Nyheter
——-
* Nu kan du prova  KDE’s Plasma Mobile på din Androidtelefon, om du har rätt telefon
Om du vill prova något helt nytt på din Androidtelefon kan du prova Plasma Mobile från  KDE Projektet.  Inte nog med att de erbjuder dig att prova Plasma Mobile på en riktig telefon, de erbjuder även två olika sätt att installera Plasma Mobile.  Den första metoden är att använda postmarket OS en förkonfigurerad  Alpine Linux-based GNU/Linux distribution optimerad för touchskärmar och är även designad att erbjuda just  KDEs Plasma Mobile som ett alternativt användargränssnitt. Det man får tänka på är att det hela är väldigt tidigt i utvecklingen så det kan vara saker som inte fungerar och och det är inte, jag upprepar inte rekommenderat för den vanliga slutanvändaren.  Telefonerna som stöds av postmarOS är      LG Nexus 5,    Sony Xperia Z2 tablet    Google Nexus 7 (2013) tablet  Den andra metoden att prova KDE Plasma Mobile är en metod som faktist kan rekommenderas för vanliga slutanvändare. Man får installera Halium (HAL for mobile Linux OSes), Halium erbjuder ett minimalistiskt  Android lager som tillåter Plasma Mobile att kommunicera med den uderliggande Androidkärnan för att få tillgång till din enhets hårdvara.  Du kan hitta Halium-based Plasma Mobile filer för LG Nexus 5 och Nexus 5X på KDE Projektets nerladdningsserver. Den här artikeln är ett samarbete mellan Linuxpodden och Androidpodden https://lnxpod.link/2o6KZ1n
* Postnord inför nya avgifter för paket som kommer ifrån länder utanför EU från och med 1a Mars
Postnord kommer att ta ut en administrationsavgift på 75 kronor per paket som kommer från Kina och andra länder utanför EU upp till ett värde av 1.500 kronor. Är värdet högre blir administrationsavgiften 125 kronor.
* Ubuntu 18.04 LTS installationen kommer innehålla valet ”minimal” 
I nästa version av Ubuntu kommer du när du installerar det få välja en minimal installation. En minimal installation ger dig i princip de basala systemverktygen, skrivbordet och en webbläsare. 
Kanske en bra sak för de som gillar Ubuntu men är mer bekväm i andra program än de som Canonical skickar med som standard.
Den ”minimala” installationen tar bort ca 80 paket från en standard installation vilket resulterar i ca 500MB mindre diskutrymme används
* Vad har hänt med webmin?
* Otäck sårbarhet i Skype var, fixad
I veckan kom det flera alarmerande rapporter om en bugg i Skype som var så svår för Microsoft att lösa att en uppdatering tidigast kunde ske i och med nästa version av programmet. Men det finns ingen anledning till oro, för nu rapporterar The Register att buggen i fråga faktiskt redan blivit fixad – i oktober förra året. Med största sannolikhet har det alltså blivit ett missförstånd mellan Microsoft och säkerhetsexperten Stefan Kanthak som upptäckte sårbarheten. https://lnxpod.link/2EvtVZY
*
Lyssnar-respons
—————
* Hej Linuxpodden! 
Tack för en bra podd och blogg! Jag håller absolut med er om den kritik ni fått angående att ni inte använder er av öppen källkod. Klart ni måste använda er av de verktyg som finns för att få ut ert budskap. Jag kan samtidigt förstå kritiken i att man bör i möjligaste mån använda sig av öppen källkod om man kan. Men man behöver vara pragmatiker för att få ut budskapet kring det fantastiska med Linux och använda alla konstens regler för detta, konstigt vore det annars. PS: Det vore lika konstigt som om apoteket endast gjorde reklam för deras produkter i apotekets egna interna tidning. 
Kämpa på!!! Peter
* Hej Linuxpodden! 
Har kört linux sedan många år tillbaks och har i stort sätt använt debianbaserade system så som Ubuntu, Ubuntu Mate och kör i nuläget KDE Neon. Har funderat en del och nästan bestämt mig för att prova Anteregos med KDE desktop. Har dock en fundering kring installationen, kör SSD disk och undrar följaktligen om Antergos använder sig av swap partion? Man ska enligt vad jag förstått inte använda sig av det om man vill förlänga livslängden på en SSD-disk. Något jag ska tänka på under installationen? 
Tack på förhand Peter
Ämne
—-
32-bitar snart dött
Veckans app/tips
———–
(Martin) ukuu – Ubuntu Kernel Upgrade Utility
Annat
—-
Evenemangskalendern
Nya klistermärken
Linuxmässa/event februari 2019 med semleätartävling
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Nya klistermärken – S2A7
Linuxpodden

 
 
00:00 / 00:56:14
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: