Nyheter

 

 • Android 7.0 till Samsung
  Galaxy S7 och S7 EDGE har börjat rulla ut till svenska enheter. Med uppdateringen följer även Samsung Pay med.
 • Microsoft stänger so.cl
  https://lnxpod.link/2niVayN
 • Ubuntu har lanserat ny webbplats
  https://lnxpod.link/2niNcWh
 • Jolla utvecklar åt Kina
  Ja, landet Kina. Jolla som utvecklar det öppna linuxbaserade mobil operativsystemet Sailfish har tillkännagivit att de ska använda sin kodbas till att utveckla ett inhemskt operativsystem för Kina och helt utan android. https://lnxpod.link/2mz8nDr
 • Programmering införs i skolan från årskurs ett nästa år
  I torsdags presenterade regeringen en stor satsning på att digitalisera skolan – där två viktiga inslag är programmering och undervisning i källkritik. Regeringen förklarar satsningen med att kraven ökar på skolans förmåga att ge alla elever en god digital kompetens https://lnxpod.link/2mfP5Cs
 • WikiLeaks Vault 7
  Wikileaks publicerade den 7 mars närmare 8 000 sidor med information om CIAs olika Hacking verktyg. Visar att CIA har möjlighet att på ena eller andra sättet har möjlighet att ta “hacka” sig in i de flesta internetanslutna enheter. https://lnxpod.link/2mg8Zgv

Lyssnar-respons

http://audacious-media-player.org/

http://www.xmms.org/

https://xmms2.org/

Ämne

Server och NAS

http://www.webmin.com/

https://www.plex.tv/

https://kodi.tv/

http://www.freenas.org/

https://www.nas4free.org/

https://www.synology.com/s

 

Podden är licensierad under Creative Commons Dela lika 4.0 (CC BY-NC-SA 4.0) licens

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del, inte stora, men ändå kostnader. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga.

Tips och synpunkter

Vi skulle älska om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

v-se

 

 

 • Kör Freenas med plex för lagring och media.

 • När ni pratade servrar så nämnde någon av er att han använde celereon cpu pga stödet för ecc-minne, har kikat på den lösningen jag också men svårt att hitta vettiga moderkort. Finns något som kan rekommenderas som inte kostar en förmögenhet?

 • När det gäller Jolla och Kina så är anledningen inte att de vill blockera deras användare utan snarare att de inte vill vara beroende av ett amerikanskt företag. Samma sak gäller Ryssland som Jolla också samarbetar med. Vault7 (the CIA-files) är ju om något ett bevis för att detta behövs. Skulle inte förvåna mig om Tyskland stod näst på tur att göra samma sak… Android är inte säkert och kommer aldrig kunna bli det pga Googles affärsmodell.. där de behöver samla information för att kunna sälja reklam.

  Jo, om jag mins rätt så handlade det om att ”tänka kritiskt” och i det ingick det givetvis källkritik. Möjligt att det var något som försvann med friskolereformen.. Bra att det kommer upp på dagordningen i alla fall.

  Med tanke på just Vault7 så tänkte jag tipsa om Firejail.. något som kan sandbox:a i princip alla program och är väldigt enkelt att använda.

  En NAS är framtagen för dem som vill slippa den tekniska biten. Har inget med stabilitet att göra. En färdigpaketerad produkt med andra ord. Det ska vara lätt att ha en privat filserver i hemmet helt enkelt. En server kan dock mycket mer än att bara hantera filer… så behöver man mer funktioner så kör man istället en headless linux dist på en datorn. Då får man lite mer frihet men måste mangla lite själv. Kan dock säga att det är svinlätt att köra en Odroid-C2 till TV:n exempelvis med Kodi och sen koppla ihop det med NFS/SSHfs och externa diskar eller FreeNAS box. Odroid-C2 är ungefär dubbelt så kraftfull som RPi3 men lika dyr (~500 kr). Den klarar t.ex. 4k istället för bara 1080p som RPi:n. En Pine64 är bara lite kraftfullare än RPi men också billigare… så finns ingen anledning att skaffa RPi såvida man inte behöver communityt.

Linuxpodden ©© 2016-2017
%d bloggare gillar detta: