I veckans avsnitt behandlar vi skrivbordssystem/skrivbordhanterare samt att vi har en intervju med Klas Meadowson som använder Linux och öppen programvara som läromedel i förskolan där han jobbar.

Program som nämns intervjun med Klas Meadowson, Edubuntu, GCompris, Code.org

Nyheter

 

 • Samsung har påbörjat uppdatering till Android 7.0.
  Precis 7.0 inte 7.1.Finns för manuell nerladdning från sammobile.com.
 • Civilization 6 kommer till Linux.
  Aspyr är företaget som gör porteringar från Windows till Mac och Linux för bland annat Call of Duty®, Sid Meier’s Civilization®, Star Wars™, Borderlands™, SimCity™ https://lnxpod.link/2jOMilE
 • KeePass uppdaterat till v 2.35
  Lösenordshanteraren KeePass uppdaterad till v 2.35. Med tanke på de senaste avsnittens prat om säkerhet och olika lösenordshanterare så kan denna vara värd att nämna. KeePass är gratis och OpenSource
  https://lnxpod.link/2kgkcAa
 • E-postklienten Nylas blir gratis igen.
  Förra året, alltså 2016, beslutade företaget Nylas att de skulle lägga sin e-post N1 som en prenumerationstjänst. Nu har de alltså ändrat sig, på sätt och vis, och skapar nu ett gratis abonnemang så man åter kan använda deras utmärkta e-postklient gratis. I skrivande stund så har Nylas bra släppt Nylas Mail som den “nya” klienten heter till Windows och Mac men Linux-versionen ska komma inom ett par veckor. Kommer vi att testa Nylas Mail? Skiter björnen i skogen? Har påven en rolig hatt?https://lnxpod.link/2kf5mpP
 • Ubuntu Phone lever vidare
  Det är snart dags för världens största moblimässa, MWC, eller Mobile World Congress som förkortningen står för. På mässgolvet i Barcelona kommer Canonical att ha en monter där de främst kommer att visa upp IoT, snappy och skrivbordssystem, men, företaget Smoose har blivit inbjudna av Canonical att dela monter med dem för att visa upp Fariphone 2 och UBports, den del av ubuntu phone som gemenskapen arbetar med för att porta Ubuntu phone till fler telefoner. Bland dem är även Nexus 5 och One plus1. https://lnxpod.link/2jchdqV
 • Dell släpper en linux till laptop.
  Sedan tidigare vet vi ju att man kan få en Dell XPS 13 med Ubuntu förinstallerat. Nu meddelar företaget att du även kan få deras Dell Precision M3520 med Ubuntu förinstallerat. Inte nog med att du får en färdig Linuxburk när du beställer du får även nästa 1000:- i rabatt bara för att du väljer bort windows. För att göra det hela mer intressant så har Dell just nu i talande stund ytterligare 30% rabatt. https://lnxpod.link/2j0M4TT  https://lnxpod.link/2jEPGNw

 

Podden är licensierad under Creative Commons dela lika 4.0 licens (CC BY-NC-SA 4.0)

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del, inte stora, men ändå kostnader. Du kan skänka en slant genom Swish eller Paypal. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.

Tips och synpunkter

Vi skulle älska om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

 

 

 • Staffan

  I det sjätte avsnittet bad ni oss lyssnare berätta vilken/vilka skrivbordsmiljöer vi använder och här kommer mitt svar. Först ett kort sammanfattande svar och sedan en något längre version.

  Kort svar:
  Jag använder i första hand Mate på Linux Mint 18.1 och Ubuntu Mate 16.04 LTS. Skälen kan sammanfattas som att det är ”tillräckligt bra” för mitt eget bruk och jag har tyckt mig märka att det är lätt att förstå för dem som jag har hjälpt med att byta till Linux från andra operativsystem och skrivbordsmiljöer.

  Långt svar:
  Den första integrerade skrivbordsmiljö jag var nöjd med var KDE 3, som jag körde på SUSE (och även testade på några andra distributioner). Dessförinnan hade jag mest kört i terminal och använt fönsterhanteringsystem som OpenWindows och FVWM mest för att få flera terminaler på samma skärm (något förenklat uttryckt).

  Jag tröttnade på KDE när version 3 ersattes av KDE 4 eftersom fyran tyvärr inte var särskilt stabil under den första tiden. Jag testade några olika kombinationer av miljöer och distar, och stannade för Gnome 2 på Ubuntu.

  När supporten på Ubuntu 10.04 LTS med Gnome 2 upphörde, provade jag ånyo ett antal alternativ:
  – Unity funkade knappt på mina lite för klena datorer.
  – Gnome 3 kändes alldeles för ofullständigt och instabilt vid denna tidpunkt.
  – XFCE fungerade ganska bra, men jag hade svårt att få det att funka precis som jag ville, med virtuella skrivbordsytor på två bildskärmar och det fanns några andra småproblem som jag inte minns just nu.
  – LXDE på Lubuntu funkade fint, men kändes lite väl primitivt som primär miljö på min kraftfullaste dator med två skärmar. Jag kör det dock gärna för specifika applikationer i VirtualBox.
  – KDE 4 var fortfarande inte tillräckligt stabilt i Kubuntu. Jag övervägde att testa det under openSUSE, men tröskeln att testa både KDE 4 och en ny version av openSUSE på en gång, kändes lite för hög. KDE 4 kändes inte intuitivt för den som använt gamla system som KDE 3 och Gnome 2.
  – Enlightenment lyckades jag inte få stabilt på min gamla dator.
  – Linux Mint med Cinnamon verkade lovande, men saknade en del av de funktioner som jag var van vid från Gnome 2.
  – Linux Mint Mate Edition funkade på ett sätt som jag gillade och var van vid från Gnome 2. En stor fördel med Mate (jämfört med en del av alternativen) är också att det funkar bra på såväl ny som gammal hårdvara, så jag kan ha samma miljö på min gamla netbook, min gamla laptop och min nya kraftfulla arbetsstation med mycket minne och dubbla skärmar (detsamma gäller i varierande grad för några av de övriga alternativen).

  Att köra vidare med Mate efter Gnome 2 kändes visserligen lite tråkigt och föråldrat, så jag såg det som en tillfällig lösning. Sedan märkte jag dock att nya Linuxanvändare utan djup teknisk bakgrund, verkade föredra Mate framför t ex Unity och Cinnamon. Jag har inte känt något stort behov av att byta till en modernare skrivbordsmiljö så länge jag inte upplever några problem med Mate, även om jag då och då testar olika varianter i VirtualBox.

 • Harry 14-88

  Halloj!

  Lyssnade på avsnitt 6 där ni snacka distro och skrivbordsmiljö. Själv kör jag sedan ett par år tillbaka Fedora GNOME. Tidigare rockade jag Ubuntu Unity och Arch GNOME.

  Mvh,
  Harry 14-88

Linuxpodden ©© 2016-2017
%d bloggare gillar detta: