Nyheter
——-
* Ubuntus datainsamling
Nu står det klart vilken data Ubuntu samlar in vid installation av den nya Ubuntu-utgåvan 18.04 Bionic Bevear. För det första så får man välja om man vill skicka någon data över överhuvudtaget, väljer man att skicka data så är det: 
 • Ubuntuversion
 • OEM/Manufacturer
 • Enhetens modellnumber
 • BIOS info
 • CPU info
 • GPU info
 • Installerad RAM
 • Partitions Info
 • Skärm(ar)info
 • Auto-login status
 • Live Patching status
 • Skrivbordsmiljö
 • Display server
 • Tidszone
Och det är allt. inget användarnamn, ingen IP-adress, ingen plats, ingen lista med program och drivare som har aktiverats. https://lnxpod.link/2rtrRgP
* Nu vill riksdagen se över privatkopieringsavgiften
Den omdiskuterade privatkopieringsavgiften kan komma att försvinna, eller i alla fall ändra form. Näringsutskottet har konstaterat att det nuvarande ersättningssystemet är förlegat och behöver ersättas. Man har därför lyft frågan och vill nu att regeringen ska tillsätta en utredning. 
Näringsutskottet skriver i ett pressmeddelande:
”Dagens regler innebär att tillverkare eller importörer av utrustning som det går att lagra ljud eller rörliga bilder på ska betala en ersättning till upphovsrättshavarna. Organisationen Copyswede kräver in och fördelar ersättningen, som baseras på hur stort lagringsutrymme utrustningen har.”
Att reglerna är förlegade råder det inget tvivel om, majoriteten idag använder sig av streaming-tjänster för både film och musik och lagrar sällan material lokalt på sina enheter.
Näringsutskottet anser vidare att det nuvarande systemet innehåller stor osäkerhet om vilka produkter som ska omfattas, vilka ersättningsnivåer som ska gälla och att det inte finns någon tydlig koppling till den privatkopiering som faktiskt görs. Ett enigt utskott anser därför att det nuvarande ersättningssystemet för privatkopiering behöver ersättas och att regeringen bör tillsätta en utredning, där möjligheten att införa ett system där staten har ansvaret ska övervägas. Riksdagen bör rikta en uppmaning, ett tillkännagivande, om detta till regeringen. https://lnxpod.link/2IhH8uA
* Ubuntu MATE och Ubuntu Bugie 18.10 kommer att sluta stödja 32-Bitar support för nya installationer
Ubuntu Mate och och Ubuntu Bugie följer i storebror Ubuntus fotsteg, Ubuntu MATE och Ubuntu Bugie släpper möjligheten  med 32-bitar installation med släppet av 18.10 utgåvan av distrubitionerna. Dessa ät tänt att komma till hösten närmare bestämt i Oktober. Endast en 64-bitars ISO-fil kommer att släppas av distrubutionerna. https://lnxpod.link/2IkZ9Ir https://lnxpod.link/2rpAXuP
* Fedora 28 Featuring GNOME 3.28 Released
Fedora 28 har många nya funktioner. En speciell kommer att glädja många användare skrivbordanvändare. GNOME 3.28, introducerar Thunderbolt 3 support och förbättrat batteritid för laptops. Fedora har länge använt GNOME som sin primära skrivbordsmiljö, och det bästa av allt, det är för det mesta helt orört.Inga dumma tillägg eller tweaks är aktiverade vid start. Med andra ord , en ren GNOME-upplevelese. Detta gör att många GNOME fans föredrar Fedora Workstation som sin distro. 
”GNOME 3.28 adds the capability to favorite files, folders, and contacts for easier organization and access. Additionally, the new application Usage is included to help users more easily diagnose and resolve performance and capacity issues. Fedora Workstation 28 also introduces GNOME Photos as the default photo management application, providing a more simple application for viewing, browsing and organizing photos,” säger en representat för The Fedora Project. https://lnxpod.link/2rmXxEu
Lyssnar-respons
—————
Ämne
—-
Ljud och Linux
Veckans app
———–
Annat
—–
Evenemangskalendern
Dell XPS 13 och Windows.
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@linuxpodden.nu.

 

Vilja, våld och vardagsteknik
Linuxpodden

 
 
00:00 / 01:05:34
 
1X
 
Linuxpodden ©© 2016-2018
%d bloggare gillar detta: