#### Nyheter
——-
* Google byter distro från deras Ubuntu till Debian
I dagsläget använder Google distron Goobuntu som är baserad på Ubuntu LTS. Google meddelande redan i somras att dom tänkt byta och migreringen är ett pågående projekt. Den nya distron kommer heta gLinux och är baserad på Debian Testing. Vad som fick Google att byta från LTS (Long Term Support) till en ”Testing” berodde på att dom vill kunna testa ny kod snabbare. Tyvärr kommer man som icke-google anställd inte kunna köra gLinux, eller Goobuntu för den delen heller, men om man använder Debian eller distros baserade på Debian kommer man kunna njuta av Googles uppdateringar och patchar tillbaka till Debian-projektet. Detta är en stor skillnad i dagsläget, eftersom Google faktiskt INTE ger tillbaka till Ubuntu med deras Goobuntu. Det enda dom gör i dagsläget är att betala till Canonical, företaget bakom Ubuntu. https://lnxpod.link/2EVnsYb
* Tullverket och Posten överens – Det ska bli dyrare att beställa varor från Kina 
Alla paket från Kina ska i framtiden kontrolleras. Detta innebär att alla paket kommer få en extra hanteringsavgift samt erläggas med tullavgift. Hanteringsavgiften är inte fastställd ännu men en siffra som först florerade var 125kr. Med ens så blir de där 5kronors sakerna inte så billiga länge.
* Luxor AB som är elektroniktillverkare lanserar sin dator ABC 80 år 1978.
Då är jag (Daniel S) endast 3 år gammal men jag har tur för det blev en seglivad liten dator,
för i högstadiet får jag nämligen programmera på den under datalektionerna.
Nu i efterhand hade vi egentligen otur att skolan hade så gamla saker och att vi elever spelade Top Gun 
istället för att lära oss något vettigt. 
Grattis ABC 80.
* Wine släppt i version 3
Som vanligt är WINE släpps i ny version så ska de innebära bättre kompatibilitet överlag med olika Windows runtimes.
Nytt för version 3 är bland annat att det nu finns stöd för Direct3D 10 och 11, standard profilen baseras nu på Windows 7, WINE går nu att köra som en APK på android enheter alltså att du nu kan köra vissa Windows program på tex din telefon eller surfplatta.
* Starship Titanic, nu på Linux
1998 släppte Douglas Adams spelet Starship Titanic, som senare blev en bok skriven av Terry Jones, som är baserat på samma värld som Liftaren Guide Till Galaxen utspelar sig i.  Inte nog med att Douglas Adams själv gjorde flera av karaktärerna så kan man även höra just Terry Jones som papegojan och John Cleese som bomben. John Cleese spelar bomben under pseudonymen Kim Bread. 
Nu har utvecklarna på Nightdive Studios skrivit om spelet för ScummVM, ett ramverk för att kunna köra äldre grafiska element på nyare hårdvara. Nightdive Studios har gjort det hela officiellt genom att publicera Linuxversionen av Starship Titanic på Steam. Starship Titanic har även fått stöd för Steam Cloud så du kan spara ditt spel för att spela vidare på andra plattformar som stöds.
Är du intresserad av hur vi gjorde det på 90-talet? Hemsidor menar jag!
Ett besök på http://starshiptitanic.com/ kan få vem som helst att inse att allt inte var bättre för och att vi har kommit en lång väg sedan dess. https://lnxpod.link/2F06xns
* SLACK släpper klient för linux i snap format
* Inbrott i Nordic Hardware’s testlabb
Den 20:e januari bröt någon eller några in  Nordic Hardware’s testlabb i Malmö.
Där roffade de åt sig både moderkort, CPU’er och grafikkort. Många är så kallade referensexemplar och med hjälp av serienumret går de att spåra.
Om du ska köpa något begagnat på nätet så kan det vara bra att jämföra produkten med den lista som finns ute med serienummer.
* Intel avråder nu från att installera spectre och meltdown patcharna
Patcharna som släpptes för att åtgärda säkerhetsriskerna i moderna CPUer kan medföra oönskade omstarter och generell systeminstabilitet. Därför råder nu Intel alla att avvakta med att installera dessa patchar tills felen är åtgärdade och nya versioner blivit släppta
Lyssnar-respons
—————
* Från Zackarias Montell
Hej! Grym podd, lyssnar alltid precis när ni släpper, men jag funderar på om ni kanske skulle kunna balansera volymerna på de olika mikrofonerna något.
 Antar att ni pratar med varandra i tex. Mumble och jag vet inte om det bara är en person som spelar in allt eller hur ni gör.
Jag vet att de på Jupiter Broadcasting tex. kör Audacity hos varje person och sedan skickar alla sina egna röster till en som klipper ihop det. 
På det viset kan man höja och sänka volym på enskild person på ett smidigt vis.
Jag tycker att Freja kan prata lite lågt till och från och även någon av männen i podden :).
Bara lite konstruktiv kritik, ser fram emot nästa podd, tack för mig!
* Marcus Larborg i Linuxpodden med Linuxbloggen på Telegram
Vad är ett nyckelsigneringsparty? Vad gör man och varför? Kanske ta med det i podden?
##### Ämne
—-
Nyckelsignering, partyt i Göteborg
Går vi igenom hur man gör allt steg för steg?
Tänkte att det kunde vara bra att göra det så att alla kan lära sig. (Jag t.e.x.(Daniel S)
Nytt signeringsparty med Linuxöl den 24 mars
##### Veckans app/tips
———–
##### Annat
—–
Vår sponsor Ports Group
Hjälp oss förnya oss
#### Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Tullen och Kinapuffar – S2A4
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:10:25
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: