Nyheter
——-
* Windows 10-användare kan tvingas använda Edge
Microsoft testkör för närvarande en lösning i en framtida version av Windows 10 som innebär att den som öppnar en länk i ett mejl med Windows egen mejl-app automatiskt får länken öppnad i webbläsaren Edge. Detta även om man valt någon annan webbläsare som standard-webbläsare. Det rapporterar The Verge.
Microsoft hävdar att man på så vis ska kunna ge användarna ”den bästa, säkraste och mest konsekventa upplevelsen av Windows 10 på alla enheter”.
Men många bedömare menar att idén är ”dum” och att det i princip bara är en brutal metod för att öka användandet av Edge. ”Att ignorera folks standardinställningar för webbläsare gör snarare upplevelsen mindre konsekvent, eftersom användarnas öppnade webbsidor då ligger spridda på flera olika webbläsare” skriver The Fast https://lnxpod.link/2FJJ3rl
* GNOME 3.28 släppt
GNOME 3.28 is med det elegangnt klingande namnet ”Chongqing” har släppt ut i det fria. Förutom de sedvanliga uppdateringarna och buggfixarna så finns där en del nytt. Som GNOMEs nya systemövervakningsprogram, stöd för thunderbolt 3. De har även förbättrat sin egna typsnitt Cantarell. De här är bara ett axplock av vad som är nytt och uppdaterat men självklar har jag, Daniel.A som kör GNOME på ett Arch-baserat system (Antergos) redan kört in den nya versionen. Och för att snabbt sammanfatta: Det är som de säger, man ska alltid vänta till .1 släppet. https://lnxpod.link/2FREvLH
* Raspberry PI 
I onsdags så kunde man köpa den rykande färska Raspberry PI B+ i sverige. En helt ny version som tar över efter sin 3 år äldre släkting Raspberry Pi B
Nyheterna i denna är lite snabbare CPU 1.4 GHz, Bluetooth-version 4.2 och snabbare (gigabit) nätverk.
* Ny version av Raspian
I snabb takt uppdateras operativsystemen till den nya Raspberry Pi’n, så har detta även skett för Raspian. Sedan har det tillkommit stöd för fler skärmupplösningar. 
* Debian GNU/Linux 9.4 ”Stretch”
Tre månader efter det förra punkt-släppet är det dags för Debian at släppa en ny. Den här gången 9.4 och med 70 säkerhetsfixar och 89 buggfixar. Sammtidigt säger tjerna och killarna på Debian att det här ska betraktas enbart som ett punkt-släpp och ingen ny utgåva av operativsystemet. https://lnxpod.link/2HJ6Fcc
Lyssnar-respons
—————
Rickard Claesson – Telegram
Jag har börjat tröttna lite på nedklankandet på Kali-användare. Se det positivt istället, att populärkultur som Mr. Robot gör det coolt att vara ”datahacker”. Skulle inte förvåna mig om flera här har fått upp ögonen för Linux just tack vare distros som Backtrack, Kali, Blackarch, etc.
Dessutom börjar det ge lite samma intryck som när GPLv3-fanatikerna pratar om att deras licens är bättre än alla andra. Om Kali är sättet folk hittar till Linux, then so be it.
Sen när ni nämner IoT-enheter och deras säkerhet så tas Hue-lamporna upp. Vad gäller Hue så är det ju faktiskt bara själva bryggan som är uppkopplad till internet, lamporna i sig pratar med bryggan via Zigbee, som är en helt annan radiostandard. Det betyder ju att de inte skulle kunna delta i någon form DDOS-attack, i alla fall inte över datornätverk.
Man kan köpa appar i Google Play, betala för dom, och sedan få återbetalning om man inte gillade den.
Jonatan Backman – Kontaktforulär
I det senaste avsnittet så pratade  Daniel om ett nytt OS för Android telefoner. Jag är själv på operation: omöjlighet
Dvs att gå ifrån Google som vet mer om oss än våra närmaste släktingar.. Tips mottages!
Tack för en bra podcast som vanligt
Veckans app/Tips
———–
TeamSpeak
screenfetch – frågar våra lyssnare om deras favoritprogram som gör detta enkelt.
Annat
—–
Evenemangskalendern
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Struliga maskiner – s2a11
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:02:35
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: