons
—————
Om Daniel (som inte heter Artfors) inte får detta på grund av att hans
mailserver verkar korrekt droppa mailet då loopias mailinglista är
konstig och bryter SPF-reglerna så får ni gärna skicka med det dit.
* Opus vs Speex
Opus är för tillfället den absolut bästa codecen som finns på i princip
alla fronter. Den har bättre kvalité på i princip alla bitrates,
förutom extremt låga bitrates. Speex vinner bara över Opus på kvalités-
fronten om man kör runt 6kb/s, vilket verkar väldigt orimligt.
Sedan om man tittar på latenser så är Opus så sjukt mycket bättre än i
princip alla andra encodings för all användning. Den är lägst latens på
alla bitrates.
* Teamspeak vs Mumble
Fördelar med Mumble:
 – Mumble fick stöd för Opus i version 1.2.4 som släpptes juni 2013.
 – Mumble är fri mjukvara där all källkod finns publikt.
 – Mumble kör på Windows, Linux, macOS, Android (Pumble), iOS
 – Då mumble är fri mjukvara så krävs inga licenser för att ha
   obegränsat många användare på sin server.
Jag har själv hostat en Mumble-server på en Raspberry Pi 2 för flera år
sedan med 25 personer på som suttit och pratat. Den klarade av det helt
utan problem. Hade nog kunnat få in upp mot 50-100 personer utan att
den hade haft problem med prestandan.
* IX Har ett till nyckelsigneringsparty i april
~ Elis via mail
Ämne
—-
Vikten av GNU. 
Efter att ha lyssnat på det senaste avsnittet av podcasten Late Night Linux och andningen till varför de inte har eller kommer att ha Richard Stallman som gäst undrar jag helt enkelt ska vi släppa GNU och gå vidare? 
Veckans app/tips
———–
Rollback i Arch Linux
Annat
—–
Evenemangskalendern
Undersökning på twitter
Lägger ner nyheterna i bloggen, Tillfälligt
Veckans Kalicitat
——
Den här veckan inför vi ett nytt inslag här i podden, veckans Kalicitat. Veckans Kalicitat ska inte ses som ett hån till den som har gett upphov till citatet, Veckans kalicitat ska ses som en hyllnig till alla de killar och tjejer som tröstlöst och på allvar verkligen försöker hjälpa alla dessa människor som tror att de vet mer än de verkligen gör. 
Så här är Veckans Kalicitat:
Kali är ett underbart system som jag älskar… jag kan tyvärr inget om det och har inte lärt mig ett enda av alla fantastiska program som ingår, men jag gillar Kali ändå … vet inte varför. Jag lade in Kali på min iBook Mac.. och det gick förvånansvärd lätt efter en instruktion jag hittade på nätet någonstans… …. tyvärr så reglerade inte Kali strömförbrukning, eller strömkontroll på min iBook så efter en månad eller två svällde batteriet upp som en den blivit stungen av en geting… och gick sönder…  jag kasserade datorn efter det. Så det är väl min enda varning. Kolla upp så att inte för mycket nät-ström ligger på. Det finns en bra beskrivning på nätet någonstans, jag hittade den, den var väldigt ”steg för steg” en analog människa hade kunnat följa den. Jag har den någonstans och kan maila men inte just nu. Men lycka till!
Med det här första Kalicitatet så inför vi nu en liten tävling, Skicka en skärmdump på ditt favorit citat gällande Linux, datorer eller annat webbrelaterat som är helt bananas. Väljs ditt citat ut till veckans citat vinner du förutom ära och berömmelse ända till nästa avsnitt du får även KLISTERMÄRKEN!!
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Ni får vänta fem sekunder jag har inte poddtofflorna på mig. – S2A12
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:17:16
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: