Nyheter
——-
* Linux på skrivbordet har klivit över 3%
Det är inte första gången, och definitivt inte sista gången som vi rapporterar om hur det går för linux på skrivbordsmarknaden.  Och vi kan denna gång komma med riktigt trevliga besked. Linux på skrivbordet har för första gången klivit över 3% och låg på hela 3.37% vid slutet av augusti månad. Det finns ingen ände på var det här kan sluta. https://lnxpod.link/2grXeSz
* Reddits kärnkod är inte öppen källkod längre
När Reddit startade för nio år sedan var det igen som visste hur det skulle gå för företaget så de gjorde som många andra, de baserade sin kod på öppen källkod.
Anledning till att de baserade sin verksamhet och produkt på öppen källkod var att om det skulle flyta söder ut och företaget skulle gå i sank så skulle användargemenskapen kunna ta över och driva projektet. 
Men ju längre tid har gått och ju äldre Reddit har blivit har det bidragit mindre och mindre till de gemensam  programförråden.
En av anledningarna till att de bidragit mindre är det faktum att de faktiskt försöker hålla viss del av sin utveckling hemlig. Hade de varit öppna med sin utveckling hade de inte kunna utveckla och lansera sin nya videotjänst.
På grund av deras ändrade affärsstrategi så kommer de att arkivera reddit -och reddit mobil koden och fortsätta under mer proprietära former.
Enligt Reddit och en av dess grundare kommer de att fortsätta att utveckla och stödja den öppna källkoden. https://lnxpod.link/2eze5Gb
* Är Jolt Cola på väg tillbaka?
Vi på linuxpodden/linuxbloggen har inte för vana och en stolthet i att inte kommenterat eller sprida vidare rykten. Vi kan faktiskt stolt säga att vi aldrig tidigare rapporterat om något om vi inte har en bekräftad källa, och så kommer vi att fortsätta. Med det sagt, så kommer nu ett av väldigt få undantag. 
Jolt Cola kan vara på väg tillbaka! Denna gruvligt ljuva dryck som blev ett måste för dem som spelade, utvecklade, datoradministratörer och speciellt kanske linuxfolk.
Enligt Cool Material ska den klassiska drycken Jolt Cola vara på väg tillbaka. De säger att den ska komma, till USA, i september men har ingen källa på det. Om och hur Jolt Cola kommer till Sverige är mycket oklart. Jolt Cola blev av någon anledning superpoppis, speciellt på LAN, i Sverige och Nederländerna. Drycken, som har funnits i USA sedan 80-talet, försvann dock när bolaget gick i konkurs 2011. https://lnxpod.link/2ez7XO4
* Manjaro Linux slutar supportera 32-bitar
Det kommer väl inte som en överraskning att fler och fler linuxdistributioner slutar med att stödja 32-bitar, det kallar för i686.
Nu är det den Arch-baserade distributionen Manjaros tur. Oktober kommer att vara sista gången man kan ladda ner en ISO-fil  för i686. https://lnxpod.link/2gzFDIf
* Google ställer krav på tillverkarna i och med Android Oreo.
Fram tills nu har tydligen tillverkarna av handenheter fått härja fritt med Android. Nu är det  och slut med  det.
Google som är den övergripande ägaren och utvecklare av Android har i och med den senaste versionen av Android, Oreo, börja ställa krav på hur och vad tillverkarna får och inte får göra. 
Till att börja med så ställe de krav på vilken som är den lästa versionen av Linux kärnan som får användas. Från och med nu och från och med Android Oreo är det krav på att tillverkarna måste använda  minst 3.18 som Linuxkärna.
Tidigare så har det inte funnit några krav alls, så teoretiskt sätt så skulle du kunna kära en telefon med linuxkärna version 1.0. Själv har jag version 3.18.31 på min OnePlus 3T. https://lnxpod.link/2gzN3LO
* SUSE Linux bir 25 år
Då var det åter dags att hylla en åldrande linuxdistribution. Den här gången är det den Slackware baserade distributionen SUSE Linux. Grattis till 25 år! SUSE har nog en av de brokigaste bakgrunder av alla distributionerna. Från att ha varit en av de största har det gått till att nästan försvinna i Novells ägor till åter klättra på sten som en av de viktigaste och största distributionerna. Är du intresserad av att läsa hela historna om SUSE rekommenderar jag att du läser artikeln hos iTWire. https://www.itwire.com/open-sauce/79739-linux-pioneer-suse-marks-25-years-in-the-field.html https://lnxpod.link/2gzmM09
* Linux Kärnan uppdaterad till version 4.13
4 september släppte Linus Torvalds senaste versionen av Linux kärnan trots lite egna krämpor (njursten).
Kärnan innehåller stöd för en hel del ny hårdvara bland annat mer stöd för ARM-chipset.
Annat
—–
Uppdaterad sida.
Jag vill gärna prata lite om vår sida. Jag vill prata lite extra om vår Om-sida som jag har precis har varit och uppdaterat lite.
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.  
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

Trettionionde avsnittet [Jon Karlung, VD, Bahnhof]
Linuxpodden

 
 
00:00 / 1:11:12
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: